Απαγορεύονται τα πάρτι και το κάπνισμα

Απαγορεύονται τα πάρτι και το κάπνισμα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νησί Μπορακάι των Φιλιππίνων ανοίγει ξανά στις επισκέψεις τουριστών, μόνο που αυτή τη φορά θα απαγορεύονται τα πάρτι στις παραλίες, οι πλαστικές σακούλες και το κάπνισμα, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τelegraph.

Οι επισκέπτες στο Μπορακάι, που μόλις άνοιξε, θα υποβάλλονται σε πολύ αυστηρούς κανόνες προκειμένου αυτός ο παράδεισος να μην ξαναγίνει «υπόνομος», κατάσταση που επέβαλε το κλείσιμο του νησιού στους επισκέπτες.

Επειτα από την επιχείρηση καθαρισμού, που διήρκεσε έξι μήνες, το μικρό νησί στη Θάλασσα Σούλου άνοιξε και πάλι τις πόρτες του για μία περίοδο δέκα ημερών, κατά την οποία θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε ντόπιους, ενώ οι Αρχές θα επαναξιολογούν την κατάστασή του. Στις 26 Οκτωβρίου το Μπορακάι θα ανοίξει σε όλες τις εθνικότητες.

Το νησί θα μπορεί να φιλοξενεί κάθε νύχτα μέχρι 19.000 επισκέπτες και οι νέοι κανονισμοί που θα επιβληθούν στους ταξιδιώτες περιλαμβάνουν απαγόρευση του καπνίσματος και των οινοπνευματωδών ποτών στη Λευκή Ακτή, καθώς και περιορισμό όλων των θαλάσσιων παιχνιδιών και αθλημάτων.

Oι Φιλιππίνες έχουν βιώσει τα τελευταία χρόνια κατακόρυφη αύξηση του τουρισμού. Το 1990 ένα εκατομμύριο επισκέπτες τις επισκέφθηκαν και πέρυσι ο αριθμός τους ανήλθε στα 6,6 εκατομμύρια. Περίπου το ένα τρίτο των τουριστών αυτών, περισσότερο από δύο εκατομμύρια, επισκέφθηκαν το Μπορακάι με τριάντα χιλιάδες κατοίκους. Αυτό είναι από μόνο του καταπληκτικό, αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι Φιλιππίνες διαθέτουν 7.640 άλλα νησιά, τα οποία θα μπορούσε κανείς να επιλέξει, σύμφωνα με την υπηρεσία Χαρτογράφησης και Πληροφοριών της χώρας.

Λευκή Ακτή

Πριν από δέκα χρόνια πραγματικά άξιζε να επισκεφθεί κανείς το Μπορακάι. Το 2012 το περιοδικό Travel+leisure ανακήρυξε το νησί το «καλύτερο του κόσμου» χάρη στην παραδεισένια Λευκή Ακτή του. Ωστόσο, τον Απρίλιο ο πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε το αποκάλεσε «υπόνομο». Ο χαρακτηρισμός προέκυψε όταν βίντεο, που έγινε viral, κατέγραψε τα νερά των υπονόμων να τρέχουν ανεμπόδιστα στα γαλάζια νερά του νησιού. Ο Ντουτέρτε κατηγόρησε τις Αρχές ότι επέτρεψαν ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη. Απέστειλε, επίσης, μία κυβερνητική ομάδα κρίσης προκειμένου να αποτρέψει την οικολογική καταστροφή. Οι επιθεωρητές βρήκαν περισσότερες από 800 περιβαλλοντικές παραβάσεις. Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα απορρίμματα που παρήγαγε κάθε άτομο στο Μπορακάι ήταν τριπλάσια από αυτά κάθε κατοίκου της Μανίλας.

Οι τοπικές αρχές υποστηρίζουν ότι το Μπορακάι είναι έτοιμο να ξανανοίξει, αλλά αξιωματούχοι της ομάδας κρούσης ζητήσαν από το κοινό να «διαχειριστεί τις προσδοκίες του» προτού επιστρέψει στο νησί. Η υπουργός Τουρισμού Μπερναντέτ Ρομούλο Πουιάτ δήλωσε στο CNN ότι το κοινό πρέπει να καταλάβει πως η επαναφορά του νησιού σε άριστη κατάσταση πρόκειται να γίνει σταδιακά και ότι η διαδικασία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Πάντως, ήδη τα προβλήματα με τους υπονόμους έχουν αποκατασταθεί και τα βακτήρια στα ύδατα βρίσκονται στα κοινώς παραδεκτά διεθνώς επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή