Υπόθεση Κασόγκι: Επικίνδυνη αποστολή Πομπέο

Υπόθεση Κασόγκι: Επικίνδυνη αποστολή Πομπέο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναγνώριση της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι, αλλά απόδοσή της σε «ανεξέλεγκτα στοιχεία» προς αποφυγή ενοχοποίησης του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ: αυτή φαίνεται να είναι η φόρμουλα που κόμισε στον οίκο των Σαούντ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Ριάντ και ενώ η εξαφάνιση –πιθανότατα, δολοφονία– του Σαουδάραβα δημοσιογράφου μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη συνεχίζει να συγκλονίζει τη διεθνή κοινή γνώμη.

Ο Μάικ Πομπέο εξέφρασε την «ανησυχία» της κυβέρνησής του για το δράμα του Κασόγκι, ο οποίος διέμενε στις Ηνωμένες Πολιτείες και αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Washington Post. Ωστόσο, εμφανίστηκε ευδιάθετος τόσο στη συνάντησή του με τον βασιλιά Σαλμάν όσο και σε εκείνη με τον 33χρονο γιο και διάδοχό του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος έχει φωτογραφηθεί από Τούρκους αξιωματούχους ως ο άνθρωπος που διέταξε τη δολοφονία του Κασόγκι από 15μελές εκτελεστικό απόσπασμα, το οποίο εστάλη επί τούτω στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου.

Τουρκικές πηγές έδωσαν χθες νέες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για όσα υποστηρίζουν ότι συνέβησαν στο εσωτερικό του προξενείου, επικαλούμενες ηχογραφήσεις. Σύμφωνα με όσα μετέφεραν οι πηγές αυτές στο CNN, ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στο εσωτερικό του προξενείου και εν συνεχεία η σορός του τεμαχίστηκε. Επίσης, σύμφωνα με τουρκικές πηγές που μίλησαν στο κανάλι Al Jazeera, δεν υπήρξε καμία ανάκριση. Μόλις ο Κασόγκι εισήλθε στο γραφείο του γενικού προξένου, ξεκίνησαν τα χτυπήματα, ενώ εν συνεχεία δολοφονήθηκε με θανατηφόρο ένεση. Ο επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών Σαλάχ Μοχάμεντ αλ Τουμπάικι ξεκίνησε να τον τεμαχίζει, εν συνεχεία ζήτησε να βάλουν στα ηχεία μουσική και ζήτησε από τον πρόξενο να βγει από το γραφείο του.

Χθες, καθώς οι ανακριτικές αρχές της Τουρκίας επισκέφθηκαν το προξενείο και την κατοικία του προξένου, έγινε γνωστό ότι ο πρόξενος είχε επιστρέψει στο Ριάντ. Η Σαουδική Αραβία εξακολούθησε και χθες να αρνείται κάθε σχέση με την εξαφάνιση του δημοσιογράφου.

Πρώτη διερεύνηση

Η πρώτη διερεύνηση του προξενείου από ομάδα των τουρκικών αρχών, αποτελούμενη από εισαγγελέα, βοηθό εισαγγελέα, μέλη της αντιτρομοκρατικής και της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Η έρευνα κράτησε εννέα ώρες. Τούρκος αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Associated Press υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας δήλωσε ότι εντοπίστηκαν «ορισμένες ενδείξεις» που μαρτυρούν ότι ο Κασόγκι όντως δολοφονήθηκε στον χώρο του προξενείου, χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία. Προηγουμένως, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επεσήμανε ότι η έρευνα προσέκρουσε σε δυσκολίες «όπως τοξικά υλικά και χώροι που είχαν βαφτεί με μπογιά». Σημειώνεται ότι σαουδαραβικό συνεργείο καθαρισμού είχε μπει στο προξενείο λίγες ώρες προτού αναλάβει δράση η τουρκική ερευνητική ομάδα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αντιπροσωπεία των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία και συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και με τον υπουργό Εξωτερικών Μπιν Αχμέντ αλ Τζουμπεΐρ. Αντικείμενο των διαβουλεύσεων ήταν η κρίση στη Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή