Εφυγε για το Ριάντ ο πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας πριν την έρευνα στην κατοικία του

Εφυγε για το Ριάντ ο πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας πριν την έρευνα στην κατοικία του

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποδεικτικά στοιχεία ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο έχει η αστυνομία που ερεύνησε τον χώρο, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τρίτη υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος.

Στο μεταξύ ο γενικός πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη αναχώρησε αεροπορικώς για το Ριάντ σήμερα, εν μέσω της συνεχιζόμενης έρευνας των τουρκικών αρχών για την εξαφάνιση του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου.

Ο Μοχάμαντ αλ Οτάιμπι έφυγε από την Τουρκία λίγο πριν ξεκινήσει η έρευνα της τουρκικής αστυνομίας στην προξενική κατοικία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Haberturk, επιβιβάστηκε σε μια πτήση του εθνικού αερομεταφορέα της Σαουδικής Αραβίας που απογειώθηκε στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) με προορισμό το Ριάντ.

Οπως μετέδωσε η δημόσια τουρκική τηλεόραση TRT οι αστυνομικοί μπήκαν στην προξενική κατοοικία περίπου μία ώρα αφότου ο πρόξενος Μοχάμαντ αλ Οτάιμπι έφυγε από την Τουρκία αεροπορικώς για το Ριάντ. Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ολοκληρώθηκε η πρώτη έρευνα, που κράτησε εννέα ώρες. Το κρατικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε φωτογραφίες στις οποίες εικονίζονται πράκτορες να ερευνούν τον κήπο και τη στέγη του προξενείου.

Η ομάδα αυτή, στην οποία μετέχουν εισαγγελείς και αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής και της ασφάλειας, πήρε επίσης δείγματα χώματος από τον κήπο της διπλωματικής αποστολής. Εν μέσω πληροφοριών από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι το Ριάντ είναι έτοιμο να παραδεχτεί πως ο Κασόγκι πέθανε όταν κάτι πήγε λάθος στην ανάκρισή του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «το προξενείο δεν είναι τόπος για ανάκριση προσώπων».

Η Τουρκία, πρόσθεσε, θέλει να διεξάγει μια διαφανή έρευνα. Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, το Ριάντ σκοπεύει να δηλώσει ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε κατά λάθος από έναν «υπερβολικά πρόθυμο» πράκτορα των υπηρεσιών πληροφοριών, ο οποίος στη συνέχεια θέλησε να καλύψει τα ίχνη του.

Ο Κασόγκι εξαφανίστηκε στις αρχές του μήνα, όταν πήγε στο προξενείο της χώρας του για να παραλάβει ένα έγγραφο για τον γάμο του. Η Σαουδική Αραβία μέχρι στιγμής αρνείται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση αυτή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή