Υψηλότερα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Υψηλότερα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άνοδο έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές εστίασαν στη δημοσιοποίηση ισχυρών αποτελεσμάτων από εταιρείες της Wall Street. Ανοδο μεγαλύτερη του 1,72% εμφάνιζαν επίσης οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 λίγο πριν από το κλείσιμο στην Wall Street. Μία από τις εταιρείες που ξεχώρισε χθες ήταν η Goldman Sachs. Τα τριμηνιαία κέρδη της αμερικανικής τράπεζας ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, με κέρδη 6,28 δολάρια ανά μετοχή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με άνοδο 1,54%, αν και έχει καταγράψει απώλειες 6,52% τις τελευταίες 52 εβδομάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 έκλεισε με άνοδο 0,43%, καθώς η στερλίνα αποδυναμώθηκε, ενισχύοντας την προοπτική κερδοφορίας των βρετανικών εταιρειών με ισχυρές εξαγωγές. Με κέρδη 2,23% έκλεισε χθες ο δείκτης FTSE-Mib στο χρηματιστήριο του Μιλάνου. Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας κατέθεσε προχθές στην Κομισιόν το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2019, μία εβδομάδα μετά τους έντονους διαξιφισμούς Ρώμης – Βρυξελλών. Αναλυτές της αγοράς θεωρούν, πάντως, πως είναι ακόμη περιορισμένοι οι κίνδυνοι μετάδοσης μιας κρίσης από την Ιταλία στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 αναρριχήθηκε κατά 1,53%.

Παρ’ όλα αυτά, η πολιτική και οικονομική συγκυρία παραμένει δυσάρεστη. Την περασμένη εβδομάδα, οι δείκτες στα χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες από την Ασία μέχρι την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο εμπορικός πόλεμος που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ στην Κίνα και οι εμπορικοί διαξιφισμοί της Ουάσιγκτον με άλλες κυβερνήσεις έχουν επιδεινώσει την προοπτική για την παγκόσμια οικονομία.

Πρόσθετος παράγοντας ανησυχίας είναι οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου συνέχισε να κυμαίνεται πάνω από τα 71 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent προσέγγισε τα 81 δολάρια το βαρέλι, καθώς εξακολουθούν να κυριαρχούν ανησυχίες για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου λόγω των εντάσεων στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Ιράν, αλλά και τη Σαουδική Αραβία. Βέβαια, η άνοδος των τιμών του «μαύρου χρυσού» ενισχύει την κερδοφορία των πετρελαϊκών εταιρειών. Σε κάθε περίπτωση, οι γεωπολιτικές εντάσεις θα συνεχίσουν να απασχολούν τους επενδυτές στο εγγύς μέλλον.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή