Η επίθεση στο Α.Τ. Ομονοίας, οι δράστες, ο αιφνιδιασμός της ΕΛ.ΑΣ.

Η επίθεση στο Α.Τ. Ομονοίας, οι δράστες, ο αιφνιδιασμός της ΕΛ.ΑΣ.

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερωτήματα για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΛ.ΑΣ. προκαλεί η καταδρομική επίθεση 50 κουκουλοφόρων στο Α.Τ. Ομονοίας, το βράδυ της Δευτέρας. Παρότι το περιστατικό σημειώθηκε στις 8.40 μ.μ. στην καρδιά της πρωτεύουσας, κανείς αστυνομικός δεν εντόπισε έγκαιρα τους αναρχικούς πριν αυτοί καταφέρουν να πλησιάσουν στο τμήμα της Ομονοίας. Αλλά και μετά την επίθεση, η αντίδραση των αστυνομικών δυνάμεων ήταν τόσο καθυστερημένη ώστε ουδείς πρόλαβε να δει το δρομολόγιο διαφυγής των δραστών. Υπήρξαν πληροφορίες πως οι δράστες κατέφυγαν στο Πολυτεχνείο, ωστόσο μέχρι χθες το απόγευμα ουδείς μπορούσε να το επιβεβαιώσει. Τα παραπάνω αποκτούν πρόσθετη βαρύτητα, καθώς το πρωί της Δευτέρας είχε τεθεί σε εφαρμογή νέο σχέδιο αστυνόμευσης με κωδική ονομασία «Περσέας», που προβλέπει περιπολίες σε 24ωρη βάση στην περιοχή αρμοδιότητας κάθε τμήματος. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, τη στιγμή της επίθεσης απέναντι από το Α.Τ. βρισκόταν ομάδα περίπου πέντε αστυνομικών από τη δύναμη των πεζών περιπολιών, που έγιναν αντιληπτοί και καταδιώχθηκαν από τους κουκουλοφόρους.

Ομάδες δέκα ατόμων

Στην καταδρομική επιχείρηση των αναρχικών συμμετείχαν περίπου 50 άτομα. Οι δράστες εκτιμάται ότι συγκεντρώθηκαν σε ομάδες των δέκα ατόμων στα στενά των Εξαρχείων και δευτερόλεπτα πριν από το «ντου» ενώθηκαν στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου. Αρχικά επιτέθηκαν σε λεωφορείο της ΕΛ.ΑΣ., στη συμβολή της 3ης Σεπτεμβρίου με την οδό Βερανζέρου. Εσπασαν το πίσω τζάμι και πέταξαν μέσα βόμβα μολότοφ με σκοπό να το πυρπολήσουν. Το λεωφορείο ήταν στραμμένο προς τα Πατήσια και ο οδηγός του δεν αντελήφθη τις κινήσεις των κουκουλοφόρων. Αμέσως μετά, οι αναρχικοί κινήθηκαν στην οδό Βερανζέρου και εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση με μολότοφ κατά του τμήματος. Ο αστυνομικός – σκοπός κατέθεσε ότι το μόνο που πρόλαβε να κάνει ήταν να πάρει το όπλο του, να κλειδωθεί στη σκοπιά και να ενημερώσει τηλεφωνικά το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ. «Δεν ήθελαν μόνο να προκαλέσουν φθορές, αλλά να κάψουν κι εμένα», είπε αργότερα σε συνομιλητές του.

Από την επίθεση με –σύμφωνα με εκτιμήσεις– περισσότερες από τριάντα μολότοφ, τυλίχτηκαν στις φλόγες πέντε αυτοκίνητα ιδιωτών ή κατασχεμένα που ήταν σταθμευμένα έξω από το τμήμα και τέσσερα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., συμπεριλαμβανομένου του βαν που ήταν προσωρινά σταθμευμένο στην 3η Σεπτεμβρίου. Τις κινήσεις των αντιεξουσιαστών κατέγραψαν λίγα δευτερόλεπτα πριν από την επίθεση αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας που περιπολούσαν στο σημείο. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ενημέρωσαν τους ανωτέρους τους με πέντε λεπτά καθυστέρηση. Το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ έδωσε εντολή για προσαγωγές, όμως οι πρώτες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. που κλήθηκαν να παράσχουν συνδρομή (ΔΙΑΣ, ΜΑΤ κ.ο.κ.) έφτασαν στο σημείο δέκα λεπτά μετά το «ντου». Τέσσερις αστυνομικοί που τραυματίστηκαν ελαφρά μεταφέρθηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Στους τρεις παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν, ενώ ο τέταρτος πήρε εξιτήριο χθες το πρωί.

Η επίθεση στο Α.Τ. και ο αιφνιδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσε αναταραχή στο εσωτερικό του σώματος. Ο αρχηγός Αρ. Ανδρικόπουλος κάλεσε στο γραφείο του τους επικεφαλής της ΓΑΔΑ και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής προκειμένου να τους ζητήσει εξηγήσεις, ενώ διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση, στο πλαίσιο της οποίας θα αξιολογηθούν οι καταγεγραμμένες μέσω ασυρμάτου επικοινωνίες των αρμοδίων αξιωματικών με το κέντρο επιχειρήσεων. Επιπλέον, πραγματοποίησε συμβολική επίσκεψη στο Α.Τ. Ομονοίας μαζί με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη, η οποία σημειωτέον αποδοκιμάστηκε κατά την άφιξή της στο τμήμα. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες. Με σχέδιο και αποφασιστικότητα θα αντιδράσουμε στις προκλήσεις. Το πρώτο που μας ενδιαφέρει είναι η ανθρώπινη ζωή και μετά όλα τα άλλα», δήλωσε η κ. Γεροβασίλη, ενώ επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε νωρίτερα επισκεφθεί το τμήμα. Σφοδρή κριτική στην ηγεσία άσκησε το σωματείο ειδικών φρουρών της ΕΛ.ΑΣ., ενώ δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Α.Τ. πραγματοποίησαν χθες το πρωί μέλη της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Ποιους «δείχνουν» οι Αρχές

Τις γνωστές ομάδες αναρχικών που δραστηριοποιούνται στα Εξάρχεια και πρωταγωνιστούν στις κατά καιρούς συγκρούσεις με τα ΜΑΤ περιμετρικά του Πολυτεχνείου «δείχνουν» τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας ως τους βασικούς υπόπτους για συμμετοχή στην καταδρομική επίθεση στο Α.Τ. Ομόνοιας, το βράδυ της Δευτέρας.

Στον πυρήνα των συγκεκριμένων ομάδων μετέχουν 50 έως 100 άτομα, ενώ οι άτυποι επικεφαλής τους έχουν κατ’ επανάληψη απασχολήσει την ΕΛ.ΑΣ. για συμμετοχή σε επεισόδια, καταλήψεις κτιρίων, συγκρούσεις και επιθέσεις κατά αστυνομικών κ.ο.κ. Προανάκριση για την επίθεση στο Α.Τ., στο πλαίσιο της οποίας γίνεται προσπάθεια να ταυτοποιηθούν οι συμμετέχοντες στο «ντου» της Δευτέρας, διενεργεί η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας. Η ίδια υπηρεσία, εξάλλου, ανέλαβε την έρευνα για τον πρόσφατο ξυλοδαρμό αστυνομικών στο Πεδίον του Αρεως από κουκουλοφόρους που χρησιμοποίησαν ως ορμητήριό τους το κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή