Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Ηταν κάτι φοιτητές-μπουμπούκια...

Κύριε διευθυντά
«Αυτά είναι φοιτητικές διαδικασίες», είπε ο κ. Γ. Κυρίτσης για τον πρόσφατο εγκλωβισμό καθηγητών στο ΕΚΠΑ. Η περισπούδαστη τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με πήγε πολλά χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στο δεύτερο μισό τής επί χούντας εποχής στη Θεσσαλονίκη. Η αστυνομία τότε είχε στρατολογήσει κάτι φοιτητές-μπουμπούκια (μερικοί από δαύτους διέπρεψαν στη συνέχεια στoυς διαδρόμους του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου) και τους έστελνε –με το αζημίωτο φυσικά– να ξυλοκοπούν άλλους φοιτητές, όταν οι τελευταίοι άρθρωναν κάποιες λεξούλες εναντίον της κρατούσας κατάστασης. Κατόπιν έβγαιναν οι Παπαδόπουλος - Παττακός για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, λέγοντας ακριβώς ό,τι είπε και ο κ. Κυρίτσης: «Αυτά είναι φοιτητικές διαδικασίες». Ποιος μίλησε για έλλειψη σταθερότητας σε αυτή τη χώρα;

Γιαννης Κουτεντακης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τρίκαλα

Πρωτεύον μάθημα η οδική αγωγή

Κύριε διευθυντά
Ενα πολύ σοβαρό, συνεχές πρόβλημα, που πονάει πολύ, είναι τα τροχαία στους ελληνικούς δρόμους. Χιλιάδες είναι οι νεκροί και χιλιάδες οι τραυματίες τόσα χρόνια. Εκατομμύρια έχουν δοθεί για νοσήλια όλα αυτά τα χρόνια. Πολύς πόνος και μεγάλη δυστυχία στις οικογένειες, που έπεσαν θύματα ή προκάλεσαν το ατύχημα! Τα αίτια είναι πολλά. Οι κυβερνώντες να στρέψουν την προσοχή τους στο πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα και να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να γλιτώσουν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι. Μερικοί νέοι με τα μηχανάκια τρέχουν πάρα πολύ και δεν φορούν κράνος, γι’ αυτό κάθε λίγο και λιγάκι, ακούμε να χάνεται ή να τραυματίζεται κάποιος νέος. Κανένας οδηγός, που οδηγεί μηχανάκι, να μην κυκλοφορεί χωρίς το κράνος και κανένας οδηγός να μην υπερβαίνει το όριο ταχύτητας. Οι αρμόδιοι  μπορούν να κάνουν πολλά. Να αναθέσουν σε κατάλληλους επιστήμονες, προσφέροντάς τους τα απαραίτητα μέσα, να εντοπίσουν τα σημεία εκείνα στα οποία τα δέκα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά ατυχήματα. Αφού τα εντοπίσουν, να τα καταγράψουν και να εξετάσουν με προσοχή τα αίτια του ατυχήματος. Αν κάτι διορθώνεται, να διορθωθεί άμεσα. Οι αρμόδιοι να μη σκεφτούν χρήματα, γιατί η ανθρώπινη ζωή δεν εξαγοράζεται!

Αν είναι θέμα ταχύτητας να μειωθεί το όριο. Να γίνεται καλύτερη αστυνόμευση ή να μπουν καλές κάμερες. Η παράβαση αυτή να μη διαγράφεται. Μια παροιμία λέει: Πηγαίνω αργά γιατί βιάζομαι.

Κάτι άλλο που πιστεύω πως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ατυχημάτων στους ελληνικούς δρόμους, είναι η δύναμη της αγωγής. Επειδή πιστεύω ακράδαντα στην τεράστια δύναμη της αγωγής απευθύνομαι για το θέμα αυτό στο υπουργείο Παιδείας. Η αγωγή, για το θέμα αυτό, πρέπει να ξεκινάει από τη μικρή ηλικία. Ο,τι μαθαίνει κανείς στη μικρή ηλικία δεν το ξεχνάει ποτέ και το εφαρμόζει σ’ όλη του τη ζωή. Αφιερώστε μία ώρα για το τόσο σοβαρό πρόβλημα. Στείλτε CD για τα μεγάλα παιδιά, με εικόνες για λανθασμένη και σωστή οδήγηση και με τα αποτελέσματα κάθε μιας, τα οποία θα βλέπουν στο σχολείο. Να εξετάσει κάποιος τι κάνουν στις άλλες χώρες και έχουν λίγα ατυχήματα, που δεν κάνουμε εμείς. Ψυχολόγοι, παιδαγωγοί, συγγραφείς υπάρχουν. Να γράψουν  ένα βιβλίο και να διδάσκεται στο σχολείο. Τα μηνύματα που θα περάσουν στα παιδιά θα τα περάσουν στην οικογένεια. Ολοι κυκλοφορούμε στους δρόμους και όλοι κινδυνεύουμε!

Θερμή παράκληση: Οι αρμόδιοι να βάλουν ένα στόχο με τη νέα χρονιά να μειωθούν κατά 10% τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους.

Π. Διονυσοπούλου, Καλαμάτα

Ο πειρατής Νέγρης και μια πλαστογραφία

Κύριε διευθυντά
Τα πρόσφατα περιστατικά, κατά τα οποία καταδικασμένοι και εκτίοντες την ποινή των εις τας φυλακάς της χώρας απολύονται τούτων, διότι προσεκόμισαν εις τας αρμοδίας αρχάς πλαστά ιατρικά έγγραφα, φαίνεται ότι δεν είναι κάτι το... πρωτότυπον. Ετσι, ξεφυλλίζοντας στην Παπαχαραλάμπειο βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου την αθηναϊκή εφημερίδα Η ΕΛΠΙΣ βρήκα παρεμφερές περιστατικό, το οποίο και παραθέτω.

Η ΕΛΠΙΣ, 27.5.1848 – Ο περιβόητος πειρατής Νέγρης, καταδικασθείς υπό του Κακουργιοδικείου Αθηνών, έλαβεν την βασιλικήν χάριν κατά την ημέραν των γενεθλίων του βασιλέως. Ο κ. υπουργός της Δικαιοσύνης, διισχυριζόμενος ότι ο διευθυντής του γραφείου του κ. Λεκάτης, δολίως παρενέγραψε το όνομα του ρηθέντος πειρατού εις τον κατάλογον εκείνον, δι’ ους ο υπουργός προυκάλεσεν την βασιλικήν χάριν, απέβαλε τον υπάλληλον τούτον της υπηρεσίας (...) αλλ’ ουχ’ ήττον φρονούμεν, ότι ο υπουργός διά της παύσεως του υπαλλήλου δεν σκεπάζει την ευθύνην του.

Σημειώνω την τελευταίαν παράγραφον της εφημερίδος της εποχής του Οθωνος, η οποία επισημαίνει και τονίζει την ευθύνην του υπουργού.

Αντώνης Ν. Βενέτης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Ο Αλέξανδρος Σ. Καλλιγάς ήταν ο αρχιτέκτων

Κύριε διευθυντά
Με έκπληξη διαπίστωσα διαβάζοντας το άρθρο της κ. Δήμητρας Μανιφάβα στις οικονομικές σελίδες (σελ. 14) του κυριακάτικου φύλλου της «Καθημερινής», με τίτλο «Ολες οι Γεύσεις της Ελλάδας σε μία στοά – 172 χρόνια ιστορίας στο κέντρο της Πόλης», ότι ανέφερε ως αρχιτέκτονα-μελετητή της ανακαίνισης όλου του Αρσακείου Μεγάρου, μαζί με την στοά Αρσακείου, τον αρχιτέκτονα Παύλο Καλλιγά.

Οφείλω να σας πληροφορήσω ότι αρχιτέκτων του εν λόγω έργου, το οποίο και πράγματι βραβεύθηκε με το διεθνές βραβείο Europa Nostra (1995), ήταν ο πατέρας μου Αλέξανδρος Σ. Καλλιγάς, ο οποίος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της πολυετούς αρχιτεκτονικής του δραστηριότητας στην αποκατάσταση και διάσωση νεοκλασικών κτιρίων στην Αθήνα, μεταξύ των οποίων επιμελήθηκε επί αρκετά έτη, κατά τη δεκαετία του 1980, την αποκατάσταση του συνόλου του οικοδομικού τετραγώνου του Αρσακείου, κρίσιμο τμήμα του οποίου υπήρξε το Καυταvτζόγλειο κτίριο των πρώτων οθωνικών ετών (με την ήδη κατεδαφισμένη τότε εσωτερική στο οικοδομικό τετράγωνο πτέρυγα).

Η ανεύρεση λίθων της Ακρόπολης, και διάσωση ορισμένων εξ αυτών, καθώς και η αρθρογραφία περί κατεδάφισης ή μη του Ορφέα, που η κατασκευή του προκάλεσε την κατεδάφιση της πτέρυγας του Αρσακείου, ήταν δύο από τα ζητήματα που επί έτη τότε απασχόλησαν τον Τύπο σχετικά με την αποκατάσταση αυτή.

Διά της παρούσης απαιτώ τη διόρθωση του ονόματος του αρχιτέκτονα και αποκατάσταση της αλήθειας, καθώς και την αντίστοιχη διόρθωση στην ηλεκτρονική έκδοση και επιφυλάσσομαι για κάθε άλλο δικαίωμά μου εξ αφορμής του συγκεκριμένου ατυχούς συμβάντος.  Αντιλαμβάνεσθε ότι πέρα από την υποχρέωσή μου να αντιδράσω για την αποκατάσταση της μνήμης του πατέρα μου (1932-2006), που αφιέρωσε την πολυετή του σταδιοδρομία τόσο στην αρχιτεκτονική δραστηριότητα με πολλά νέα έργα, όσο και στη διάσωση και υποδειγματική αποκατάσταση πολλαπλών παλαιότερων κτισμάτων στην Αθήνα και αλλού, βλάπτομαι και ο ίδιος άμεσα από το εν λόγω δημοσίευμα, ως αρχιτέκτονας εν ενεργεία που διατηρώ την παράδοση του δικού του γραφείου, ασκώντας και εγώ επί δεκαετίες αρχιτεκτονική δραστηριότητα στην Αθήνα, με αποκατάσταση μάλιστα πολλών σημαντικών διατηρητέων κτιρίων.

Υ Γ. Με το βραβείο Europa Nostra έχουν επίσης βραβευθεί για την πολυετή εργασία τους για την αποκατάσταση πολλών κτιρίων στη Μονεμβασιά και οι αρχιτέκτονες Χάρις Καλλιγά και Αλέξανδρος Γ. Καλλιγάς, (εξάδελφος του πατέρα μου, όπως άλλωστε και ο επίσης έγκριτος αρχιτέκτων Παύλος Μ. Καλλιγάς που από λάθος αναφέρθηκε στο άρθρο και ασκεί επίσης σχετική δραστηριότητα αποκαταστάσεων στην Αθήνα).

Στέφανος Α. Καλλιγάς, Aρχιτέκτων ΕΜΠ, S.M. Arch. SMΙT, Dr. Des. Harvard University 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ