Γνώστης, τολμηρός αλλά συγκρουσιακός

Γνώστης, τολμηρός αλλά συγκρουσιακός

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτήρας ιδιαίτερος, ο Νίκος Κοτζιάς είχε τεταμένες σχέσεις όχι μόνο με στελέχη της αντιπολίτευσης ή με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, αλλά και με άλλους, εντός της κυβέρνησης, ακόμη και με το Μαξίμου.

Γνώστης των θεμάτων, με διαμορφωμένες απόψεις, ήταν θιασώτης της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Τόλμησε να αναζητήσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα η διαιώνιση των οποίων δεν ωφελούσε την Ελλάδα, ενώ προώθησε σειρά περιφερειακών αλλά και διεθνών πολυμερών συνεργασιών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι προσεγγίσεις του ήταν πάντα ορθές. Πολλοί ευλόγως εγείρουν αντιρρήσεις για την πολιτική που ακολούθησε σε συγκεκριμένα ζητήματα, ωστόσο ήθελε –και αυτή ήταν η εικόνα που εξέπεμψε στο εξωτερικό– να κλείνει μέτωπα, ώστε να έχει περισσότερο διπλωματικό κεφάλαιο προς αξιοποίηση σε αυτά που θεωρούσε πιο σημαντικά, όπως στις σχέσεις με την Τουρκία.

Οξύθυμος, με ιδιοσυγκρασία που συχνά προκαλούσε αντιδράσεις, δεν διευκόλυνε την επίτευξη συγκλίσεων στο εσωτερικό, παρότι οι αρμόδιοι για την εξωτερική πολιτική των δύο σημαντικότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι άνθρωποι σοβαροί και μετρημένοι.

Η επιλογή του να δημοσιοποιήσει εσωτερικά έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών, για να εκθέσει τους προκατόχους του και να στηρίξει τη θέση του στο ονοματολογικό, ήταν ατόπημα. Κάποια πράγματα είναι υπεράνω κομματικών αντιπαραθέσεων.

Προφανώς, η αποχώρησή του έρχεται σε μια πολύ ευαίσθητη περιφερειακή συγκυρία. Η πορεία της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ παραμένει αβέβαιη και δεν αποκλείεται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στη γειτονική χώρα, εκκρεμεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας και με την Αλβανία, η Αγκυρα αμφισβητεί την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και σχεδιάζει δικές της έρευνες για αέριο στην Ανατ. Μεσόγειο, ενώ εξετάζεται η σταδιακή οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, και το τοπίο στις σχέσεις με τη Ρωσία είναι θολό.

Ο παραιτηθείς υπουργός επρόκειτο να εγκαινιάσει τον Δεκέμβριο στην Ουάσιγκτον την εμβάθυνση του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο. Τώρα, όλα δείχνουν ότι τη σχέση με την υπερδύναμη θα τη χειρισθεί πλήρως ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η προειδοποίησή του ότι δεν θα επιτρέψει διγλωσσίες είχε κύριο αποδέκτη τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, ο οποίος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον κινήθηκε εκτός γραμμής.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών –όπως είχε κάνει και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το ’92 μετά την απομάκρυνση Σαμαρά– σημαίνει ότι θα πιστωθεί ή θα χρεωθεί προσωπικά την όποια επιτυχία ή αποτυχία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Τέλος, η παραίτηση Κοτζιά έχει και εσωτερική διάσταση. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του επικεφαλής της κίνησης «Πράττω», ο οποίος μαζί με άλλα δύο μέλη της, τον Νίκο Τόσκα και τη Γεωργία Γεννιά, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα, ακόμη και να θέσει υπό αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή