Επιβεβαίωσε ότι είναι όμηρος…

Επιβεβαίωσε ότι είναι όμηρος…

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα Σκόπια είχε στραφεί η προσοχή όλων για να εξασφαλιστεί μια ομαλή επόμενη ημέρα στη συμφωνία των Πρεσπών, στην Αθήνα όμως έσκασε η βόμβα. Και ενώ ο Αλ. Τσίπρας χειρίστηκε εσωτερικά το Μακεδονικό με γνώμονα την πρόκληση προβλημάτων στην αντιπολίτευση, τώρα, και με δεδομένη την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, προσπαθεί εναγωνίως να περισώσει την επιβίωση της κυβέρνησής του, καθώς η συνοχή της έχει σμπαραλιαστεί, πιθανώς ανεπανόρθωτα. Με την πρόσθετη επισήμανση ότι ούτε από τη γειτονική χώρα τα νέα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα σε ό,τι αφορά το μέλλον της συμφωνίας των Πρεσπών και η αποχώρηση Κοτζιά, που την υπέγραψε εκ μέρους της Ελλάδας, ίσως τα έκανε χειρότερα.

Οι πάντες γνωρίζουν τι προηγήθηκε της αποχώρησης του Ν. Κοτζιά και τον καταλυτικό ρόλο του Π. Καμμένου για να φτάσουν τα πράγματα σε κρίση. Ο τελευταίος έχει εξελιχθεί σε «πέτρα του σκανδάλου» για την κυβέρνηση Συρανέλ· από την άλλη πλευρά, την απόφαση που οδήγησε στην απομάκρυνση του υπουργού Εξωτερικών από την κυβέρνησή του, την πήρε ο πρωθυπουργός. Ο οποίος επέλεξε, κυνικά, να μην προσφέρει κάλυψη στον Ν. Κοτζιά στην ανοιχτή πια σύγκρουσή του με τον Π. Καμμένο. Ο προφανής λόγος είναι ότι αν στρεφόταν κατά του συνεταίρου του θα κινδύνευε να χάσει τη δεδηλωμένη και μαζί της την παραμονή στην εξουσία.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν περίμενε ασφαλώς μία τέτοια εξέλιξη όταν συγκάλεσε προχθές Υπουργικό Συμβούλιο. Αντίθετα, ήθελε να εξασφαλίσει και να φανεί προς τα έξω ότι η συνοχή της κυβέρνησης είναι αρραγής, εξ ου και η έκκλησή του στους υπουργούς –ιδίως στην Ελ. Κουντουρά– να μη ρίξουν την κυβέρνηση. Δεν περίμενε ότι ο Ν. Κοτζιάς θα έθετε θέμα Π. Καμμένου, είτε θεωρώντας ότι λόγω συμφωνίας των Πρεσπών ο πρωθυπουργός θα έπαιρνε το μέρος του είτε γιατί ήθελε να βρει πάτημα για να αποχωρήσει, ενώ ο υπουργός Αμυνας συμπεριφέρθηκε με τον γνωστό του τρόπο (χολωμένος από τις αποχωρήσεις βουλευτών του), και «το κακό» έγινε.

Με την επιλογή του ο Αλ. Τσίπρας δικαίωσε όσους υποστηρίζουν ότι είναι όμηρος του Π. Καμμένου. Εχει ήδη προηγηθεί «το άδειασμα» του Ν. Φίλη από το υπουργείο Παιδείας κατόπιν απαίτησης του αρχηγού των ΑΝΕΛ, ενώ ακούγεται κάτι ανάλογο και για τον Γ. Μουζάλα.

Η χθεσινή δήλωσή του ότι δεν θα ανεχθεί άλλες αποκλίσεις από την κυβερνητική γραμμή, εννοώντας τον Π. Καμμένο, έγινε ασφαλώς για να σώσει τα προσχήματα και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αφού και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αναβρασμός λόγω του συνεχιζόμενου συνεταιρισμού, ενόψει εκλογών βεβαίως.

Οσο για την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον ίδιο, έγινε για να στείλει παντού το μήνυμα ότι δεν αλλάζει πολιτική στο Μακεδονικό. Ο Αλ. Τσίπρας δέχθηκε χθες ισχυρό πλήγμα και το ερώτημα είναι πόσο αντέχει ο εναγκαλισμός του με τον Π. Καμμένο. Ακόμη και αν στο μεταξύ πέσει η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή