Στήριξη επενδύσεων με 35 συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ύψους 7,8 δισ.

Στήριξη επενδύσεων με 35 συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ύψους 7,8 δισ.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας μπορούν να ενεργοποιήσουν και να στηρίξουν συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ύψους 7,81 δισ. ευρώ, κάποια εκ των οποίων ήδη υλοποιούνται. Πρόκειται για 35 προγράμματα – χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία καλύπτουν ευρύ φάσμα προϊόντων. Αυτό ανέφερε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννης Δραγασάκης κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του με τη συμμετοχή σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, των διοικητών και των τεσσάρων εμπορικών τραπεζών, καθώς και στελεχών της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο ίδιος εξάλλου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει στο «οπλοστάσιό της» και νέα μέσα, προκειμένου να συμβάλει στην ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων.

«Οι πρόσφατες χρηματιστηριακές αναταράξεις, κατά κοινή ομολογία και διεθνών παραγόντων, είχαν ως κύρια αιτία εξωγενείς παράγοντες. Ακριβώς γι’ αυτό δεν νομίζω ότι προσφέρονται αυτές οι αναταράξεις για μια γενικευμένη καταστροφολογία στην οποία με ευκολία ορισμένες δυνάμεις της αντιπολίτευσης επιδίδονται, αλλά ούτε επιτρέπουν αυτές οι αναταράξεις έναν αποπροσανατολισμό από τους στόχους που οι τράπεζες έχουν θέσει. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες έχουν κάνει βήματα σταθεροποίησης τους τελευταίους μήνες σημαντικά και ορατά. Στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων έχουμε συμφωνημένους και υπάρχει η πολιτική βούληση και η δυνατότητα, εφόσον χρειαστεί, στον κατάλληλο χρόνο να θέσουμε και νέα μέσα σε εφαρμογή προκειμένου να επιταχύνουμε την πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων, που αποτελεί το κεντρικό πρόβλημα των τραπεζών», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη διαπιστώθηκε επίσης ότι η ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων βελτιώνεται, ότι παρατηρείται επιστροφή των καταθέσεων, καθώς και ότι το 2019 θα είναι η πρώτη χρονιά πιστωτικής επέκτασης σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια. Από την άλλη, επισημάνθηκε η σχετικά χαμηλή ζήτηση στα μη επιχειρηματικά δάνεια, κατάσταση που εκτιμάται ότι θα αναστραφεί με τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και τη μείωση της ανεργίας.

Σε ό,τι αφορά τα 35 χρηματοδοτικά εργαλεία, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υποβοηθήσει τις τράπεζες στην επίλυση του προβλήματος είτε αναλαμβάνοντας μέρος του ρίσκου είτε δημιουργώντας εργαλεία τα οποία καλύπτουν τομείς χρηματοδότησης που έχουν αυξημένους κινδύνους.

Από τα 7,8 δισ. ευρώ δημόσιων πόρων τα 4,3 δισ. ευρώ αφορούν στην επιχειρηματικότητα, 1,1 δισ. ευρώ σε υποδομές, ενέργεια, περιβάλλον και τοπική ανάπτυξη, 816 εκατ. ευρώ σε ανθρώπινο κεφάλαιο, 530 ευρώ εκατ. ευρώ στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, 510 εκατ. ευρώ στον τουρισμό, 322 εκατ. ευρώ στις νέες τεχνολογίες – καινοτομία και 200 εκατ. ευρώ στον αγροτικό τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή