Ο ΔΗΚΤΗΣ (17/10/18)

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παζάρι με την Κομισιόν για τις ελαφρύνσεις

To σχέδιο του προϋπολογισμού μπορεί να κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχθές, με το σενάριο βάσης του, «χωρίς αλλαγές πολιτικής», όπως λέγεται, και τις σχεδιαζόμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις του (discretionary measures), αλλά υπάρχει δρόμος ακόμη μπροστά μέχρι να πάρει την τελική μορφή του και να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή. Το επόμενο βήμα θα γίνει πιθανότατα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας στο EuroWorking Group και θα ακολουθήσει το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, αλλά δεν αναμένεται απόφαση πριν από το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε αναμένεται παζάρι με την Κομισιόν για τα discretionary measures των 1,1 δισ ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο που κατέθεσε ο κ. Τσακαλώτος (φωτ.) αυτά είναι «εντός των ορίων του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου για το 2019», αλλά δεν είναι σίγουρο ότι οι θεσμοί έχουν την ίδια ακριβώς άποψη. Πάντως, ένα «ψαλίδισμα» των παρεμβάσεων αυτών θα είναι το λιγότερο για την κυβέρνηση, αν σώσει τις συντάξεις.

Δήλωση κρυφών εισοδημάτων στην Ιταλία α λα ελληνικά…

Στα βήματα της Ελλάδας και η Ιταλία. Με βάση τους σχεδιασμούς, η φορολογική διοίκηση της γειτονικής χώρας αναμένεται να καλέσει όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ να τα δηλώσουν πληρώνοντας πρόστιμο 20%. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο «καθαρίζουν» από το ιταλικό Δημόσιο, ενώ το τελευταίο αναμένεται να εισπράξει ποσά ύψους 8 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η εν λόγω ρύθμιση που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και προέβλεπε την αποκάλυψη εισοδημάτων είχε σημαντική επιτυχία. Μάλιστα, τα έσοδα στηρίζονται ακόμα και σήμερα σε σημαντικό βαθμό στις εισπράξεις της ρύθμισης αυτής.

Η Ρώμη καθορίζει την «τύχη» της Αθήνας

Ακολουθώντας τα ιταλικά ομόλογα, τα ελληνικά σημείωσαν βελτίωση για τρίτη ημέρα, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 4,271%. Από τον Μάιο τα ελληνικά ομόλογα πάνε… χέρι χέρι με τα ιταλικά, παρουσιάζοντας έντονη μεταβλητότητα και διατηρώντας έτσι «κλειστή» για την Ελλάδα την πόρτα των αγορών. Με τους αναλυτές να αναμένουν ρήξη Ρώμης – Βρυξελλών και υποβαθμίσεις της Ιταλίας από τους οίκους, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν οι ελληνικοί τίτλοι θα καταφέρουν να «σπάσουν» αυτή τη «σχέση», ή θα βρεθούν σε νέα δίνη ισχυρών πιέσεων…

Στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ η Εnergean

Στις 29 Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της δευτερεύουσας εισαγωγής της μετοχής της Εnergean στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ. Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, οι μετοχές της θα εξακολουθήσουν να τελούν υπό διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου και θα είναι πλήρως μεταβιβάσιμες και ανταλλάξιμες μεταξύ των δύο αγορών. «Η εισαγωγή της μετοχής της Energean στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ ικανοποιεί μία ακόμη δέσμευση προς τους μετόχους μας, ενώ είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που προσφέρουμε πρόσβαση στη μετοχή μας σε μία ευρύτερη δεξαμενή από επενδυτές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Εnergean κ. Μαθιός Ρήγας.

Συνεχίζεται η περιπέτεια της J&P Overseas

Νομικοί είναι οι λόγοι που η κ. Λεώνη Παρασκευαΐδου επέλεξε προχθές να διαχωρίσει τη θέση της από την κατάθεση αίτησης υπαγωγής της κατασκευαστικής εταιρείας J&P Overseas σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και εντάσσονται στην προσπάθεια της οικογένειας να εξασφαλίσει χρήματα. Σε κάθε περίπτωση, η κ. Παρασκευαΐδου έχει και αυτή υπογράψει έγγραφο με το οποίο επιβεβαιώνει ότι «συμφωνεί επί της αρχής ότι η εταιρεία θα πρέπει να υπόκειται σε καθεστώς διαχείρισης». Παράλληλα, όπως μαθαίνουμε, η πλευρά της οικογένειας Ιωάννου προτείνει τα 23 εκατ. ευρώ που χρωστά η οικογένεια Παρασκευαΐδου να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των οφειλομένων προς τους εργαζομένους. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η «μαύρη τρύπα» που άφησε η προηγούμενη διοίκηση ήταν αδύνατον να καλυφθεί, με δεδομένη και την αποτυχία συμφωνίας με τις τράπεζες. Ετσι, η λύση της τοποθέτησης ειδικού διαχειριστή φάνταζε ως μονόδρομος και όχι ως «μονομερής ενέργεια από την πλευρά του κ. Ιωάννου», όπως τον εγκάλεσε η κ. Παρασκευαΐδου σε προσωπική της ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή