Μουσείο διχάζει την εβραϊκή κοινότητα

Μουσείο διχάζει την εβραϊκή κοινότητα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ουγγρικό μουσείο που ανοικοδομήθηκε προκειμένου να θυμίζει τη φρίκη του Ολοκαυτώματος θέτει τις διαφορετικές οργανώσεις της μεγαλύτερης κοινότητας Εβραίων της Ανατολικής Ευρώπης σε αντιπαράθεση. Ο Βίκτορ Ορμπαν, εκπρόσωπος των εθνικιστικών κινημάτων της Ευρώπης, αναμένεται να κόψει την κορδέλα του Σπιτιού της Μοίρας του χρόνου, στοχεύοντας να αποτίσει τιμή στα παιδιά που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Ωστόσο, οι επικριτές του έργου ισχυρίζονται ότι εξωραΐζει τη στάση της ουγγρικής κυβέρνησης την περίοδο του πολέμου ενώ ταυτόχρονα διαίρεσε τις εβραϊκές οργανώσεις σε αυτές που συντάσσονται με την κυβέρνηση και σε αυτές που είναι εναντίον της. «Από αντίπαλοι γίναμε εχθροί», δήλωσε ο αρχιραββίνος της Βουδαπέστης Ρόμπερτ Φρόλιχ αναφερόμενος στη ρήξη ανάμεσα στις δύο εβραϊκές ομάδες της Ουγγαρίας. «Και όταν η αντιπαλότητα γίνεται πόλεμος, δεν υπάρχουν νικητές, μόνο ηττημένοι».

H αντιπαράθεση αυτή είναι το τελευταίο επεισόδιο στο οποίο εμπλέκονται υπερσυντηρητικοί κύκλοι σε σχέση με το Ολοκαύτωμα, αφότου η Πολωνία ποινικοποίησε την αναφορά στην εθνική ευθύνη για τον θάνατο εκατομμυρίων Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ταυτόχρονα αντικατοπτρίζει την πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε», μια προσέγγιση που χρησιμοποιεί ο Ορμπαν καθώς εδραιώνει την ισχύ του και αποπειράται να δημιουργήσει μια «ανελεύθερη δημοκρατία», κάτι που πολλές φορές τον έφερε σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η δημιουργία του μουσείου συμπίπτει με μια ευρύτερη πολιτισμική ώθηση από τον Ορμπαν, που ζήτησε από τους υποστηρικτές του να ενθέσουν τις αξίες τους βαθύτερα στον κοινωνικό ιστό της Ουγγαρίας, μετά την τρίτη διαδοχική εκλογική νίκη του. Εκτοτε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ κατήγγειλαν ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες και ακτιβιστές που θεωρούνται ασύμβατοι με το όραμα του Ορμπαν για μια ομοιογενή, χριστιανική Ευρώπη, δημοσιεύοντας λίστες με τα ονόματά τους και σε κάποιες περιπτώσεις προκαλώντας την απόλυσή τους.

Για πολλούς, ωστόσο, το μουσείο εμπλέκεται, στην καλύτερη περίπτωση, στο παιχνίδι εξουσίας του Ορμπαν με στόχο τη διαίρεση της εβραϊκής κοινότητας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και μια προσπάθεια να αποκρυβούν γεγονότα σχετικά με τη δολοφονία μισού εκατομμυρίου Ούγγρων Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ή σκοτώθηκαν από τις φιλοναζιστικές ουγγρικές κυβερνήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή