S&P: Στα 5,7 τρισ. δολ. μπορεί να φθάσει το κρυφό χρέος των τοπικών αρχών της Κίνας

S&P: Στα 5,7 τρισ. δολ. μπορεί να φθάσει το κρυφό χρέος των τοπικών αρχών της Κίνας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλους κινδύνους εγκυμονεί το «κρυμμένο» χρέος των τοπικών αρχών στην Κίνα, το οποίο μπορεί να φθάνει ακόμη και τα 40 τρισ. γουάν ή τα 5,78 τρισ. δολάρια, προειδοποιεί σε πρόσφατη έκθεση ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P. Το δημόσιο χρέος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου μπορεί να φθάσει στο «ανησυχητικό επίπεδο» του 60% του ΑΕΠ εάν ενσωματωθούν αυτές οι υποχρεώσεις των τοπικών κυβερνήσεων που είναι εκτός ισολογισμών.

Η έκθεση της S&P προσθέτει έναν ακόμη πονοκέφαλο για το Πεκίνο, το οποίο έχει δεσμευτεί να περιορίσει και να εκλογικεύσει τα χρέη των περιφερειών της χώρας. Αλλά οι περιφέρειες έχουν δανειστεί για να χρηματοδοτήσουν, μεταξύ άλλων, έργα υποδομής με απώτερο στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην εγχώρια οικονομία. Η S&P υπολογίζει πως η κεντρική κυβέρνηση της Κίνας θα χρειαστεί μια δεκαετία, ίσως και παραπάνω, για να καταπολεμήσει το πρόβλημα του κρυμμένου χρέους των τοπικών κυβερνήσεων.

Οι υποχρεώσεις εκτός ισολογισμών είναι δάνεια που έχουν λάβει οι τοπικές αρχές εκτός του ετήσιου πλαφόν που εγκρίνει η κεντρική κυβέρνηση για τα χρέη τους και δεν αφορούν κεφάλαια που έχουν αντληθεί από τις αγορές ομολόγων. Η S&P υπολογίζει πως τα δάνεια αυτά κυμαίνονταν ανάμεσα στα 30 με 40 τρισ. γουάν προς τα τέλη του 2017. «Είναι νέο βουνό χρέους με τιτάνιους πιστωτικούς κινδύνους», αναφέρεται στην έκθεση της S&P. Το μεγαλύτερο κομμάτι αυτού του χρέους έχει συσσωρευτεί από ειδικά οχήματα χρηματοδότησης (LGFVs), τα οποία έχουν δημιουργήσει οι τοπικές αρχές για να αποφύγουν το πλαφόν που ορίζει το Πεκίνο. Η συγκυρία, όμως, δεν είναι ευνοϊκή για να αντιμετωπίσει η κεντρική κυβέρνηση ένα ακόμη πρόβλημα στην εγχώρια οικονομία. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης και ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον εις βάρος του Πεκίνου δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για την αναχαίτιση του συνολικού χρέους της χώρας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προέβλεψε πως η ανάπτυξη στην Κίνα θα υποχωρήσει στο 6,2% το 2019 από το 6,6% το 2018.

Το Πεκίνο καταφεύγει σε μέτρα στήριξης για την τόνωση της ανάπτυξης. Πρόσφατα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το κατώτατο όριο καταθέσεων για τις εμπορικές τράπεζες, μια πρωτοβουλία που μεταφράζεται σε ένεση ρευστότητας άνω των 170 δισ. δολαρίων στην οικονομία μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

Οπως σχολιάζει η S&P στην έκθεσή της, «θεωρούμε πως τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η Κίνα για τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της ρευστότητας ως αντίβαρο στα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα, δεν ανταποκρίνονται απαραιτήτως σε μια προσπάθεια για τη μείωση των κινδύνων στην οικονομία».             

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή