Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο, θέλουμε δίκαιη μοιρασιά

Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο, θέλουμε δίκαιη μοιρασιά

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Άγκυρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο προς την κατεύθυνση μιας «δίκαιης μοιρασιάς» των πλουτοπαραγωγικών της πηγών, προειδοποίησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει μονομερείς δραστηριότητες (στην ανατολική Μεσόγειο). Πρέπει να προστατέψουμε  τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων με πραγματικά βήματα», σημείωσε ο κ. Τσαβούσογλου μιλώντας σε συμπόσιο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας υπό τον τίτλο «Νόμος και Πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες γεωτρήσεων γύρω από το νησί. Δεν προσπαθούμε να «τσακωθούμε» με κανέναν. Ο στόχος μας είναι μία δίκαιη μοιρασιά των πλουτοπαραγωγικών πόρων. Ωστόσο όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα αφήσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας,  της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου» και των Τουρκοκυπρίων να παραβιαστούν στην Ανατολική Μεσόγειο», προειδοποίησε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Anadolu.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έρχονται λίγες ημέρες μετά την τριμερή σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στην Κρήτη, σε χρονική στιγμή δηλαδή που η προώθηση των ενεργειακών σχεδιασμών όλων των γειτονικών χωρών της Τουρκίας, επιτείνουν τις νευρικές αντιδράσεις της Αγκυρας.

Πρόσφατα μάλιστα το Τουρκικό ΥΠΕΞ, «απαντώντας» στην τριμερή της Κρήτης επανέλαβε σε ανακοίνωσή τα περί «συνιδιοκτησίας» της Κύπρου όσον αφορά την εκμετάλλευση των πηγών του νησιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή