ΣΕΒ: Η αύξηση του ΑΕΠ είναι ο μόνος δρόμος για διάσωση των συντάξεων

ΣΕΒ: Η αύξηση του ΑΕΠ είναι ο μόνος δρόμος για διάσωση των συντάξεων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η αύξηση του εθνικού προϊόντος είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για να μη μειωθούν οι συντάξεις – αλλιώς θα τρώμε τις σάρκες μας», είπε χθες ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Ακης Σκέρτσος σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό News247.

Οπως εξήγησε ο κ. Σκέρτσος, αν αυξηθεί το ΑΕΠ, μπορεί να μειωθεί το μερίδιο των συντάξεων ως ποσοστό του ΑΕΠ, χωρίς απαραίτητα να μειωθούν οι ίδιες οι συντάξεις. Διαφορετικά, σε μια χώρα που γερνάει, θα τρώμε από τις σάρκες μας και θα μοιράζουμε υποσχέσεις για συντάξεις, μισθούς κ.λπ. χωρίς αντίκρισμα.

Ο κ. Σκέρτσος είπε ότι στο μηνιαίο δελτίο του, προχθές, ο ΣΕΒ δεν πήρε καμία θέση για την περικοπή των συντάξεων. Απάντησε έτσι στα σχόλια που προκάλεσε η αναφορά στο δελτίο ότι οι αλλαγές που περιλαμβάνει το εναλλακτικό σενάριο του προϋπολογισμού, προκειμένου να μην περικοπούν οι συντάξεις, κυρίως η αναίρεση των ψηφισμένων μέτρων για μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων, «υποσκάπτουν τη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος και την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

«Αυτό που κάναμε», είπε, «ήταν να εκθέσουμε τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας και τις δύσκολες επιλογές που συνεπάγονται. Σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία, ύστερα από 10 χρόνια ύφεσης, έχει πολλά βαρίδια στα πόδια της: αποεπένδυση, υπερχρέωση, υπολειτουργία τραπεζικού συστήματος, δημογραφική γήρανση, brain drain, υπερφορολόγηση, μεγάλο εμπορικό έλλειμμα». Τόνισε ότι «αν αρχίσουμε να ξηλώνουμε στο πλαίσιο ενός προεκλογικού ανταγωνισμού αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευθεί, θα αρχίσει η αμφισβήτηση από το εξωτερικό και η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες, την ώρα που είναι πλέον εκτεθειμένη στις αγορές. Η συζήτηση περί συντάξεων είναι προεκλογική και δεν μας αφορά. Αυτό που μας αφορά είναι η παραγωγή και η ανάπτυξη, η αύξηση της πίτας», είπε.

Διερωτήθηκε, εξάλλου, αν είναι δίκαιο το 66% των εργαζομένων να εισπράττει μισθούς κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα και η μέση σύνταξη γήρατος να βρίσκεται στα 972 ευρώ, με τους νεότερους συνταξιούχους να εισπράττουν υψηλότερη σύνταξη από τους γηραιότερους.

Ο ΣΕΒ, που εκπροσωπεί την παραγωγική Ελλάδα, τόνισε ο κ. Σκέρτσος, πιστεύει ότι η στάθμιση όλων των αντικρουόμενων συμφερόντων πρέπει να γίνεται από την πολιτεία, κάθε φορά με ένα κριτήριο, την αύξηση του ΑΕΠ.

Ακόμη είπε πως ο ΣΕΒ ζητεί διαρκώς τη μείωση της φορολογίας στην εργασία γιατί η αύξηση της απασχόλησης αποτελεί επιτακτική προτεραιότητα για την ελληνική οικονομία, την κοινωνική συνοχή και τη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου, αλλά και για τη φορολογική δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή