Με απώλειες 1,18% έκλεισε το Χρηματιστήριο

Με απώλειες 1,18% έκλεισε το Χρηματιστήριο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και με τους αγοραστές να διατηρούν το προβάδισμα, το ελληνικό Χρηματιστήριο δεν κατάφερε να διατηρήσει την ορμή του και παραδόθηκε στα μέσα της συνεδρίασης στις επιθετικές διαθέσεις των πωλητών, ειδικά προς τις τράπεζες. Οι ρευστοποιήσεις μάλιστα εντάθηκαν λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, με τον Γενικό Δείκτη να φτάνει να υποχωρεί μέσα σε λίγα λεπτά έως και 2%, αμέσως μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο τραπεζικός κλάδος για ακόμη μία φορά συγκέντρωσε τις μεγαλύτερες πιέσεις, χάνοντας τα κέρδη που σημείωνε, με αποτέλεσμα από το +2,8% που είχε βρεθεί ενδοσυνεδριακά, να «γράφει» απώλειες έως και 3,5%. Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, αν και σίγουρα οποιοδήποτε σημάδι πολιτικής αναταραχής –και ειδικά μία αιφνιδιαστική εξέλιξη– οδηγεί τους επενδυτές προς την «έξοδο», ωστόσο στην περίπτωση του ευάλωτου και ρηχού Χ.Α. πολλά ξένα χαρτοφυλάκια βρήκαν την ευκαιρία να «παίξουν» το σενάριο της αύξησης του πολιτικού κινδύνου και να ρευστοποιήσουν τα κέρδη των αμέσως προηγούμενων ημερών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,18% στις 637,08 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης με πτώση 1,20%, στις 1.677,20 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 1,74% στις 493,28 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,31 εκατ. ευρώ.

Το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση σίγουρα δεν βοήθησαν η πτωτική εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς και τα αρνητικά «σήματα» από τη Wall Street, ενώ η νέα επιδείνωση που σημείωσαν τα ελληνικά ομόλογα μετά και το αρνητικό «γύρισμα» στα ιταλικά, έδωσε ακόμη περισσότερα «καύσιμα» στους πωλητές στο Χ.Α. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς σημείωσε άνοδο της τάξεως του 1% «κλείνοντας» στο 4,315%, ενώ νωρίτερα έχει βρεθεί έως και το 4,253%.

Λαμβάνοντας υπόψη τη στενή «σχέση» που έχει η πορεία των ελληνικών ομολόγων με αυτή των ιταλικών –η θετική συσχέτιση έχει αυξηθεί σημαντικά πάνω από το 70% πλέον από μόλις 30% στο β΄ εξάμηνο του 2017 – το επόμενο διάστημα αναμένεται ιδιαίτερα κρίσιμο για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, λόγω των (αρνητικών) εξελίξεων που πιθανώς να υπάρξουν στις σχέσεις Ρώμης – Βρυξελλών αλλά και στην αξιολόγηση της Ιταλίας από τους οίκους. Σημαντικές είναι και για το Χ.Α. οι εξελίξεις στην Ιταλία, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, αφού οι αναταραχές στη χώρα αποτελούν έναν από τους λόγους στους οποίους οφείλεται το «σφυροκόπημα» που έχουν δεχθεί οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή