ΠΓΔΜ: Εφυγε η αντιπολίτευση από τη Βουλή

ΠΓΔΜ: Εφυγε η αντιπολίτευση από τη Βουλή

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε οριστικό ναυάγιο φαίνεται ότι οδηγείται η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE πρακτικά αποχώρησε από τη διαδικασία της συζήτησης, ζητώντας την επίσπευση της ψηφοφορίας. Ο πρόεδρος του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι απάντησε, επίσης, στη δημόσια επιστολή του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, περιγράφοντας τη συμφωνία των Πρεσπών ως απαράδεκτη. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, από τη δική του πλευρά, επιχειρεί να υπερκεράσει τη δυσκολία και να κάνει την ψηφοφορία την Παρασκευή. Εύλογα, στα Σκόπια έχουν δημιουργήσει αναταραχή οι χθεσινές εξελίξεις στην Ελλάδα με την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών και, κυρίως, πληροφορίες για τη σύγκρουσή του με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο. Ταυτόχρονα, μέσω του πρωθυπουργού και πλέον και υπουργού Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα, η Αθήνα στέλνει μήνυμα ότι η μόνη οδός εισόδου της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. είναι η συμφωνία των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το VMRO γνωστοποιήθηκε ότι οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού «αποφάσισαν να αποποιηθούν του δικαιώματος συμμετοχής στην άκαρπη συζήτηση που διεξάγεται στο Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», καθώς, όπως ανέφεραν, «έχουν ειπωθεί όλα και δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω συζήτησης σε σχέση με τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές και τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία απορρίφθηκε από τον λαό στο δημοψήφισμα». Νωρίτερα, ο κ. Μίτσκοσκι είχε δημοσιοποιήσει την επιστολή απάντησής του προς τον κ. Μίτσελ, τονίζοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν ισχύει για το VMRO. Απαριθμεί τα σημεία της διαφωνίας του και χαρακτηρίζει τον κ. Ζάεφ τον «μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χώρα». Σε συνέντευξή του (Σλαβομακεδονική Υπηρεσία της Ντόιτσε Βέλε), ο κ. Μίτσκοσκι χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών «νεκρή», ενώ επέρριψε την ευθύνη για την αποτυχία στον κ. Ζάεφ λέγοντας ότι η κυβέρνησή του «διηύθυνε, εφήρμοσε και κατέστρεψε τη διαδικασία». Ο κ. Μίτσκοσκι κατέληξε ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν θα επιτρέψουν «την αλλαγή του συντάγματος ώστε να μεταβληθεί το συνταγματικό όνομα της χώρας του από “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”».

Ενα μήνυμα προς την ΠΓΔΜ περιλάμβανε και η πρώτη τοποθέτηση του κ. Τσίπρα ως υπουργού Εξωτερικών. «Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και με θάρρος, διότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα, θέλω να το δηλώσω για άλλη μία φορά, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί την ένταξη της γειτονικής μας χώρας σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό που η ίδια συμμετέχει, εν προκειμένω στην Ε.Ε. ή το ΝΑΤΟ, με συνταγματική ονομασία που θα λέγεται “Δημοκρατία της Μακεδονίας”», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να είναι «ένα αποφασιστικό βήμα στην ολοκλήρωση μιας ιστορικής συμφωνίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια», ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα, όπως και η κυβέρνησή του, «θα κάνει αυτό που πρέπει και αυτό που ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις».

Σημειώνεται, τέλος, ότι παρά τη δυσμενή τροχιά που έχουν λάβει τα πράγματα στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ για την κυβέρνηση του κ. Ζάεφ, σήμερα ξεκινούν στο ΝΑΤΟ οι διαπραγματεύσεις για ορισμένα τεχνικά ζητήματα της ενταξιακής πορείας της χώρας, που από την πλευρά των Σκοπίων θα συζητηθούν από την υπουργό Αμυνας Ραντμίλα Σεκέρινσκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή