«Μεγάλοι Ελληνες Ηθοποιοί» στην «Κ»: Αυτή την Κυριακή η βιογραφία του Διονύση Παπαγιαννόπουλου

«Μεγάλοι Ελληνες Ηθοποιοί» στην «Κ»: Αυτή την Κυριακή η βιογραφία του Διονύση Παπαγιαννόπουλου

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγνωστες πτυχές της ζωής και της καριέρας του αξέχαστου Διονύση Παπαγιαννόπουλου, έρχονται στο «φως» μέσα από τον τρίτο τόμο της σειράς «Μεγάλοι Ελληνες Ηθοποιοί», που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, με την Καθημερινή.

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος γεννήθηκε στο Διακοπτό στις 12 Ιουλίου 1912 και σπούδασε στην Αθήνα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Την πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή την έκανε στον ρόλο του ιππότη στον «Βασιλιά Ληρ». Πρώτη κινηματογραφική εμφάνισή του ήταν το 1947, στην ταινία «Παιδιά της Αθήνας».

Επαιξε όλα τα είδη του θεάτρου και πάντα ξεχώριζε για την αυθεντική του στόφα. Δράμα, κωμωδία, σάτιρα, επιθεώρηση. Αλλά το είδος που εκείνος αγάπησε ιδιαίτερα και υπηρέτησε με πάθος, ήταν η ελληνική κωμωδία.

«Μεγάλοι Ελληνες Ηθοποιοί» στην «Κ»: Αυτή την Κυριακή η βιογραφία του Διονύση Παπαγιαννόπουλου-1

Ανάμεσα στις ταινίες που ξεχώρισε: «Το Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» (1959), «Χτυποκάρδια στο θρανίο» (1963), «Η βίλα των οργίων» (1964), «Μια τρελή, τρελή οικογένεια» (1965), «Υπάρχει και φιλότιμο» (1965), «Κάτι κουρασμένα παλικάρια» (1967), «Για ποιον χτυπά η κουδούνα» (1968), «Ένας ιππότης για τη Βασούλα» (1968), «Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά» (1970), «Ο Κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται» (1977).

Το ρόλο του Κυρ-Γιώργη είχε ενσαρκώσει με μεγάλη επιτυχία και στην τηλεοπτική σειρά «Το Λούνα Παρκ» το 1974.

«Μεγάλοι Ελληνες Ηθοποιοί» στην «Κ»: Αυτή την Κυριακή η βιογραφία του Διονύση Παπαγιαννόπουλου-2

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι το «γεροντοπαλίκαρο» του ελληνικού σινεμά, ο μοναχικός Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, έκανε μεγάλες αγαθοεργίες. «Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων του πήγαινε εκεί. Συνέβαλε στο να χτιστούν ορφανοτροφεία, εκκλησίες κ.ά.», όπως αναφέρει ο Μάκης Δελαπόρτας.

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του μόνος, καθότι άγαμος και πέθανε στις 13 Απριλίου 1984.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή