«Φιλοσοφικό» πρόβλημα ο «Ρουβίκωνας»

«Φιλοσοφικό» πρόβλημα ο «Ρουβίκωνας»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομάδα περίπου 50 φοιτητών απαίτησε χθες από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών να μην καταδικάσει την κατάληψη χώρου της Φιλοσοφικής Σχολής από τον «Ρουβίκωνα». Κάποιοι άλλοι επιθυμούν να μη διασπασθεί ένα Τμήμα του ΕΚΠΑ, όπως σχεδιάζεται, και απαίτησαν να συνεδριάσει εκ νέου η Σύγκλητος την Παρασκευή… Εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων συνέκρινε την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη στο ΕΚΠΑ με την «επίσκεψη» του «Ρουβίκωνα»…

Οι φοιτητές τελικά δεν εισακούστηκαν, ωστόσο το θράσος τους προκαλεί απορίες όταν στην πράξη γίνεται… ανεκτό. Η στάση των Συγκλητικών αποτυπώνει τον μιθριδατισμό μεγάλης μερίδας πανεπιστημιακών στη βία των μειοψηφιών. Ουσιαστικά, η απουσία πολιτικής βούλησης από το υπουργείο Παιδείας και τα ΑΕΙ εκτρέφει τέτοιες καταστάσεις.

Ειδικότερα, χθες στα Προπύλαια κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ παραβρέθηκαν φοιτητές με τρία αιτήματα. Το πρώτο ήταν να μην εκδοθεί από τη Σύγκλητο ανακοίνωση που θα στηρίζει την ανακοίνωση της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής, η οποία κάλεσε τα μέλη του «Ρουβίκωνα» να αποχωρήσουν από τον χώρο που έχουν καταλάβει εντός της Σχολής στου Ζωγράφου.

Κατά τις διαμαρτυρίες των φοιτητών ακούστηκε μάλιστα διοικητικός υπάλληλος του ιδρύματος να λέει προς το πρυτανικό συμβούλιο ότι «αφού φέρατε τον Κυρ. Μητσοτάκη στο ΕΚΠΑ, πώς να μην έλθει ο “Ρουβίκωνας”!».

Η δήλωση προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις, και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» πανεπιστημιακός απάντησε στη διοικητική υπάλληλο ότι «θεσμικά στο ΕΚΠΑ γίνονται δεκτοί όλοι οι πολιτικοί παράγοντες της χώρας».

Το δεύτερο ζήτημα που απασχολούσε τους φοιτητές ήταν η προτεινόμενη διάσπαση του Τμήματος Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας σε τρία αυτόνομα τμήματα. Οι φοιτητές θεωρούν ότι το σχέδιο που προτείνει το υπουργείο Παιδείας και έχει δεχθεί αρμοδίως το ΕΚΠΑ αδικεί τον τομέα της Παιδαγωγικής, και ζητούν να μην εφαρμοστεί.

Απορρόφηση ΤΕΙ

Οι φοιτητές έθεσαν και το θέμα της απορρόφησης από το Παν. Αθηνών Τμημάτων του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος, ζητώντας να συζητηθεί ξανά, και απαίτησαν να συνεδριάσει εκ νέου για το ίδιο θέμα η Σύγκλητος την Παρασκευή.

Συγκλητικοί που μίλησαν χθες στην «Κ» εκτίμησαν ότι από το περιεχόμενο των διαφορετικών αιτημάτων άλλοι φοιτητές πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά και άλλοι στο ΚΚΕ. Το ερώτημα βέβαια είναι πώς επιτρέπεται να παρίστανται στη Σύγκλητο φοιτητές, κατά παράβαση νόμου που ψηφίστηκε το 2017!

Ως προς την κατάληψη χώρου της Φιλοσοφικής Αθηνών από τον «Ρουβίκωνα» η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ κάλεσε την Πολιτεία να εκτελέσει το συντομότερο το καθήκον της, τα δε αρμόδια όργανα και οι θεσμοί της να ενεργήσουν αποτελεσματικά, προστατεύοντας την πανεπιστημιακή κοινότητα από έκνομες ενέργειες και τον πανεπιστημιακό χώρο από εισβολείς.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ κάλεσε τον «Ρουβίκωνα» «να προβληματιστεί από την αρνητική δημοσιότητα που πήρε η παρουσία του στη Φιλοσοφική Σχολή» (δημοσιότητα που συγκαλύπτει τα πραγματικά προβλήματα των ΑΕΙ) και να αποχωρήσει. Τέλος, οι Πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ καταδίκασαν τις καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων από εξωπανεπιστημιακές οργανώσεις. Παράλληλα, ζήτησαν από τον «Ρουβίκωνα» να αποχωρήσει από το γραφείο που έχει καταλάβει στη Φιλοσοφική Σχολή, προσβλέποντας να εισακουσθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή