Τσίπρας: Δεν θα ανεχθώ καμία διγλωσσία και προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας (βίντεο)

Τσίπρας: Δεν θα ανεχθώ καμία διγλωσσία και προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας (βίντεο)

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους λόγους για τους οποίους αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά το υπουργείο Εξωτερικών εξήγησε σε δήλωσή του στον απόηχο της παραίτησης Κοτζιά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οπως δήλωσε, πρόκειται για μια απόφαση που έχει σαν στόχο να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας για την επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία και καμία προσωπική στρατηγική που θα θέσει σε κίνδυνο την ομαλή πορεία της χώρας κατά την έξοδο από τα μνημόνια.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, κάλεσε τους πολίτες της ΠΓΔΜ να προχωρήσουν με την Συνταγματική Αλλαγή που απαιτείται, προκειμένου να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία άλλη ευκαιρία, καθώς η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί την ένταξη της ΠΓΔΜ σε οποιοδήποτε οργανισμό με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού

«Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση του Ν. Κοτζιά τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω θερμά και ειλικρινώς για τη συμβολή του τα 3,5 αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας και τη συμβολή στην κοινή προσπάθεια.

Αποφάσισα εγώ ο ίδιος να αναλάβω το υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα και την ευθύνη του δίνοντας ένα μήνυμα ότι η επιλογή αυτή σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας.

Η απόφασή μου να αποδεχτώ την παραίτηση και να αναλάβω το υπουργείο είναι μια απόφαση με πολλαπλά μηνύματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Σηματοδοτεί την απόφαση μου να μην ανεχτώ καμία διγλωσσία και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και να μην αποδεχτώ συνειδητά και ασυνείδητα, εν προκειμένω ασυνείδητα, να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας στην έξοδο από τα μνημόνια.

Θέλω να στείλω και μήνυμα στους γείτονες μας, που αυτές τις μέρες έχουν τις δικές τους διαδικασίες, προκειμένου να προχωρήσουν στη Συνταγματική Αλλαγή. Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και θάρρος γιατί δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί την ένταξη της σε οποιοδήποτε οργανισμό με τη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια και η κυβέρνηση μου θα κάνει αυτό που πρέπει κι αυτό που ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή