Νευρικότητα και απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Νευρικότητα και απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες έκλεισαν χθες όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολουθώντας το πτωτικό άνοιγμα της Wall Street. Στην αμερικανική αγορά είχε επικρατήσει ανησυχία για την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Το κλίμα επιβάρυναν περαιτέρω τα απογοητευτικά αποτελέσματα αμερικανικών βιομηχανικών κολοσσών και η αναθέρμανση του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου.

Αντανακλώντας την ανησυχία για τις νέες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ κατά του Πεκίνου, ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Σαγκάης έκλεισε χθες σε χαμηλά τετραετίας. Το γουάν, άλλωστε, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2017 καταγράφοντας πτώση 0,16% στα 6,9387 γουάν προς ένα δολάριο.

Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve που κατέδειξε ομοφωνία υπέρ της συνεχιζόμενης αύξησης του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ. Ενισχύθηκαν, έτσι, οι ανησυχίες της αγοράς για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, παρά τις ενστάσεις που έχει προβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτηρίζοντας υπερβολικά εσπευσμένη την πορεία προς μια περιοριστική νομισματική πολιτική. Οπως επισημαίνει ο Χουσεΐν Σαγιέντ, αναλυτής της FXTM, «αν τα επιτόκια εξακολουθήσουν να κινούνται προς επίπεδα υψηλότερα από τα υφιστάμενα, οι επενδυτές θα είναι όλο και πιο απρόθυμοι να αγοράσουν μετοχές». Ετσι, αργά το βράδυ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρούσε κατά 1,32% και ο S&P 500 κατά 1,21%. Στον αντίποδα ο δείκτης του δολαρίου σημείωνε άνοδο 0,18%, ενώ το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,1% στο 1,14798 δολάριο. Ανοδικά κινήθηκαν, άλλωστε, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου που έφτασαν στο 3,2013% από το κλείσιμο της Τετάρτης στο 3,179.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολούθησαν την πορεία της Wall Street με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνει ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου κλείνοντας με πτώση 1,89% και ο ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης που έκλεισε με πτώση 1,2%. Με απώλειες 1,07% έκλεισε, άλλωστε, ο δείκτης XETRA DAX της Φρανκφούρτης και με απώλειες 0,55% ο CAC 40 του Παρισιού. Πτωτικά κινήθηκαν, χθες, οι τιμές του πετρελαίου παρά τη διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Ριάντ. Το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν το βράδυ στα 69,37 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 79,77 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή