Το Κονκλάβιο (17/10/18)

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γαλιάντρες»

Είναι να μη σου τύχει. Στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ας πούμε, πέρυσι τον Αύγουστο, όταν προετοίμαζε επίσκεψη στα καμένα της Αττικής, έτυχε κάποια «γαλιάντρα» της Πυροσβεστικής να τραγουδήσει στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να του «κάψει» την επίσκεψη. Εκτοτε, τέτοιου τύπου επισκέψεις δεν ανακοινώνονται από την Πειραιώς παρά μόνο όταν είναι ήδη αργά για την κυβέρνηση να εμφανιστεί «αυθόρμητα». Πληροφορούμαι, δε, ότι η χθεσινή επίσκεψη στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας ήταν δική του απόφαση που ανακοινώθηκε μόνο σε πολύ λίγους. Και όχι άδικα, αν κρίνω από την εσπευσμένη εμφάνιση εκεί της Ολγας Γεροβασίλη, αφού είχε διαρρεύσει ότι όδευε προς το τμήμα ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Αναπάντητες κλήσεις

Αυτή, μάλιστα, προκάλεσε κάποια ευτράπελα, αν και οφείλω να παραδεχθώ ότι αυτό δεν αφορά τον αρχηγό του τμήματος, ο οποίος δεν πρέπει να πέρασε και πολύ ευχάριστα. Το λέω επειδή την ώρα που ενημέρωνε τον Μητσοτάκη, χτυπούσε λυσσασμένα το τηλέφωνό του. Κάποια στιγμή ο άνθρωπος το έβαλε στο αθόρυβο για να ησυχάσει. Αλλά αυτό συνέχισε να χτυπάει. Οταν αναγκάστηκε να απαντήσει, οι παρόντες κατάλαβαν ότι στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο αρχηγός της Αστυνομίας που τον ενημέρωνε ότι βρισκόταν στην είσοδο μαζί με την υπουργό και τον καλούσε να εμφανιστεί για να τους υποδεχθεί.

«Μα ενημερώνω τον πρόεδρο της Ν.Δ.», απάντησε. Στη συνέχεια είπε στον Μητσοτάκη ότι έπρεπε να κατέβει στο ισόγειο. Δεν ξέρω αν το έκανε επίτηδες, αλλά ο Κυριάκος του είπε κάτι του τύπου «ε εντάξει, θα πάτε. Μείνετε τρία λεπτά ακόμη να με ενημερώσετε». Ο άνθρωπος καθόταν σε αναμμένα κάρβουνα. Τελικά αποδεσμεύθηκε και ανακουφίστηκε.

Και ασανσέρ

Δεν ήταν το μόνο που δυσκόλεψε την καθυστερημένη εμφάνιση της υπουργού, καθώς μου λένε ότι η ασφάλεια του Μητσοτάκη είχε σταματήσει το ασανσέρ στον τέταρτο όροφο, όπου και παρέμεινε μέχρι να αναχωρήσουν. Το αποτέλεσμα ήταν η Γεροβασίλη να αναγκαστεί να ανέβει με τα πόδια. Κάπου εκεί συστήθηκε με τον υπεύθυνο ασφαλείας του προέδρου της Ν.Δ. και κατάλαβε ότι είχε μάλλον αργήσει…

Παραφροσύνη

Εν προκειμένω, δεν ισχύει «το γαρ πολύ της θλίψεως». Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, αφού μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ. Αυτό πραγματεύεται και ο Θανάσης Χειμωνάς που πέρασε μια περιπέτεια στη Χαριλάου Τρικούπη, πρόσφατα εντάχθηκε στο Ποτάμι και το βράδυ της Δευτέρας παρουσίασε το βιβλίο του «Παραφροσύνη» (εκδ. Πατάκη). Σημειώνω ότι το πολιτικό μυθιστόρημα που έγραψε ο Χειμωνάς πριν μεταγραφεί στη Σεβαστουπόλεως, αναφέρεται στην εμπειρία του –έχει αλλάξει τα ονόματα, αλλά είναι προφανές ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές– από τον χρόνο που πέρασε στο ΠΑΣΟΚ. Oπως το έθεσε ο ίδιος, «το μεγαλύτερο μάθημά μου και η μεγαλύτερη απογοήτευσή μου προήλθε από εκείνο το διάστημα που ήμουν στο ΠΑΣΟΚ». Αυτά για όποιον διατηρούσε οποιαδήποτε αμφιβολία για το πόσο μεγάλο φροντιστήριο είναι ο πράσινος ήλιος (ο συγγραφέας στο βιβλίο αναφέρεται σε «Πράσινη θύελλα»). Το «παρών» έδωσαν ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Δημήτρης Τσιόδρας και άλλοι.

Σπίρτο και φωτιά

Εντάξει. Η αλήθεια είναι ότι πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου στοιχημάτιζαν εκ των προτέρων ότι χθες θα συνέβαινε αυτό που συνέβη. Oτι δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρούσε να στείλει ξεκάθαρα και ενώπιον μαρτύρων το μήνυμα προς τον Πάνο Καμμένο να καθήσει ήσυχα γιατί κανένας δεν θα τον ακολουθήσει… (ούτε οι ΑΝΕΛ). Κυρίως, στοιχημάτιζαν ότι ο Νίκος Κοτζιάς δεν θα μπορούσε να συγκρατηθεί και θα επιτίθετο στον Καμμένο. Oπως το έθεσε πηγή μου, «κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει από τον χαρακτήρα του». Αυτό, βέβαια, ισχύει για αμφότερους τους υπουργούς. Oπως παρατήρησε έτερη υπουργική πηγή, «αν τους βάλεις μαζί στον ίδιο χώρο, το σπίρτο είναι ήδη αναμμένο». Αν μιλήσουν κιόλας, το σπίρτο οδηγεί αναπόφευκτα σε Κούγκι.

Εγινε παρεξήγηση

Ομολογουμένως, λίγοι πολιτικοί εντός συνόρων φημίζονται για το χιούμορ τους, πολλώ δε μάλλον βρετανικού ύφους. Το αναφέρω επειδή πληροφορούμαι ότι αυτό –ή μάλλον η έλλειψή του– προκάλεσε παρεξήγηση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιοσύνης στη Βουλή. Hταν όταν ο Μίμης Παπαγγελόπουλος, αναφερόμενος στον πατέρα του που ήταν αστυνομικός, σημείωσε ότι εκείνος έλεγε ότι «δημοκρατία είναι όταν το πρωί σου χτυπάει την πόρτα ο γαλατάς». Μεγάλη η σύμπτωση, αλλά θυμίζω ότι αυτή είναι μία από τις πιο διάσημες ρήσεις του Ουίνστον Τσώρτσιλ (για την ακρίβεια έχει πει «ο γαλατάς, αντί ο αστυνομικός»). Εξ ου και ο Κώστας Τασούλας απευθυνόμενος στον Παπαγγελόπουλο είπε: «Ο Τσώρτσιλ ήταν ο πατέρας σας»; Ο αναπληρωτής υπουργός δεν εκτίμησε το χιούμορ και αντέδρασε διαμαρτυρόμενος ότι τον κοροϊδεύουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή