Η Τουρκία δανείστηκε 6 δισ. δολάρια μέσω πενταετούς ομολόγου με επιτόκιο 7,5%

Η Τουρκία δανείστηκε 6 δισ. δολάρια μέσω πενταετούς ομολόγου με επιτόκιο 7,5%

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία επανήλθε χθες επιτυχώς στις διεθνείς χρηματαγορές και προσείλκυσε επενδυτές από ΗΠΑ και Βρετανία. Εχει προηγηθεί πριν από λίγες ημέρες η απόφασή της να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Μπράνσον και να δώσει τέλος σε μια διπλωματική κρίση με την Ουάσιγκτον που έπληξε την οικονομία της. Η δημοπρασία ομολόγων που διεξήχθη χθες ήταν επιτυχής, έστω κι αν παραμένει αυξημένο το κόστος δανεισμού της γειτονικής χώρας. Ολα δείχνουν πως βελτιώνεται το κλίμα στις τάξεις των επενδυτών, το οποίο είχε κλονιστεί εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα εξαιτίας των παρεμβάσεων του Τούρκου προέδρου στο έργο της κεντρικής τράπεζας αλλά και εξαιτίας της γενικότερα αυταρχικής διακυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν.

Η Αγκυρα άντλησε 6 δισ. δολάρια από την έκδοση πενταετών ομολόγων του τουρκικού δημοσίου με απόδοση 7,5%. Πλειοψήφησαν Αμερικανοί επενδυτές καθώς αγόρασαν το 60% των ομολόγων αλλά και Βρετανοί που αγόρασαν περίπου το 25%, ενώ Τούρκοι επενδυτές αγόρασαν το 5% των τίτλων. Οι αποδόσεις των ομολόγων ήταν αυξημένες σε σύγκριση με την απόδοση 6,2% στην οποία έφτασαν οι αποδόσεις δεκαετών ομολόγων σε δημοπρασία του περασμένου Απριλίου και από την απόδοση 5,2% σε αντίστοιχη δημοπρασία του Ιανουαρίου. Το spread, που αντιπροσωπεύει την απόκλιση των αποδόσεών τους από τις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, έφτασε στις 4,48 μονάδες βάσης. Ηταν σαφώς υψηλότερο από τις 3,37 μ.β. στις οποίες έφτασε τον Απρίλιο. Σχολιάζοντας στους Financial Times ο Λούις Κόστα, αναλυτής της Citigroup, τόνισε πως «οι υψηλότερες αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων έπεισαν ορισμένους επενδυτές να δουν πιο φιλικά τα περιουσιακά στοιχεία της Τουρκίας».

Ο ίδιος τονίζει, πάντως, πως γενικά οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί προς την Τουρκία, «εξαιτίας των μακροοικονομικών προβλημάτων της οικονομίας της και των μεγάλων αναγκών της για εξωτερική χρηματοδότηση, καθώς το παγκόσμιο περιβάλλον δεν είναι πλέον τόσο ευνοϊκό για τις αναδυόμενες αγορές». Εχει προηγηθεί τους τελευταίους μήνες μια συνεχής υποχώρηση της τουρκικής λίρας που τον Αύγουστο είχε διολισθήσει σε ιστορικό χαμηλό 7,2149 τουρκικών λιρών έναντι ενός δολαρίου, καταγράφοντας υποτίμηση κατά 47,5% από τα τέλη του περασμένου έτους.

Εκτοτε έχει ανακάμψει μερικώς αλλά έχει χάσει πάνω από το 35% της αξίας της. Αργά χθες το βράδυ η ισοτιμία κυμαινόταν στις 5,6270 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο. Σημειωτέον ότι τον Αύγουστο οι S&P Global και Moody’s υποβάθμισαν την Τουρκία στο επίπεδο των ομολόγων-σκουπιδιών, ενώ ο οίκος Fitch την υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα τον Ιούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή