Αποψη: Το μεγάλο εμπόδιο για την Τερέζα Μέι είναι η βρετανική Βουλή

Αποψη: Το μεγάλο εμπόδιο για την Τερέζα Μέι είναι η βρετανική Βουλή

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Λονδίνου -Βρυξελλών, το μεγάλο εμπόδιο για τη συμφωνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. εξακολουθεί να είναι η βρετανική Βουλή.

Η συμφωνία αποχώρησης, αν και όταν επιτευχθεί, θα πρέπει να εγκριθεί από το Westminster. Από τους 639 Βρετανούς βουλευτές που θα ψηφίσουν, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χρειάζεται τους 320. Οι Συντηρητικοί βουλευτές είναι όμως 315. Η Μέι δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία στις εκλογές του 2017, και έκτοτε κυβερνά χάρη στη συμφωνία «εμπιστοσύνης και προσφοράς» με τους 10 βουλευτές του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βορείου Ιρλανδίας (DUP).

Από τους 315 Συντηρητικούς βουλευτές, η πρωθυπουργός μπορεί να στηρίζεται με σχετική σιγουριά στους 230. Απέναντι στη Μέι βρίσκονται περίπου 80 ευρωσκεπτικιστές, εκ των οποίων οι 40 είναι σκληροπυρηνικοί, και θα απορρίψουν οποιονδήποτε συμβιβασμό με τις Βρυξέλλες. Οι δέκα βουλευτές του DUP έχουν διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία, αν αυτή προβλέπει εξαίρεση της Βορείου Ιρλανδίας από το Brexit που θα ακολουθήσει η υπόλοιπη χώρα. Το ειδικό καθεστώς για τη Β. Ιρλανδία είναι πιθανό να απορρίψουν επίσης Σκωτσέζοι και Ουαλλοί Συντηρητικοί βουλευτές, φοβούμενοι ότι θα ενισχύσει τα αποσχιστικά κινήματα στις δικές τους περιοχές.

Η Μέι προσπαθεί λοιπόν να εξασφαλίσει από τις Βρυξέλλες ένα ήπιο Brexit, με εγγυήσεις για τη Βόρειο Ιρλανδία. Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να στηριχθεί από τους 230 «λογικούς» Συντηρητικούς, τους 40 μετριοπαθείς ευρωσκεπτικιστές συντρόφους τους, τους 10 του DUP, και περίπου 30 Εργατικούς Brexiteers. Οι τελευταίοι θα πρέπει να αγνοήσουν τον Τζέρεμι Κόρμπιν που έχει προαναγγείλει την καταψήφιση οποιασδήποτε συμφωνίας, ώστε να προκληθούν εκλογές. Εξι στους δέκα βουλευτές των Εργατικών εκπροσωπούν εκλογικές περιφέρειες που ψήφισαν Brexit. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να βρεθούν αρκετοί που θα συναινέσουν στην έξοδο από την Ε.Ε. με τον τρόπο που θα προτείνει η Μέι.

Οριακοί αριθμοί

Παρ’ όλα αυτά, η ψηφοφορία παραμένει εξαιρετικά δύσκολη για την κυβέρνηση.

Πρώτον, οι αριθμοί είναι οριακοί. Ακόμη και με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την κυβέρνηση, η Μέι θα πρέπει να μετρήσει και τον τελευταίο βουλευτή, και μάλιστα σε μία εποχή που ο λαϊκισμός έχει απενοχοποιήσει τις απρόβλεπτες διαφοροποιήσεις από την ορθόδοξη, κυρίαρχη πολιτική γραμμή.

Δεύτερον, το σχέδιο της πρωθυπουργού προϋποθέτει στήριξη από ετερόκλητες ομάδες βουλευτών με πολύ διαφορετικά κίνητρα. Για παράδειγμα, θεωρείται λίγο ώς πολύ δεδομένη η ανοχή του ήπιου Brexit από πολλούς remainers Συντηρητικούς, κάποιοι εκ των οποίων όμως έχουν ήδη αρχίσει να ζητούν όλο και πιο επιτακτικά δεύτερο δημοψήφισμα. Για κάθε φιλοευρωπαϊστή Συντηρητικό που θα καταψηφίζει, θα πρέπει ένας Εργατικός βουλευτής να συντάσσεται με την πρόταση της Μέι, και να την κρατάει έτσι στην εξουσία. Αντίστοιχα, κάθε Συντηρητικός remainer που θα διαφοροποιείται από την κυβέρνηση, θα βοηθάει τον ευρωσκεπτικιστή και ριζοσπάστη αριστερό Κόρμπιν να έρθει στην εξουσία.

Τέλος, η απειλή που επισείει η πρωθυπουργός περί άτακτου Brexit και γενικευμένου χάους σε περίπτωση καταψήφισης του σχεδίου της, δεν είναι ιδιαιτέρως πειστική. Εφόσον η Μέι έχει επενδύσει στο προφίλ της υπομονετικής και ρεαλίστριας πολιτικού που μπορεί να φέρει εις πέρας το Brexit με τη μικρότερη δυνατή ζημιά, είναι δύσκολο να πείσει ξαφνικά τους βουλευτές πως είναι ικανή να κάνει το ακριβώς αντίθετο.

* Ο κ. Θύμιος Τζάλλας είναι πολιτικός επιστήμονας στο Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή