«Με το τρένο δεν μεταφέρεσαι, ταξιδεύεις»

«Με το τρένο δεν μεταφέρεσαι, ταξιδεύεις»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο οδοντωτός Διακοπτού – Καλαβρύτων κάτω από τη σκιά του Χελμού, η παραποτάμια διαδρομή του Νέστου, η παλιά γραμμή του Μπράλου, που ευτυχώς άρχισε πάλι να λειτουργεί, η μυθική, καταπράσινη διαδρομή του Πηλίου ανάμεσα σε  πλαγιές κατάφυτες από πλατάνια και πουρνάρια, τα τοξωτά γεφύρια και οι καμάρες των σηράγγων. «Αλλά μήπως δεν είναι ένα όνειρο η διαδρομή από την Καλαμάτα ώς τους Χράνους Αρκαδίας; Ενα όνειρο είναι».

Μάλλον βάλαμε δύσκολα στον κ. Σπύρο Φασούλα ζητώντας του να διαλέξει την αγαπημένη του σιδηροδρομική διαδρομή στην Ελλάδα. Εραστής του σιδηροδρόμου από τη δεκαετία του ’80, γνωρίζει απέξω κάθε «πτύχωση» του δικτύου, κάθε μία από τις ολοένα και περισσότερες ανενεργές πια γραμμές. Στα 81 χρόνια του, σήμερα, ο συνταξιούχος δικηγόρος παραμένει ενεργό μέλος του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου (ΣΦΣ), έχοντας διατελέσει τέσσερις φορές πρόεδρος του σωματείου, που από το 1983 φροντίζει για τη διαφύλαξη του σιδηροδρομικού πλούτου της χώρας και προωθεί τα μέσα σταθερής τροχιάς ως τα οικολογικότερα, ασφαλέστερα και οικονομικότερα μέσα μεταφοράς, που παράλληλα «κουβαλούν» αναμνήσεις και θαυμαστά επιτεύγματα. Χαρακτηριστική είναι η ιστορική γραμμή Τιθορέα – Μπράλος – Λιανοκλάδι, μήκους 56 χλμ., ίσως η πιο δύσβατη σιδηροδρομική διαδρομή στη χώρα μας ιδίως στο σημείο που τα τρένα ακροβατούν στις απόκρημνες πλαγιές της Οίτης. Η γραμμή θεωρείται θαυμαστό επίτευγμα της σιδηροδρομικής μηχανικής των αρχών του 20ού αιώνα στη χώρα μας: η σήραγγα του Μπράλου, μήκους 2.109 μ., 19 γέφυρες μεγαλύτερες των 25 μ. και πολλές ακόμα μικρότερες (λίθινες και τοξωτές), 28 αλληλοδιαδεχόμενες σήραγγες, ορύγματα, τοίχοι αντιστήριξης συνθέτουν ένα μοναδικό σύνολο. Οπως θα πει, όμως, ο κ. Φασούλας, ο σιδηρόδρομος μεθοδευμένα από το ’50 και μετά απαξιώθηκε. «Ακολουθήσαμε το αμερικανικό στυλ των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, με αποτέλεσμα το δίκτυο να περιέλθει σε κακό χάλι. Ευτυχώς σήμερα βελτιώνεται».

Παράλληλα με τις δράσεις του, ο Σύλλογος βρίσκεται πάντοτε σε αναζήτηση… συνταξιδιωτών. Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη Κυριακή 21 Οκτωβρίου διοργανώνει επίσκεψη-ξενάγηση, ανοιχτή και δωρεάν για το κοινό, στο Μουσείο των Σιδηροδρόμων του ΟΣΕ (Σιώκου 4 και Λιοσίων, πλάι στις γραμμές του τρένου). Με σύνθημα «με το τρένο δεν μεταφέρεσαι, αλλά ταξιδεύεις», οι πλέον ειδικοί θα μας ξεναγήσουν στην ιστορία της χώρας με αφορμή σπάνια εκθέματα, όπως η «Τύρινθα», η παλαιότερη διασωθείσα ατμάμαξα γερμανικής κατασκευής του 1884, το μοναδικής ιστορικής αξίας βαγόνι-καπνιστήριο του σουλτάνου Αβδούλ-Αζίζ, το βασιλικό όχημα του Γεωργίου Α΄, το οποίο κατασκευάστηκε στον Πειραιά και συγκέντρωσε τον θαυμασμό της Διεθνούς Εκθεσης του Ζαππείου το 1888, καθώς και το ιστορικό τραμ της Παραλίας του Πειραιά, ο περίφημος «Καουμπόης» της Μελίνας και του «Ποτέ την Κυριακή».

Θα είναι και ένας άτυπος αποχαιρετισμός στο συγκεκριμένο κτίριο. Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών, μετά σχεδόν 40 χρόνια, πρόκειται να αλλάξει στέγη, λόγω των έργων υπογειοποίησης των γραμμών του ΟΣΕ στα Σεπόλια. Σε λίγους μήνες, το Μουσείο θα φιλοξενείται στον χώρο ενός διατηρητέου και ιστορικού κτιρίου, γνωστού ως «Ροτόντα» στον Πειραιά, κατασκευασμένο το 1905.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή