Αίτημα αποφυλάκισης υπέβαλε και ο Σάββας Ξηρός

Αίτημα αποφυλάκισης υπέβαλε και ο Σάββας Ξηρός

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικαλούμενος λόγους υγείας και αξιοποιώντας τη διάταξη του λεγομένου νόμου Παρασκευόπουλου για απολύσεις υπό όρους από τις φυλακές καταδίκων για λόγους υγείας, ο Σάββας Ξηρός υπέβαλε αίτημα να βγει από τη φυλακή μετά 16 χρόνια, που κρατείται για συμμετοχή και δράση στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

Η αίτησή του υποβλήθηκε, όπως έγινε γνωστό, από τη συνήγορό του Αννυ Παπαρούσου, με βάση το άρθρο 110Α του Ποινικού Κώδικα στο οποίο βασίστηκε πρόσφατα για να αποφυλακιστεί και ο επιχειρηματίας Αριστείδης Φλώρος, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων που κατέληξαν τελικά σε έρευνα των ιατρικών πιστοποιητικών του, τα οποία απεδείχθησαν πλαστά, και σε γενικότερες έρευνες για τέτοιου τύπου αποφυλακίσεις.

Ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος εκτίει ποινή πέντε φορές ισόβια για τις στυγερές δολοφονίες της 17Ν, ζητεί την απόλυσή του υπό όρους, επικαλούμενος υπαρκτά προβλήματα υγείας, τα οποία έχει από την ημέρα που μπήκε στη φυλακή, καθώς έσκασε στα χέρια του αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός το καλοκαίρι του 2002, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του και τη σύλληψή του, γεγονός που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των εξελίξεων για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης, που δρούσε στη χώρα μας από τη δεκαετία του 1970.

Η κίνηση Ξηρού να αποφυλακιστεί για λόγους υγείας, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει και τις προβλέψεις του νόμου, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε απόλυσή του από τις φυλακές, καθώς δεν υπάρχουν στον νόμο εξαιρέσεις για βαρυποινίτες ή άλλους καταδικασθέντες με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο και επιπλέον ο ίδιος έχει πράγματι προβλήματα υγείας. Αλλωστε, με αυτά τα δεδομένα, η συνήγορός του φέρεται να δήλωσε με έμφαση ότι «ο Σάββας μετράει μέρες ώς την αποφυλάκισή του», συνηγορώντας υπέρ των εκτιμήσεων ότι δύσκολα το αρμόδιο συμβούλιο θα απορρίψει την αίτησή του.

Οι τροποποιήσεις που κατέθεσε πρόσφατα στον λεγόμενο νόμο Παρασκευόπουλου ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και αφορούν βελτιώσεις και των ρυθμίσεων για την αποφυλάκιση για λόγους υγείας, δεν θα έχουν, το πιθανότερο, ψηφιστεί έως ότου κριθεί η περίπτωση Ξηρού, αλλά κι αν έχουν ψηφιστεί, δεν αφορούν ριζικές μεταβολές των ισχυουσών διατάξεων που θα μπορούσαν να ακυρώσουν την απόλυση Ξηρού, καθώς αναφέρονται περισσότερο στις δυνατότητες των δικαστών να ελέγχουν πληρέστερα την αλήθεια των πιστοποιητικών αναπηρίας και καθόλου στη δυνατότητά τους να απορρίπτουν το αίτημα για λόγους επικινδυνότητας του κρατουμένου ή άλλους λόγους.

Πρόκληση

Σε κάθε περίπτωση η απόλυση Ξηρού, όποτε κι αν αποφασιστεί, θα αποτελέσει μία ακόμα πρόκληση για τους συγγενείς των θυμάτων της 17Ν, μιας και πρόσφατα ανάλογες προκλήσεις σημειώθηκαν τόσο με τις απανωτές άδειες που ζήτησε και έλαβε ο Δημήτρης Κουφοντίνας, καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια και αμετανόητος ώς σήμερα, αλλά και με τη μεταγωγή του στις αγροτικές φυλακές, όπου κρατείται υπό συνθήκες χαλαρής κράτησης, όπως συμβαίνει με όσους διαβιούν σε τέτοιου τύπου φυλακές. Για τη μεταχείριση Κουφοντίνα και άλλων καταδικασμένων για τρομοκρατική δράση, κατά καιρούς έχουν υπάρξει, όπως είναι αναμενόμενο, αντιδράσεις και από πρεσβείες χωρών που πολίτες τους ήταν ανάμεσα στα θύματα των στυγερών δολοφονιών της 17Ν, όπως οι ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία.

Το αίτημα του Σάββα Ξηρού έφθασε και στη Βουλή, όπου έγινε σχετική αναφορά στην Επιτροπή Δικαιοσύνης που συζητούσε χθες το νομοσχέδιο για το «πόθεν έσχες». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τασία Χριστοδουλοπούλου, τάχθηκε υπέρ της αποφυλάκισης, αναφέροντας ότι ο Σάββας Ξηρός είναι κατά 90% ανάπηρος και δεν θα βλάψει την κοινωνία. Μάλιστα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση που αντιδρά στην προοπτική αποφυλάκισης και ιδιαίτερα στη Ν.Δ., την οποία κατηγόρησε ότι κάνει διάκριση σε κατηγορίες κρατουμένων που δεν αξίζει να ζουν. «Δεν μας ενδιαφέρουν οι άρρωστοι, δεν μας ενδιαφέρει αν υπάρχει στις φυλακές και στο σωφρονιστικό σύστημα δυνατότητα να περιθάλψουν κάποιον άνθρωπο. Οχι, αυτός ο άνθρωπος που υπέπεσε σε παράπτωμα δεν αξίζει να ζει. Αυτό είναι η βιοπολιτική ότι κάποιες ζωές δεν είναι αξιοβίωτες. Δεν μας ενδιαφέρουν, τις εξαιρούμε», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή