Γόνιμες διαφωνίες φερέλπιδων πολιτικών

Γόνιμες διαφωνίες φερέλπιδων πολιτικών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συζήτησαν την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου, ανέλυσαν τις λεπτές ισορροπίες στις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα και προβληματίστηκαν με την αυξανόμενη ανεργία των νέων στην Ε.Ε. Τον παραπάνω γόνιμο διάλογο είχαν μαθητές που εκπροσώπησαν την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Μάλτα, το Μαυροβούνιο, την Κροατία, την Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα στη διοργάνωση του Μεσογειακού Μοντέλου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. «Οι συνεδριάσεις του εφηβικού Ευρωκοινοβουλίου γίνονται δις τον χρόνο», εξηγεί στην «Κ» η κ. Θεώνη Σοφρωνά, συντονίστρια στο συνέδριο και καθηγήτρια στη «Νέα Γενιά Ζηρίδη», που έχουν από το 1994 αναλάβει τη διοργάνωση στην Ελλάδα.

«Το πρόγραμμα ήταν παλιά ανοικτό σε μαθητές όλων των σχολείων, κάτι που θα επανέλθει», διευκρινίζει η κ. Σοφρωνά, η οποία προετοίμασε τους μαθητές με υλικό σχετικό με τη θεματολογία των επιτροπών εργασίας, αγροτικής πολιτικής, διεθνούς εμπορίου, ασφάλειας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουρισμού κ.ά. Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η άριστη γνώση αγγλικών, το ενδιαφέρον για το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του τμήματος ΦΠΨ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχαιρε της υποστήριξης του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Τα, δε, σχέδια νόμων των εφήβων θα μεταβιβαστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Υπήρξαν διαφορετικές οπτικές για τις ευρωκινεζικές σχέσεις βάσει εθνικότητας και προσωπικής ιδεολογίας», αναφέρει στην «Κ» ο Παύλος Καραγρηγόρης, μαθητής και… πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου. «Ο Ισπανός εμφανιζόταν διαλλακτικός λόγω των κινεζικών επενδύσεων στην πατρίδα του κατά τη διάρκεια της κρίσης», περιγράφει, «ο Ιταλός ομόλογός του αναγνώριζε τη συμβολή των κινεζικών επενδύσεων, αντιμετώπιζε, όμως, τους Κινέζους με καχυποψία, αφού οι βιομηχανίες των δύο χωρών παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα». Ο Παύλος, που ασχολείται με το θέμα από τον Ιούνιο, παρακολουθούσε τις ζυμώσεις, χωρίς ωστόσο ως πρόεδρος να παρεμβαίνει σε αυτές. Τις επόμενες ημέρες, ακολούθησαν lobbying στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και η γενική ολομέλεια στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ.

«Ζητούσαμε αναθεώρηση των ευρωπαϊκών πολιτικών και απευθύναμε κάλεσμα για συνεργασία των κρατών-μελών», αναφέρει ο Ευγένιος Κρητικός, πρόεδρος στην Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που προσπάθησε να ενορχηστρώσει τους συνομηλίκους του σε μια κοινή γραμμή στο προσφυγικό. Εις μάτην, όμως, αφού ακόμη και στην προσομοίωση της ολομέλειας δεν κατέστη δυνατή η συναίνεση για το κατεξοχήν φλέγον θέμα. «Από αυτή την εμπειρία έγινα πιο διπλωμάτης», καταλήγει ο Ευγένιος, «μάθαμε όλοι πώς να διαφωνούμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή