Πολιτική σύγκρουση για τις παραχωρήσεις ΔΑΑ, Θριασίου

Πολιτική σύγκρουση για τις παραχωρήσεις ΔΑΑ, Θριασίου

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικές κόντρες τροφοδότησαν χθες οι παραχωρήσεις του ΔΑΑ αλλά και του Θριάσιου Πεδίου, που τώρα ψηφίζεται στην ελληνική Βουλή. Η Ν.Δ. επιτέθηκε στη κυβέρνηση, τόσο για την αναθεώρηση της σύμβασης της παραχώρησης του ΔΑΑ όσο και για τους όρους παραχώρησης του Θριάσιου Πεδίου στην εταιρεία Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο (ΘΕΚ).

Σε ό,τι αφορά τον ΔΑΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση, με ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε σκάνδαλο την αρχική σύμβαση επέκτασης της παραχώρησης του ΔΑΑ για 20 έτη έναντι 484 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση αυτή έπειτα από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μεταβλήθηκε με το τίμημα να ανέρχεται σε 1,115 δισ. ευρώ, δηλαδή 131% υψηλότερο από το αρχικό. Η Ν.Δ. στην ανακοίνωσή της χθες κάλεσε την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών να λάβουν θέση για το θέμα.

Αργά το βράδυ, το υπουργείο Οικονομικών απάντησε καλύπτοντας το ΤΑΙΠΕΔ και τις επιλογές του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι υπηρεσίες της Ε.Ε. αναθεώρησαν το τίμημα, επειδή το ΤΑΙΠΕΔ χρησιμοποίησε προγενέστερα στοιχεία για την αποτίμηση της αξίας της παράτασης του δικαιώματος εκμετάλλευσης του αερολιμένα. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε η ανακοίνωση, «αναγνωρίζοντας τη ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα και τις ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για αύξηση του ΑΕΠ, ζήτησε την αναθεώρηση των στοιχείων. Η αναθεώρηση αυτή οδήγησε στην αύξηση του τιμήματος», ανέφερε ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Αντίθετα, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας χθες στη Βουλή για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Θριάσιου Πεδίου, ανέφερε ότι το θέμα της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ βαρύνει αποκλειστικά το ΤΑΙΠΕΔ και τα στελέχη του. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο καταλύτης για να αναθεωρηθεί το τίμημα προς τα επάνω ήταν ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι. Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, τα οικονομετρικά μοντέλα που αξιοποιήθηκαν στο Καστέλλι ήταν η βάση για την αλλαγή του τιμήματος στην παράταση της παραχώρησης του ΔΑΑ.

Πάντως χθες, τόσο ο κ. Σπίρτζης όσο και η κυβέρνηση δέχθηκαν τα πυρά της αντιπολίτευσης σχετικά με την παραχώρηση του Θριάσιου Πεδίου στη ΘΕΚ. Τα κόμματα της Ν.Δ., της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού τάχθηκαν μεν υπέρ της παραχώρησης της έκτασης του Θριασίου, αλλά επέκριναν τους όρους που αυτή προωθείται από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους βουλευτές των αντιπολιτευτικών κομμάτων, το τίμημα χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα χαμηλό, ενώ επιπλέον επικρίθηκε και η αλλαγή των όρων της σύμβασης παραχώρησης μετά την υποβολή των προσφορών. Γι’ αυτό τα προαναφερόμενα κόμματα επιφυλάχθηκαν για την ψήφιση του σχεδίου νόμου στο οποίο περιέχεται η σύμβαση παραχώρησης. Κατά της παραχώρησης τάχθηκαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ υπέρ το κόμμα των ΑΝΕΛ.

Σημειώνεται ότι χθες η κυβέρνηση θέλησε να περάσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την κύρωση της σύμβασης για το Θριάσιο, επικαλούμενη και την πίεση της Ε.Ε., αλλά υπήρξε σθεναρή αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ετσι η β΄ ανάγνωση ορίσθηκε για την ερχόμενη Παρασκευή και την ερχόμενη Τρίτη 23 Οκτωβρίου, η γ΄ ανάγνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή