Υπόθεση Κασόγκι: Υποπτο «ατύχημα» στο Ριάντ

Υπόθεση Κασόγκι: Υποπτο «ατύχημα» στο Ριάντ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αυτοκινητικό «δυστύχημα» σκοτώθηκε στο Ριάντ ένας από τους 15 υπόπτους για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak. Πρόκειται για τον Μεσάλ Σαάντ Αλμποστάνι, ο οποίος έχει κατονομαστεί ως μέλος του «εκτελεστικού αποσπάσματος» που ταξίδεψε στις 2 Οκτωβρίου από το Ριάντ στην Κωνσταντινούπολη για να εξοντώσει τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο μέσα στο προξενείο της χώρας του. Τουρκικά μέσα εκφράζουν ανησυχίες ότι την ίδια τύχη θα έχει ο μέχρι πρότινος πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ αλ Οτάιμπι, ο οποίος εκλήθη να επιστρέψει στο Ριάντ, όπου και του ανακοινώθηκε ότι απαλλάσσεται από τα διπλωματικά του καθήκοντα.

Στην Αγκυρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ ανακοίνωσε ότι οι έρευνες για τη δολοφονία του Κασόγκι βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους και ότι το πόρισμα «θα δημοσιοποιηθεί σύντομα». Χθες τα χαράματα ολοκληρώθηκε ο νέος κύκλος ερευνών κοινού συνεργείου της Τουρκίας και της Σαουδαραβικής Αραβίας στους χώρους του προξενείου και της προξενικής κατοικίας. Τουρκικά μίντια πιθανολογούσαν ότι οι έρευνες θα επεκταθούν σε δάσος της Κωνσταντινούπολης και σε περιοχή της γειτονικής επαρχίας Γιάλοβα, όπου υπάρχουν μαρτυρίες ότι θεάθηκε αυτοκίνητο που μετέφερε ορισμένους εκ των εκτελεστών.

Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, της οποίας ο Τζαμάλ Κασόγκι ήταν τακτικός αρθρογράφος, δημοσίευσε χθες το τελευταίο κείμενο που έγραψε λίγο πριν από το τέλος του. Στο εν λόγω άρθρο, ο Κασόγκι εκφράζει τη λύπη του για τη διάψευση των ελπίδων εκδημοκρατισμού που είχε γεννήσει η Αραβική Ανοιξη το 2011 και σημειώνει: «Ο αραβικός κόσμος αντιμετωπίζει τη δική του εκδοχή του Σιδηρού Παραπετάσματος, η οποία δεν επιβάλλεται απέξω, αλλά από εσωτερικές δυνάμεις που διψούν για εξουσία».

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ολλανδίας ανακοίνωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν τη διεθνή επενδυτική διάσκεψη που θα γίνει στο Ριάντ την επόμενη εβδομάδα λόγω της υπόθεσης Κασόγκι. Λίγες ώρες αργότερα, και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ανακάλεσε τη συμμετοχή του. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμη τι έχει συμβεί» στην υπόθεση Κασόγκι και επιφυλάχθηκε για τη στάση της Μόσχας εν αναμονή «σκληρών αποδείξεων» και δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να διαρρήξει τις σχέσεις του με το Ριάντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή