Προς παράταση της μεταβατικής περιόδου Brexit

Προς παράταση της μεταβατικής περιόδου Brexit

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερο αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας με τη Βρετανία για το Brexit εμφανίστηκαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η ατμόσφαιρα ήταν πολύ καλύτερη από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, και ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται «πιο κοντά» στη συμφωνία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εμφανίστηκε ανοικτή στην προοπτική να παραταθεί «για μερικούς μήνες» η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις γύρω από τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρώπης των «27». Επί του παρόντος, προβλέπεται ότι η Βρετανία, η οποία βάσει νόμου που ήδη έχει ψηφισθεί αποχωρεί από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου του 2019, θα παραμείνει στην ενιαία αγορά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, οπότε λήγει η μεταβατική περίοδος.

Η επίτευξη συμφωνίας για τη μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών θεωρείται αποφασιστικής σημασίας ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά ενός «σκληρού συνόρου», με τελωνειακούς και άλλους ελέγχους, μεταξύ της Βόρειας και της ανεξάρτητης Ιρλανδίας – εξέλιξη που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία στο Ιρλανδικό. Ωστόσο η Τερέζα Μέι θα έχει δύσκολο έργο να πείσει τη Βουλή των Κοινοτήτων για την παράταση της μεταβατικής περιόδου. Αρκετοί βουλευτές του κόμματός της από την πτέρυγα των σκληρών ευρωσκεπτικιστών θεωρούν μια τέτοια παράταση προδοσία του Brexit και απειλούν με εσωκομματική ανταρσία. Η συζήτηση στη βρετανική Βουλή για το επίμαχο θέμα αναμένεται να ξεκινήσει μετά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, οι θαμώνες της περίφημης Γκραν Πλας (Μεγάλη Πλατεία) στο κέντρο των Βρυξελλών εξεπλάγησαν όταν, ανάμεσα στους θαμώνες ενός γραφικού μπαρ, ξεχώρισαν την Αγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν. Υστερα από μια κουραστική πρώτη ημέρα της συνόδου, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος μοιράστηκαν μπίρες και τηγανητές πατάτες, συνοδευόμενοι από τον οικοδεσπότη τους, τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ και τον ομόλογό του από το Λουξεμβούργο Ξαβιέ Μπετέλ, ο οποίος κερνούσε για την επανεκλογή του. Οταν ένας Κροάτης δημοσιογράφος πλησίασε τη Μέρκελ για να τη ρωτήσει για το Brexit, εκείνη του απάντησε: «Είναι μια υπέροχη βραδιά, ας μην τη χαλάσουμε».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή