Αναμένονται οι επιπτώσεις

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η έννοια του πρωτοφανούς έχει πια χάσει τη σημασία της. Το γραφείο του πρωθυπουργού διοχετεύει στη δημοσιότητα έκκληση του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του (!) να μη ρίξουν την κυβέρνησή του για το ονοματολογικό, ενόσω μάλιστα διαρκεί το υπουργικό συμβούλιο. Τρελά πράγματα! Αν πάντως επαληθεύεται σε κάτι το ιστορικό σύνθημα «πρώτη φορά Αριστερά» είναι στο ότι, εξαιτίας του κυνισμού με τον οποίο γαντζώνονται στην εξουσία, κάθε φορά είναι η πρώτη φορά. Είναι ικανοί για το χειρότερο και το αποδεικνύουν καθημερινά.

Ο καθένας δικαιούται να υποθέτει ότι το προχθεσινό «μυστικό» γεύμα των δύο κυβερνητικών εταίρων στη Λέσχη Αξιωματικών δεν πήγε καλά. Ειδάλλως, πώς νοείται η δημόσια έκκληση του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς (προς τον Καμμένο, δηλαδή) να μη ρίξουν την κυβέρνηση; Μέσω αυτής της εντελώς ασυνήθιστης κίνησης, ο πρωθυπουργός επιχειρεί ουσιαστικά να πιέσει τον Καμμένο μέσω των ψηφοφόρων της κυβέρνησης, εξ ου και η επιδίωξη της δημοσιότητας. Στρέφει, δηλαδή, προς τον Καμμένο την πίεση των στελεχών, των ευνοημένων, των προστατευομένων, του κόσμου των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Για να καταφεύγει ο πρωθυπουργός σε αυτό το μέσο (το οποίο εκθέτει την αδυναμία του), σημαίνει ότι πράγματι βρίσκεται σε αδυναμία έναντι του Καμμένου.

Η δημόσια πίεση στον Καμμένο δείχνει να αποδίδει. Αφενός ο ίδιος φέρεται να δηλώνει (μετά τη φασαρία που ξεσήκωσε ο Κοτζιάς στο υπουργικό) ότι εμμένει μεν στην άποψή του, αλλά δεν σκοπεύει να ρίξει την κυβέρνηση, αφετέρου βλέπουμε την Ελ. Κουντουρά, που είναι και υπουργός, να σπεύδει στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στο «ονοματολογικό», όπως έχουν κάνει και ο Κουίκ και ο Παπαχριστόπουλος με το μαλλί του. Με απλά λόγια, ο διχασμός είναι και εσωτερικός στους ΑΝΕΛ, όχι μόνον ενδοκυβερνητικός μεταξύ των δύο εταίρων.

Είναι αυτή η μοιραία κατάληξη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Μοιραία, λέω, επειδή στο Μακεδονικό τα συμφέροντα τους όχι μόνον απέκλιναν, αλλά η επικράτηση της όποιας πλευράς σήμαινε αυτομάτως και την εξουδετέρωση της άλλης: ή ο ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόζεται στον εθνικισμό των ΑΝΕΛ ή αυτοί προσαρμόζουν τον εθνικισμό τους στα μέτρα της Αριστεράς – τρίτη επιλογή, λυπάμαι πολύ, δεν υπάρχει. Αυτό που συμβαίνει, λοιπόν, είναι ότι ο Καμμένος μάχεται για την επιβίωσή του. Αν στην παραπάνω εικόνα προσθέσουμε και τη διάσταση των εξελίξεων στα Σκόπια (φαντασθείτε, π.χ., να κερδίσει την πρώτη ψηφοφορία ο Ζάεφ…), τότε μπαίνουμε σε περίοδο σοβαρής πολιτικής αστάθειας. Δυστυχώς, αναμένονται επιπτώσεις στην οικονομία…

Εδώ εφαρμόζεται

Αφησα εκτός της ζοφερής εικόνας παραπάνω τους αναρχικούς, οι οποίοι επανέρχονται δυναμικά στη σκηνή, με στρατιωτικού τύπου επιχείρηση εναντίον του Α.Τ. Ομονοίας, καθώς και με «φοιτητικές διαδικασίες» (έξοχη η διατύπωση του Γ. Κυρίτση!) στα πανεπιστήμια, όπως χθες στη Φιλοσοφική. Για τρία τέταρτα της ώρας, οι αναρχικοί κρατούσαν ομήρους μέσα σε αίθουσα της σχολής τους καθηγητές, επειδή μεταξύ των άλλων θεοπάλαβων αιτημάτων ανησυχούσαν και για το δικαίωμα του «Ρουβίκωνα» να διατηρεί γραφείο στη σχολή.

Οταν το ακούς να περιγράφεται στις ειδήσεις θλίβεσαι για την άθλια μεταχείριση των καθηγητών. Οταν ακούς, όμως, την αξιότιμη κυρία Φουντοπούλου, πρόεδρο της Φιλοσοφικής, να περιγράφει το γεγονός στο ραδιόφωνο, καταλαβαίνεις ότι, στον βαθμό τουλάχιστον που οι θέσεις της κ. Φουντοπούλου εκπροσωπούν την πλειονότητα των διδασκόντων, τους αξίζει να υφίστανται τον εξευτελισμό αυτό. Σε κάθε αποστροφή του λόγου της, η κ. Φουντοπούλου είχε μια δικαιολογία για τους «φοιτητές». Αγωνιούσε η καημένη μη τυχόν οι εισβολείς σχηματίσουν την εντύπωση πως δεν της είχε αρέσει αυτό που της συνέβη. Μόνο στο τέλος εξέφρασε την απορία μήπως η βίαιη στάση των φοιτητών συνιστά παραβίαση του φοιτητικού ασύλου.

Αν έτσι είναι τα πράγματα, αν δηλαδή ένα καθεστώς Μάη του ’68 έχει επικρατήσει στα πανεπιστήμια και κάθε ομάδα ακραίων μπορεί να επιβάλλεται με τη βία, αν επίσης οι απόψεις της κ. Φουντοπούλου απηχούν τη σεμνότυφη δουλικότητα των καθηγητών, που προκειμένου να κάνουν τη δουλίτσα τους ζουν σε καθεστώς σταλινικής τρομοκρατίας, τότε το παιχνίδι έχει χαθεί. Οι καλύτεροι που θα καταφέρουν να βγουν από την ανώτατη εκπαίδευση θα συνεχίσουν να φεύγουν στο εξωτερικό. Τι πειράζει, λοιπόν, αν ο Γαβρόγλου κόβει τις θετικές επιστήμες από τις προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ και της Β΄ λυκείου; Επανάσταση του 1821, Εθνική Αντίσταση, ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, Πολυτεχνείο, Γρηγορόπουλος, φτάνουν για εμάς.

Τουλάχιστον στην Παιδεία το «πείραμα της Αριστεράς στον 21ο αιώνα», που λέει ο κυρ Αλέκος ο Φλωμπέρ, προχωρεί. Ετοιμάζονται οι μελλοντικές γενιές των ηλιθίων…

Απορία αδαούς

Γιατί οι Ρώσοι προσκάλεσαν στη Μόσχα τον Πάνο Καμμένο, μετά τα όσα συνέβησαν προσφάτως στην Αμερική; Αφού θα πει ό,τι θέλει και όταν φύγει από εκεί θα τα πάρει όλα πίσω. Δύο λόγους μπορώ να σκεφθώ μόνο: είτε για να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση στην Αθήνα είτε απλώς για να γελάσουν με όσα θα ακούσουν…

Τι προέχει

«Προέχει η ανθρώπινη ζωή», δήλωσε η υπουργός Ολγα Γεροβασίλη προσερχόμενη στο Α.Τ. Ομονοίας. Εννοούσε προφανώς τη ζωή των αναρχικών, διότι για τη ζωή των αστυνομικών δεν υπάρχει έγνοια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή