Οδηγίες αστυνομικού περιπλέκουν τη δίκη του Ουάινσταϊν

Οδηγίες αστυνομικού περιπλέκουν τη δίκη του Ουάινσταϊν

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης κατά του κινηματογραφικού παραγωγού Χάρβεϊ Ουάινσταϊν περιεπλάκη για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, εξαιτίας αυτού που οι εισαγγελείς της πόλης της Νέας Υόρκης υποστηρίζουν ότι ήταν ανάρμοστη συμπεριφορά των ντετέκτιβ της αστυνομίας.

Ο ντετέκτιβ Νίκολας Ντιγκαούντιο, ο οποίος είχε υποδείξει σε μάρτυρα τι να πει, με αποτέλεσμα να καταρριφθεί το μισό κατηγορητήριο, τώρα κατηγορείται ότι ζήτησε από μία γυναίκα, η οποία κατηγορεί τον Ουάινσταϊν, να σβήσει υλικό από το κινητό της τηλέφωνο προτού το παραδώσει στους εισαγγελείς. Το γραφείο του εισαγγελέα στο Μανχάταν αναφέρεται στην ανάρμοστη συμπεριφορά του αστυνομικού σε επιστολή που έστειλε στον δικηγόρο του Ουάινσταϊν και η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη. Η νέα κατηγορία αναφέρεται στη δοσοληψία των αστυνομικών με μία γυναίκα, που δεν κατονομάζεται, και η οποία υποστηρίζει ότι ο κινηματογραφικός παραγωγός τη βίασε στο δωμάτιό του σε ξενοδοχείο στο Μανχάταν το 2013.

Ο Μπέντζαμιν Μπράφμαν, δικηγόρος του Ουάινσταϊν, τόνισε ότι η αποκάλυψη υποσκάπτει την αξιοπιστία των κατηγοριών κατά του Ουάινσταϊν.

Στην επιστολή της, η αναπληρώτρια εισαγγελέας Τζόαν Ιλούτζι-Ορμπον αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας ζητήθηκε από τη γυναίκα να παραδώσει τα κινητά τηλέφωνα που μπορεί να χρησιμοποίησε την περίοδο που είχε σχέση με τον Ουάινσταϊν. Η γυναίκα προθυμοποιήθηκε να το κάνει αλλά ανησυχούσε ότι τα τηλέφωνα «περιείχαν εκτός από την επικοινωνία με τον Ουάινσταϊν και δεδομένα ευαίσθητης φύσεως, τα οποία θεωρούσε ιδιωτικά». Ζήτησε από τον Ντιγκαούντιο να της πει τι να πράξει. Αυτός τη συμβούλευσε να σβήσει από το τηλέφωνό της οτιδήποτε δεν ήθελε να δουν τρίτοι προτού το παραδώσει στην εισαγγελία. «Απλά δεν θα πούμε τίποτα στην Τζόαν», της είπε χαρακτηριστικά. Οπως επισημαίνει η Ιλούτζι-Ορμπον, η γυναίκα δεν έσβησε καμία πληροφορία, αλλά απευθύνθηκε σε έναν δικηγόρο. Τελικά τα τηλέφωνα παραδόθηκαν χωρίς καμία αφαίρεση. Ο δικηγόρος που προσέλαβε η γυναίκα ενημέρωσε την εισαγγελία για τη συμπεριφορά του αστυνομικού στις 10 Οκτωβρίου.

Ο Ουάινσταϊν κατηγορείται στη Νέα Υόρκη για την επίθεση εναντίον τριών γυναικών. Το σημείο του κατηγορητηρίου που αφορά ένα από τα θύματά του, τη Λουκία Εβανς, κατέπεσε την περασμένη εβδομάδα επειδή ο Ντιγκαούντιο συμβούλευσε μία μάρτυρα να σιωπήσει για τις αμφιβολίες που είχε σχετικά με το κατά πόσον η υποτιθέμενη ερωτική συνεύρεση της Εβανς ήταν συναινετική. Πάντως, το συνδικάτο των αστυνομικών υπεραμύνθηκε της συμπεριφοράς του Ντιγκαούντιο.

Τρεις από τις πέντε υπολειπόμενες κατηγορίες κατά του Ουάινσταϊν αφορούν τον υποτιθέμενο βιασμό. Δύο ακόμα κατηγορίες αφορούν την εξαναγκαστική σεξουαλική πράξη που επέβαλε σε μία άλλη γυναίκα το 2006. Ο κινηματογραφικός παραγωγός αρνείται όλες τις κατηγορίες και επιμένει ότι το σεξ ήταν συναινετικό.

Ο αναπληρωτής επιθεωρητής της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Φιλ Ουάλζακ, δήλωσε «τα αποδεικτικά στοιχεία κατά του Ουάινσταϊν είναι πειστικά και ισχυρά. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με την εισαγγελία προκειμένου να αποδοθεί Δικαιοσύνη για τους θαρραλέους επιζήσαντες που είχαν το κουράγιο να εμφανιστούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή