Ο πρόεδρος Τραμπ εντείνει τις πιέσεις στον ΟΠΕΚ

Ο πρόεδρος Τραμπ εντείνει τις πιέσεις στον ΟΠΕΚ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανατρέποντας πάγια τακτική του, ο ΟΠΕΚ κάλεσε τα μέλη του να μην αναφέρονται στις τιμές του πετρελαίου όταν μιλούν για την πολιτική του. Το διεθνές καρτέλ προσπαθεί να αποφύγει μια εναντίον του αγωγή για χειραγώγηση της αγοράς.

Στις ΗΠΑ υπάρχει ανενεργό το νομοσχέδιο «ΝΟΠΕΚ», που αν ψηφισθεί θα επιτρέψει στην αμερικανική κυβέρνηση να εναγάγει τον ΟΠΕΚ για μονοπωλιακή συμπεριφορά.

Παλαιότεροι πρόεδροι των ΗΠΑ είχαν εκφράσει την πρόθεση να προβάλουν βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια μετατροπής του σε νόμο. Ο πρόεδρος Τραμπ, όμως, επικρίνει σφοδρότατα τον ΟΠΕΚ, του επιρρίπτει την ευθύνη για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και τον πιέζει να αυξήσει την παραγωγή. Εχει, έτσι, προκαλέσει νευρικότητα στον ΟΠΕΚ και στην ντε φάκτο ηγετική του δύναμη, τη Σαουδική Αραβία. Οι αναφορές του ΟΠΕΚ στην προτίμησή του για το ύψος των τιμών του πετρελαίου ήταν ένας από τους τρόπους επιρροής της αγοράς. Η απόφασή του να αποφεύγει αυτές τις αναφορές εφεξής καταδεικνύει πόσο ισχυρή είναι η πίεση που δέχεται από την επιθετική στάση του Τραμπ.

Τον Ιούλιο, υψηλόβαθμα στελέχη του παρευρέθησαν σε συνέδριο στη Βιέννη, όπου συζήτησαν με την εταιρεία νομικών White & Case το νομοσχέδιο ΝΟΠΕΚ. Οι νομικοί της σύμβουλοι συνέστησαν στα μέλη του διεθνούς καρτέλ να αποφεύγει τις δημόσιες συζητήσεις για τις τιμές και να αναφέρεται στη σταθερότητα της αγοράς πετρελαίου. Του συνέστησαν επίσης να αξιοποιήσει κάθε διπλωματικό δίαυλο για να αποτρέψει την ψήφιση του ΝΟΠΕΚ. Ετσι την 1η Αυγούστου, η γραμματεία του ΟΠΕΚ απέστειλε μήνυμα στους υπουργούς των χωρών-μελών του με τις ίδιες ακριβώς συστάσεις. Η επιστολή τόνιζε πως «η σταθερότητα στην αγορά και όχι οι τιμές είναι ο κοινός μας στόχος». Την υπέγραφε ο Σουχαΐλ αλ Μαζράουι, υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και έφτασε δύο μήνες πριν από την πρόσφατη επιδείνωση στις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με τις ΗΠΑ.

Πέρυσι η Σαουδική Αραβία ενοχλούσε την Ουάσιγκτον επιβάλλοντας στον ΟΠΕΚ να αυξάνει τις τιμές του πετρελαίου. Πηγές της αγοράς απέδωσαν την αλλαγή στάσης στην επιθυμία του Ριάντ να μεγιστοποιήσει τα έσοδά του και να αναβαθμίσει την αποτίμηση του ενεργειακού του κολοσσού, της Saudi Aramco, που ετοίμαζε την αρχική δημόσια εγγραφή της στο πλαίσιο του μεταρρυθμιστικού προγράμματος του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Προ ημερών ο πρίγκιπας δήλωσε πως η εισαγωγή της Aramco αναβλήθηκε για το 2021. Πηγές του κλάδου αναφέρουν πως αυτό οφείλεται κυρίως στον φόβο προβλημάτων εάν η Aramco εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

«Επικρατεί φόβος μήπως το ΝΟΠΕΚ εξελιχθεί σε κάτι ανάλογο με τον αμερικανικό νόμο που εξουσιοδοτεί τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 να εναγάγουν το Ριάντ», δηλώνει πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες για την εισαγωγή της Aramco. Η Σαουδική Αραβία, η οποία αρνείται κάθε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις, απολάμβανε ασυλία μέχρι το 2016, οπότε το Κογκρέσο ανέτρεψε το βέτο του προέδρου Ομπάμα. Δεδομένου ότι έχει επενδύσει πάνω από 1 τρισ. δολάρια στις ΗΠΑ, το Ριάντ έχει πολλά να χάσει εάν το νομοσχέδιο ΝΟΠΕΚ αποτελέσει νόμο των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή