Στους δημοφιλείς προορισμούς για τουριστικές επενδύσεις η Ελλάδα

Στους δημοφιλείς προορισμούς για τουριστικές επενδύσεις η Ελλάδα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υπ’ αριθμόν ένα προορισμό για την αγορά ξενοδοχειακών και εξοχικών ακινήτων, όπως επίσης και για την ανάπτυξη σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, αναδεικνύεται η Ελλάδα, σύμφωνα με κοινή έρευνα την οποία πραγματοποίησαν η ρωσική εταιρεία ακινήτων Tranio και η MR&H (Mediterranean Resort & Hotel Real Estate Forum), στο πλαίσιο του ομώνυμου συνεδρίου που φιλοξενείται αυτή την εβδομάδα στη χώρα μας, υπό την αιγίδα του οργανισμού Enterprise Greece. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι επενδυτές κατατάσσουν την Ελλάδα ως εκ των βασικότερων προορισμών για την υλοποίηση επενδύσεων τουριστικού χαρακτήρα, οι οποίες μάλιστα αποτελούν και την πλέον δυναμική κατηγορία μεταξύ των υπολοίπων κατηγοριών ακινήτων στη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, το 57% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα και θέρετρα είναι η δημοφιλέστερη ή μια από τις δημοφιλέστερες επενδύσεις ακινήτων στη Μεσόγειο. Εκτός από την Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία επίσης συνιστούν δημοφιλείς προορισμούς. Ειδικά όσον αφορά τη χώρα μας, βασικό δέλεαρ αποτελεί το γεγονός ότι η ελληνική αγορά θεωρείται αναπτυσσόμενη και ως εκ τούτου προσφέρει και προοπτικές υψηλών αποδόσεων. Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα, προσφέρει και σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς μπορεί κανείς να αποκτήσει ένα ακίνητο σε χαμηλή τιμή και να προχωρήσει σε εργασίες ανακατασκευής ή αλλαγής χρήσης, μεγιστοποιώντας την αξία του. Πάντως, οι μακροχρόνιες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τις αναπτύξεις τουριστικών εκτάσεων λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους ξένους επενδυτές, με αποτέλεσμα ελάχιστοι να προτιμούν τέτοιου είδους κινήσεις.

Οσον αφορά τις δημοφιλέστερες περιοχές, το 55% των επενδυτών αναζητεί ακίνητα στα νησιά των Κυκλάδων, με σημείο αναφοράς τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και την Πάρο. Επίσης, το 36% κινείται στην αγορά της Αθήνας, ενώ αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν επίσης η Κρήτη, η Ρόδος και η Χαλκιδική. Οσον αφορά τις χώρες προέλευσης των επενδυτών, αυτήν την περίοδο οι αμερικανικοί όμιλοι και τα βρετανικά επενδυτικά funds φαίνεται πως έχουν τον πρώτο λόγο για επενδύσεις τουριστικού χαρακτήρα στην Ελλάδα. Οσον αφορά την προτιμητέα μορφή επένδυσης, αυτή είναι κυρίως σύνθετα τουριστικά καταλύματα ή ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων και πάνω. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ποσοστό 46% οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι ο βασικός λόγος που επιλέγουν την επένδυση σε κάποια περιοχή της Μεσογείου είναι γιατί επιθυμούν να έχουν το δικό τους εξοχικό και να παραθερίσουν. Ενα επιπλέον 41% κινείται στην αγορά έχοντας βασικό στόχο την εκμετάλλευση του ακινήτου μέσω της εκμίσθωσής του.

Την τάση αυτή επιβεβαιώνει και η Savills International Development Consultancy, σε δική της έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε χθες από τον κ. Αλέξανδρο Μουλά, επικεφαλής του συμβουλευτικού τμήματος διεθνών αναπτύξεων της Savills, με έδρα το Λονδίνο. Σύμφωνα με την έρευνα, από τις αρχές του 1990 μέχρι σήμερα, έχει καταγραφεί αύξηση κατά 195% των αγορών εξοχικών κατοικιών με βασικό στόχο την εκμετάλλευσή τους. Υπολογίζεται ότι, πλέον, το 71% των ιδιοκτητών εξοχικών ακινήτων τα εκμισθώνει. Στον αντίποδα, η ιδιόχρηση εξοχικών έχει υποχωρήσει κατά 55% κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Αλλο ένα χαρακτηριστικό συμπέρασμα της έρευνας της Savills είναι ότι οι περισσότεροι αγοραστές επιλέγουν μεταχειρισμένα εξοχικά, αποφεύγοντας την αγορά «από τα σχέδια». Τέτοιες αγορές (πριν δηλαδή ολοκληρωθεί η ανάπτυξη) έχουν μειωθεί κατά 63% από το 2009 μέχρι σήμερα, ενώ κατά την ίδια περίοδο οι πωλήσεις εξοχικών ηλικίας άνω των 10 ετών έχουν αυξηθεί κατά 37%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή