Προσφυγικό: Από νησιά του Αιγαίου σε χιονοδρομικό κέντρο

Προσφυγικό: Από νησιά του Αιγαίου σε χιονοδρομικό κέντρο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου παραμένει δραματική, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επέλεξε να φιλοξενήσει όσους μεταφέρονται από τα νησιά σε πολυτελές ξενοδοχείο στο χωριό Βασιλίτσα των Γρεβενών, με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης λόγω «έκτακτων συνθηκών».

Στοιχεία για 23 περιστατικά ατόμων που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση στο ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στη Μόρια, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί πέντε ετών, τονίζουν ότι διαθέτουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ). Απαντώντας στον διοικητή του ΚΥΤ, που μιλάει για αναληθή περιστατικά, οι ΓΧΣ εξηγούν ότι πρόκειται για διαγνώσεις που οι ίδιοι έκαναν εξετάζοντας τους ασθενείς.

«Από τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2018, έχουμε περιθάλψει στην κλινική μας, που βρίσκεται έξω από τον καταυλισμό της Μόριας, συνολικά 23 ασθενείς που ανέφεραν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένου και βιασμού, μέσα ή γύρω από τον καταυλισμό. Από τους ασθενείς αυτούς, 14 ήταν ενήλικοι και 9 ανήλικοι, εκ των οποίων κάποιοι ηλικίας μόλις 5 ετών», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους. Προσθέτουν, επίσης, ότι «για όλα τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης έχουν ενημερωθεί η αστυνομία και ο εισαγγελέας» που έχει την ευθύνη για την περαιτέρω εξέταση των υποθέσεων και την προστασία των θυμάτων. Τονίζουν ότι καθημερινά οι ΓΧΣ αντιμετωπίζουν στις εγκαταστάσεις τους στη Μόρια «περιστατικά σεξουαλικής βίας και επιθέσεων, απόπειρες αυτοκτονίας, αυτοτραυματισμούς και σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων». Σημειώνεται ότι οι ΓΧΣ δεν λαμβάνουν χρηματοδότηση για τις υπηρεσίες τους από το κράτος ή την Ε.Ε.

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΙΝΑΛ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ρώτησε τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα για την επιλογή του να εγκαταστήσει πρόσφυγες από τα νησιά σε «χιονοδρομικό κέντρο» και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Samarina Resort Design Chalet στη Βασιλίτσα Γρεβενών.

«Με δέσμευση πίστωσης στον προϋπολογισμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ για το 2018, με πρώτη εκταμίευση 252.000 ευρώ και με δικαιολογία τις γνωστές και παγιωμένες πλέον “κατεπείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες”, ο υπουργός κ. Βίτσας αποφάσισε να μεταφέρει ευάλωτες ομάδες προσφύγων από τα ΚΥΤ των νησιών σε πολυτελή ξενοδοχεία, σε χιονοδρομικά κέντρα, στο ορεινότερο σημείο της Ελλάδας (Βασιλίτσα) και σε υψόμετρο 1.600», τονίζει σε επίκαιρη ερώτηση. Τι είδους σχεδιασμός υπαγορεύει τη μεταφορά ανθρώπων από το κολαστήριο της Μόριας στην ορεινότερη περιοχή της Ελλάδας, στη μέση του πουθενά, ρωτάει ο βουλευτής.

Χθες, ο κ. Βίτσας επισκέφθηκε τη Χίο, προκειμένου να συμμετάσχει στο δημοτικό συμβούλιο με θέμα το ΚΥΤ του νησιού στη ΒΙΑΛ, όπου ο δήμαρχος του νησιού ζήτησε την αποχώρηση του υπουργείου από τον χώρο έως το τέλος του χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή