Δεν ζητά παράταση της μεταβατικής περιόδου για το Brexit η κυβέρνηση της Μέι

Δεν ζητά παράταση της μεταβατικής περιόδου για το Brexit η κυβέρνηση της Μέι

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανική κυβέρνηση δεν ζητά παράταση της μεταβατικής για το Brexit, σύμφωνα με όσα μετέδωσε σήμερα το BBC, μετά τους υπαινιγμούς της Ευρωπαϊκής Eνωσης ότι είναι έτοιμη να προσφέρει παράταση ενός έτους αν αυτό βοηθήσει να επιτευχθεί η επισφράγιση μιας μετά – Brexit εμπορικής συμφωνίας. 

Οπως υπενθύμισε σε ανάρτησή της στο Twitter η πολιτική συντάκτρια του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ, το γραφείο της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, είχε αποκλείσει την παράταση της περιόδου, παρόλο που ορισμένα μέλη της κυβέρνησης πίστευαν το αντίθετο. 

Την πρόταση για την παράταση της περιόδου μετάβασης που θα ακολουθήσει της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. φέρεται να διατύπωσε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών στην Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό πρακτορείο.

Οπως επισημαίνουν οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές το ενδεχόμενο να δοθεί άλλος ένας χρόνος στις διαπραγματεύσεις για την μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ε.Ε. έχει στόχο κυρίως να επιλυθεί το θέμα των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο αποτελεί ένα βασικό εμπόδιο στις συνομιλίες. 

Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε σήμερα ότι μια παράταση είναι κάτι που έχει συζητηθεί από τη βρετανική και την ευρωπαϊκή πλευρά διότι «απλά δεν έχουμε φθάσει εκεί που χρειάζεται».

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν αναμένει κατά τη συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. αργότερα σήμερα να συμφωνηθεί μια ημερομηνία για μια ειδική σύνοδο κορυφής για το Brexit στα μέσα Νοεμβρίου.

«Νομίζω ότι είναι πιο πιθανόν να προταθούν αυτές οι ημερομηνίες αλλά δεν θα υπάρξει μια δέσμευση σε μια νέα σύνοδο κορυφής εκτός κι αν υπάρξει κάποια ένδειξη από τις ομάδες διαπραγμάτευσης ότι υπάρχει κάτι για να εγκριθεί», δήλωσε ο Κόβενι στο ραδιόφωνο του BBC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή