FAZ: Η Κομισιόν πρότεινε παραμονή της Βρετανίας στην Τελωνειακή Ενωση και μετά το 2020

FAZ: Η Κομισιόν πρότεινε παραμονή της Βρετανίας στην Τελωνειακή Ενωση και μετά το 2020

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στη Βρετανία να παραμείνει στην Τελωνειακή Ενωση και μετά τον Δεκέμβριο του 2020, επεκτείνοντας ουσιαστικά τη μεταβατική περίοδο, σύμφωνα με την εφημερίδα FAZ.

Η εφημερίδα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλείται έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται ποια θα είναι η νέα ημερομηνία. 

Νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προέτρεψε σήμερα τους υπουργούς της να παραμείνουν ενωμένοι για να διασφαλίσουν μια συμφωνία για το Brexit, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, η Μέι έκανε έκκληση για επίδειξη ενότητας, προκειμένου να φιμώσουν με αυτόν τον τρόπο εκείνους που την πιέζουν να επανεξετάσει τη στρατηγική αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καθώς απομένουν λιγότεροι από έξι μήνες πριν από το οριστικό διαζύγιο, οι συνομιλίες έχουν φτάσει σε αδιέξοδο με αφορμή τον λεγόμενο «μηχανισμό ασφαλείας» για την Ιρλανδία, δηλαδή το σχέδιο που θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει ένα «σκληρό» σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιλρανδίας.

Ο εκπρόσωπος της Μέι είπε ότι στο υπουργικό συμβούλιο έγινε μια «λεπτομερής και εκτενής συζήτηση» για το θέμα των συνόρων. Όλοι οι υπουργοί απέρριψαν ομόφωνα μια συμφωνία που οδηγούσε σε «διαίρεση» του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η πρωθυπουργός είπε ότι αναμφίβολα θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές μπροστά μας, αυτή είναι η φύση των διαπραγματεύσεων. Είπε ότι έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ένα Brexit που θα πληροί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και την ασφάλεια και θα διατηρεί την ένωσή μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι υπουργοί εξέφρασαν επίσης τις ανησυχίες τους για αυτόν τον μηχανισμό ασφαλείας ενώ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της «συνόδου της πίτσας», μιας συνάντησης όπου συμμετείχαν οκτώ μέλη της κυβέρνησης, αργά το βράδυ της Δευτέρα, για να συζητήσουν το Brexit και τη στρατηγική της πρωθυπουργού. Όταν ρωτήθηκε αν κάποιοι από αυτούς εξετάζουν την πιθανότητα να παραιτηθούν, ο εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή