Ανησυχεί το Κρεμλίνο για το σχίσμα με το Φανάρι

Ανησυχεί το Κρεμλίνο για το σχίσμα με το Φανάρι

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Αμάρτημα που οφείλει να αναφέρεται στην εξομολόγηση αποτελεί στο εξής για τα μέλη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας η προσευχή σε ναούς που βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οπως διευκρίνισε χθες η ρωσική εφημερίδα Rbk, σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται και τα παρεκκλήσια των μονών του Αγίου Ορους.

«Αν οι πιστοί προσευχηθούν σε απαγορευμένους ναούς, υποχρεούνται να μετανοήσουν για το αμάρτημα αυτό στην εξομολόγηση», ανέφερε η εφημερίδα. Η πλήρης διάρρηξη των σχέσεων ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στη Ρωσική Εκκλησία επήλθε μετά την απόφαση του Πατριαρχείου να αναγνωρίσει ως αυτοκέφαλη την Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία έως τώρα υπαγόταν στη ρωσική.

Η διαμάχη αυτή δεν αφορά μόνον το Φανάρι και τη Μόσχα, αλλά αγγίζει όλες τις Εκκλησίες και τα Πατριαρχεία της Ορθοδοξίας, όπως εξήγησε ο καθηγητής της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας Αλεξέι Οσίποφ στην εφημερίδα «Ιζβέστια». Μετά την αρχική αμηχανία, όλες οι Εκκλησίες και τα Πατριαρχεία, περιλαμβανομένης της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα υποχρεωθούν να λάβουν θέση.

«Στην πραγματικότητα, κάθε κατά τόπον Εκκλησία πρέπει να διακόψει την ευχαριστιακή κοινωνία είτε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο είτε με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία», είπε ο Οσίποφ. «Δεν είναι τόσο απλή κατάσταση. Θα πρέπει να επιλέξουν τη μία εκ των δύο ή να διακόψουν την κοινωνία και με τις δύο», εκτίμησε.

Δηλώσεις για το ζήτημα πραγματοποίησε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Είναι φυσικό να παρακολουθούμε προσεκτικά και με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είναι κάτι που μας ανησυχεί», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή