Τα επόμενα βήματα του Νίκου Κοτζιά

Τα επόμενα βήματα του Νίκου Κοτζιά

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Διακριτή παρουσία» της πολιτικής κίνησης που έχει ιδρύσει, του «Πράττω», είναι ο στόχος που έχει θέσει από εδώ και στο εξής ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Στο πλαίσιο αυτό, χθες, μόλις ένα 24ωρο μετά την παραίτησή του, συνεδρίασαν τα όργανα του κόμματος, με άμεσο στόχο την αναδιάρθρωση της κομματικής και οργανωτικής δομής, αλλά και τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων. Ο τέως υπουργός προσερχόμενος στη συνεδρίαση έδωσε το αιχμηρό στίγμα του, σημειώνοντας πως «κάναμε μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ και έγινα εγώ πρώην υπουργός».

Ενδεικτικό της τακτικής που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα είναι ότι, μεταξύ άλλων, ο τέως υπουργός σχεδιάζει μπαράζ ομιλιών, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα μιλήσει στο Ηράκλειο και σύμφωνα με συνεργάτες του θα τοποθετηθεί «εφ’ όλης της ύλης». Ακολούθως στις 7 Νοεμβρίου υπάρχει προγραμματισμός για ομιλία στην Κομοτηνή και σε μία ακόμη πόλη. Οι περιοδείες θα «κορυφωθούν» –σε πρώτη φάση– με κεντρική συγκέντρωση τον Δεκέμβριο στην Αθήνα, που θα έχει επίκεντρο τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες όπως φαίνεται αποτελούν τον αμεσότερο πολιτικό στόχο για το «Πράττω». Στο πλαίσιο αυτό, πηγές πέριξ του τέως υπουργού σημειώνουν πως ο κ. Κοτζιάς θα στηρίξει, όπου αυτό είναι δυνατόν, ακόμη και αυτόνομες υποψηφιότητες –π.χ. Ηράκλειο Κρήτης– ενώ θα κινηθεί και στη λογική συμμαχιών, ανεξαρτήτως του τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό είναι πως, σύμφωνα με πληροφορίες της«Κ», ήδη πρέπει να θεωρείται βέβαιη η στήριξη στον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος ανακοίνωσε χθες ότι θα διεκδικήσει τον δήμο της Αθήνας, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλήξει στον «εκλεκτό» του. Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον υπάρχει και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, καθώς έχει αναπτυχθεί μια παραφιλολογία για το ποιοι βουλευτές βρίσκονται κοντά στον τέως υπουργό.

Από την Κουμουνδούρου εκπέμπουν πως η συγκυβέρνηση είναι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και δεν υπάρχουν ομαδοποιήσεις εντός του κυβερνώντος κόμματος, καθώς άπαντες εξελέγησαν υπό τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά Κοτζιά σημειώνουν πως, παρά την πρόθεση να υπάρχει διακριτό στίγμα, δεν υπάρχει διάθεση για φραξιονισμούς εντός της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. «Δεν νομίζω ότι έχουν κατατεθεί, ούτε από τους συγκεκριμένους συναδέλφους ούτε από τον κ. Κοτζιά, κάποιες ενστάσεις συνολικού χαρακτήρα απέναντι στην κυβέρνηση» ήταν η αναφορά του, «κλείνοντας» προσώρας το θέμα αυτό. Ενδεικτικό πάντως της εύθραυστης ισορροπίας που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των δύο πλευρών, είναι πως συνεργάτες του κ. Κοτζιά, ο οποίος ετοιμάζει το τελικό κείμενο της παραίτησης που θα στείλει στον κ. Τσίπρα, σημειώνουν πως το κείμενο δεν είναι δημοσιοποιήσιμο, αλλά εάν ο υπουργός «προκληθεί» θα δοθεί στη δημοσιότητα. Ο κ. Κοτζιάς, εξάλλου, σχεδιάζει το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Ανάμεσά τους η πρόθεση να κατατεθεί πρόταση νόμου για έλεγχο των μυστικών κονδυλίων στα υπουργεία, που δεν αποκλείεται να βρει ευρύτερη στήριξη από κόμματα, όπως αυτό του Σταύρου Θεοδωράκη.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που στήριξαν με δηλώσεις τους τον τέως υπουργό, σε μια προσπάθεια προφανώς να μετριαστούν οι εντυπώσεις. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε η δήλωση Βούτση, που θεωρήθηκε –και ήταν– υποστηρικτική έναντι του τέως υπουργού. «Κατά τη γνώμη μου και όσο γνωρίζω εγώ από τη Βουλή, είναι απολύτως διευκρινισμένο αυτό το ζήτημα σε σχέση με τις δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών», ήταν η αναφορά του προέδρου της Βουλής, που ικανοποίησε, σύμφωνα με πληροφορίες, την πλευρά Κοτζιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή