Το κοιμητήριο του Σισλί, μέλος της Ενωσης Σημαντικών Νεκροταφείων της Ευρώπης

Το κοιμητήριο του Σισλί, μέλος της Ενωσης Σημαντικών Νεκροταφείων της Ευρώπης

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακριβώς πριν από έναν χρόνο, η στήλη είχε την τύχη να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, για μια ιδιαίτερα σημαντική περίσταση: Στις 22 Οκτωβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τέλεσε τα θυρανοίξια του Κοιμητηριακού Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο κοιμητήριο Σισλί, ο οποίος μόλις είχε αποκατασταθεί. Επρόκειτο ουσιαστικά για την ολοκλήρωση ενός μεγάλου αγώνα που είχε ως στόχο τη συνολική διαφύλαξη του μεγαλύτερου και σημαντικότερου ορθόδοξου νεκροταφείου της Κωνσταντινούπολης. Το πρώτο βήμα είχε γίνει το 2009, όταν ο Πατριάρχης και η κοινότητα Σταυροδρομίου του Πέραν, με επικεφαλής της Εφοροεπιτροπής τον δραστήριο Γιώργο Παπαλιάρη, ξεκίνησαν αποκατάσταση 44 μνημείων εξαιρετικής ομορφιάς. Το κόστος καλύφθηκε χάρις στις χορηγίες που συγκεντρώθηκαν στην Ελλάδα από τον Ρωμιό (Αθηναίο από το 1964) Νίκο Μιχαηλίδη. Εξειδικευμένοι τεχνίτες ανέλαβαν αυτό το απαιτητικό έργο και έδωσαν ξανά πνοή σε ταφικά αγάλματα και μνημεία που ήταν πραγματικά αριστουργήματα.

Δεν ήταν μόνον η φθορά του χρόνου και η απίσχναση της κοινότητας που απειλούσε αυτό το υπαίθριο μνημείο γλυπτικής. Ηταν και η μανία του όχλου το 1955 που είχε αφήσει πίσω της μεγάλες πληγές. Παράλληλα, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι το νεκροταφείο βρίσκεται ουσιαστικά στην καρδιά της πόλης, δίπλα στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του ισλαμικού κόσμου, το Cevahir, και θα ήταν το ιδεώδες «φιλέτο» για κάθε κατασκευαστή. Ομως, η συστηματική έγνοια και η φροντίδα της κοινότητας κατάφεραν να ξαναδώσουν στο Σισλί την αίγλη του και κυρίως να υπογραμμίσουν την τεράστια συμβολική και ιστορική του σημασία.

Το κοιμητήριο του Σισλί, μέλος της Ενωσης Σημαντικών Νεκροταφείων της Ευρώπης-1

Το ωραιότερο ίσως ταφικό μνημείο ανήκει στην οικογένεια Ζαρίφη.

Ως επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας που έγινε τα τελευταία χρόνια ήρθε και η διεθνής αναγνώριση. Η Ενωση Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (Association of Significant Cemeteries in Europe) τεκμηρίωσε σε γενική της συνέλευση που έγινε στα τέλη του Σεπτεμβρίου στο Ινσμπρουκ της Αυστρίας τη σπουδαιότητα του Σισλί. Ο φορέας αυτός δημιουργήθηκε στην Μπολόνια της Ιταλίας το 2001, με στόχο να προβάλει μερικά από τα γνωστότερα κοιμητήρια της Γηραιάς Ηπείρου ως τόπους με ιδιαίτερη πολιτιστική βαρύτητα. Πλέον, στο μεγάλο του δίκτυο προστίθεται άλλη μία κουκκίδα, αυτήν τη φορά στην Κωνσταντινούπολη.

Το Σισλί είναι σιωπηλός μάρτυρας της παρουσίας μας στον Βόσπορο. Στέκει εκεί για να μας θυμίζει την άνθηση της ελληνικής κοινότητας που άφησε πίσω της σπουδαία έργα. Δημιουργήθηκε την ίδια εποχή –από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι και τις αρχές του 20ού– που έγιναν και τα σημαντικότερα σχολεία, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, φιλανθρωπικοί και αθλητικοί σύλλογοι και εκκλησίες της φιλοπρόοδης ελληνικής κοινότητας. Παράλληλα, είναι η τελευταία κατοικία σπουδαίων μελών της, από τους Ζαρίφηδες και τους Νεγρεπόντηδες μέχρι τους Ροδοκανάκηδες και τόσους άλλους που άφησαν τα χνάρια τους στην Πόλη. Είναι ένα κομμάτι του ελληνικού DNA, που ευτυχώς θα διασωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή