Αύξηση δημοσιονομικού ελλείμματος στις ΗΠΑ κατά 17%

Αύξηση δημοσιονομικού ελλείμματος στις ΗΠΑ κατά 17%

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 17% αυξήθηκε φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ από πέρυσι εξαιτίας της μείωσης των δημοσίων εσόδων από τη μειωμένη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Το έλλειμμα στον φετινό προϋπολογισμό των ΗΠΑ φθάνει τα 779 δισ. δολάρια, από τα 666 δισ. δολάρια που είχαν καταγραφεί το 2017. Ενισχύονται, έτσι, τα σενάρια για τη διόγκωση του δημοσίου χρέους στις ΗΠΑ από τη φορολογική μεταρρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση Τραμπ. Υπολογίζεται πως το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα έχει ξεπεράσει το ένα τρισ. δολάρια μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με προβλέψεις μελών της κυβέρνησης Τραμπ και ανεξάρτητων οικονομικών αναλυτών. Εκτιμάται, επίσης, πως θα αυξηθούν τα φορολογικά βάρη για το 10,9% των νοικοκυριών στη μεσαία τάξη μέχρι το 2025, διότι δεν ανανεώνονται ορισμένες φοροαπαλλαγές.

Στις αρχές του έτους τέθηκε σε ισχύ νόμος για τη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ, στο επίκεντρο του οποίου ήταν η μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 35% στο 21%. Το επίμαχο νομοσχέδιο ψηφίστηκε από το Κογκρέσο και επικυρώθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στα τέλη του περυσινού έτους.

Ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, απέδωσε τη διψήφια αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επενδύσεις που δρομολογήθηκαν στον τομέα της Αμυνας. Ο Λευκός Οίκος ισχυρίζεται πως η φορολογική μεταρρύθμιση έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Ο κ. Μνούτσιν είπε χαρακτηριστικά πως «η οικονομική πολιτική του προέδρου έχει τονώσει την ανάπτυξη και μαζί με προτάσεις για τη μείωση περιττών δαπανών θα ανοίξουν τον δρόμο σε μια βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση».

Ωστόσο, τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα. Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν εδώ και καιρό για μεγάλη αύξηση των υποχρεώσεων του ομοσπονδιακού κράτους μέσα στα επόμενα χρόνια. Βασική πηγή ανησυχίας των αναλυτών ήταν πως δεν είχε βρεθεί εναλλακτική πηγή για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, ώστε να αναπληρωθεί το κενό από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων. Οι εισπράξεις φόρων από τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκαν στα 205 δισ. δολάρια το 2018, από τα 297 δισ. δολάρια το 2017.

Πράγματι, όπως επισημαίνεται από τους New York Times, τα έσοδα του ομοσπονδιακού κράτους ενισχύθηκαν μόνον κατά 0,4% από το περυσινό δημοσιονομικό έτος έναντι του 1,5% την περίοδο 2016-17. Από το 2015 μέχρι το 2016, τα δημόσια έσοδα παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 0,5% λόγω της μικρής υποχώρησης των ρυθμών ανάπτυξης από τα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων ετών.

Το 2014-15, οι εισπράξεις του ομοσπονδιακού κράτους είχαν ενισχυθεί κατά 7,5%. Το 2018, η συνεισφορά των δημοσίων εσόδων στην οικονομία έφθασε στο 16,5%, από το 17,2% έναν χρόνο πριν. Τα έσοδα του ομοσπονδιακού κράτους είναι, ουσιαστικά, χαμηλότερα κατά μία ποσοστιαία μονάδα από τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί εδώ και μία 40ετία.

Μείωση εσόδων από εταιρείες

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν φέτος το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα από το 2012, όταν η οικονομία ανέκαμπτε ακόμη από την ύφεση που προκάλεσε η χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2007-09. Το φορολογικά έσοδα από τις επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο το 12μηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, ενώ πολύ μικρή ήταν η αύξηση των φορολογικών εσόδων από τα φυσικά πρόσωπα.

Αύξηση εσόδων παρουσίασε το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ από την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, αλλά και τους δασμούς σε εισαγωγές από την Κίνα, συνολικού ύψους 250 δισ. δολ. Τα έσοδα αυτά διαμορφώθηκαν στα 41,3 δισ. δολ. με άνοδο 20% από πέρυσι, που όμως, δεν επαρκούν για την μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας όπως είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος Τραμπ, επισημαίνει ο Τζιμ Τάνκεσρλεϊ των New York Times. Κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης Τραμπ για την προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης ήταν πως η μείωση των φόρων επιχειρήσεων κατά 1,5 τρισ. δολ. θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη τόνωση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ. Το ΔΝΤ προβλέπει, ωστόσο, πως η αμερικανική οικονομία θα βαδίσει σε ηπιότερους ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη διετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή