«Οχι» από ΕΤΕ σε Gongbao για την Εθνική Ασφαλιστική

«Οχι» από ΕΤΕ σε Gongbao για την Εθνική Ασφαλιστική

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάσα στην υπόθεση αξιοποίησης της Εθνικής Ασφαλιστικής δίνει η παράταση που εξασφάλισε από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp) η Εθνική Τράπεζα, η διοίκηση της οποίας ανακοίνωσε επισήμως χθες τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την κινεζική εταιρεία Gongbao. Στην ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΕΤΕ αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την τύχη της πώλησης και όπως σημειώνει «δεσμεύεται στη διερεύνηση εναλλακτικών επιλογών αναφορικά με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης όπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού», καταλήγοντας ότι «θα ενημερώσει τους επενδυτές αντιστοίχως σε εύθετο χρόνο». Οπως ανέφερε στέλεχος της Εθνικής σε δηλώσεις του στο Reuters, «υπάρχει συμφωνία με τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ένα μεγάλο χρονικό περιθώριο για την πώληση της μονάδας της Εθνικής Ασφαλιστικής, πέραν του Δεκεμβρίου του 2018. Ετσι, η πώληση πιθανότατα μετατίθεται για το 2019».

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Στη σχετική ανακοίνωση δεν διευκρινίζονται οι εναλλακτικές επιλογές που έχει στη διάθεσή της η διοίκηση του ομίλου, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, μεταξύ των οποίων η διάθεση ποσοστού της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω δημόσιας εγγραφής ή private placement, η προκήρυξη νέου διαγωνισμού ή ακόμα και η ματαίωση της πώλησης. Στην προοπτική της δημόσιας εγγραφής (IPO) είχε αναφερθεί η διοίκηση της ΕΤΕ στις αρχές Ιουνίου, όταν στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, o κινεζικός όμιλος Fosun είχε αποσύρει το ενδιαφέρον του και η μοναδική προσφορά είχε υποβληθεί από την κινεζική εταιρεία Gongbao. Η αναταραχή στις αγορές έχει, ωστόσο, απομακρύνει προς το παρόν το ενδεχόμενο της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο, επαναφέροντας και άλλα εναλλακτικά σενάρια, όπως αυτό του private placement ή της προκήρυξης νέου διαγωνισμού, που επίσης προϋποθέτουν την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις που διεξάγονται με την DG Comp, η διοίκηση της ΕΤΕ έχει θέσει και την προοπτική ματαίωσης της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, προβάλλοντας το αρνητικό κλίμα στις αγορές που δυσκολεύει την προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτών, αλλά και την κερδοφόρο πορεία της εταιρείας, που σε αυτή τη φάση δεν αφαιρεί κεφάλαια από τον όμιλο. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής που προβλέπεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου που έχει συμφωνήσει η διοίκηση της ΕΤΕ με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., έχει υπολογιστεί ότι θα αποφέρει όφελος έως και 150 μονάδες βάσης στα κεφάλαια του ομίλου και η προοπτική ματαίωσης της πώλησης θα πρέπει να συνδυαστεί με άλλα μέτρα για την κεφαλαιακή ενίσχυση.

Σε ό,τι αφορά την απόρριψη της προσφοράς της κινεζικής Gongbao, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του ομίλου, αποφασίστηκε «μετά την εξέταση και αξιολόγηση των διαφόρων πτυχών της, συμπεριλαμβανομένης και της βεβαιότητας επιτυχούς ολοκλήρωσης της συναλλαγής». Σύμφωνα με πηγές, για την απόφαση διακοπής των διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν περί τους πέντε μήνες, βάρυνε το γεγονός ότι η κινεζική Gongbao δεν είναι ασφαλιστικός όμιλος και ως εκ τούτου η πώληση δεν διασφαλίζει συνέργειες στο πλαίσιο και της συνεργασίας μέσω bancassurance, που προβλεπόταν από τη μεταβίβαση. Υπενθυμίζεται ότι η Gongbao είχε προσφέρει 676 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ το υπόλοιπο 25% θα διατηρούσε η Εθνική Τράπεζα, προσβλέποντας στη συνεργασία για την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.

Χρηματοδοτική κάλυψη

Αν και το τίμημα θεωρείται από την αγορά ικανοποιητικό, η κινεζική εταιρεία δεν ήταν σε θέση σύμφωνα με πηγές της ΕΤΕ να διασφαλίσει τη χρηματοδοτική του κάλυψη, οδηγώντας στην απόρριψη της προσφοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επένδυση της Gongbao θα χρηματοδοτούνταν στο μεγαλύτερο μέρος της με ίδια κεφάλαια και κατά ένα μέρος μέσω δανεισμού. Για την ύπαρξη των απαιτούμενων ιδίων κεφαλαίων ο επικεφαλής της Gongbao κ. Γουόνγκ Τσινγκ είχε προσκομίσει εγγυητική επιστολή από τη θυγατρική της Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) στη Γαλλία. Σε μια προσπάθεια να αποφύγει ένα νέο φιάσκο τύπου Exin και να διασφαλίσει την αξιοπιστία του υποψήφιου επενδυτή, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αξίωσε την πιστοποίηση της ύπαρξης εγγυητικής από τη μητρική τράπεζα ICBC στην Κίνα, κάτι που όπως προκύπτει από τις εξελίξεις δεν επιβεβαιώθηκε. Πηγές, πάντως, από την πλευρά της κινεζικής εταιρείας υποστηρίζουν ότι η χορήγηση εγγυητικής προϋπέθετε μία κατ’ αρχάς συμφωνία, η οποία ουδέποτε υπήρξε.

Τι απαντούν οι Κινέζοι

Αβάσιμους χαρακτηρίζει τους λόγους απόρριψης της προσφοράς της από την Εθνική Τράπεζα η κινεζική εταιρεία Gongbao, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί δικαστικώς. Σε ανακοίνωσή της που δημοσιοποίησε χθες μετά την ανακοίνωση της Εθνικής για τη διακοπή των συνομιλιών, η διοίκηση της Gongbao υποστηρίζει ότι πρόκειται για αιφνίδια και απότομη καταγγελία των συζητήσεων, επιρρίπτοντας ευθύνες στο διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου κ. Παύλο Μυλωνά. Στην ίδια ανακοίνωση χαρακτηρίζει την απόφαση «ανεύθυνη» και κάνει λόγο για περιφρόνηση από τη διοίκηση της ΕΤΕ, της «αξιοσέβαστης προσφοράς της Gongbao». Επίσης, κάνει λόγο για ένα ακόμη σκάνδαλο έπειτα από αυτό της Exin, για την οποία όπως υπογραμμίζει, χρειάστηκαν εννέα μήνες έως ότου απορριφθεί η προσφορά της, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν εξαρχής διαθέσιμα τα κεφάλαια που είχε προσφέρει για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Αντίθετα, η Gongbao προσέφερε, όπως υποστηρίζει η κινεζική εταιρεία, 350 εκατ. μετρητά και άλλα 450 εκατ. μέσω τραπεζικού δανεισμού από την ICBC, υποστηρίζοντας την ΕΤΕ και την Εθνική Ασφαλιστική και παραμένοντας ως μοναδικός υποψήφιος μέχρι τέλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή