Αρνητικός ο Βούτσης στην πρόταση Κοτζιά για «μυστικά κονδύλια»

Αρνητικός ο Βούτσης στην πρόταση Κοτζιά για «μυστικά κονδύλια»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απορριπτικός στην πρόταση που φέρεται διατεθειμένος να κάνει ο κ. Νίκος Κοτζιάς για έλεγχο, μέσω νόμου, των απορρήτων κονδυλίων όλων των υπουργείων εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος της Βουλής κατά την έκτακτη ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών, με το επιχείρημα ότι, όπως εκείνος γνωρίζει, δεν υπάρχουν, πέραν του ΥΠΕΞ, άλλοι κυβερνητικοί τομείς που να χειρίζονται «απόρρητες δαπάνες». Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι εξ αντικειμένου δεν προκύπτει «σκιά» όσον αφορά τη διάθεση των απορρήτων ποσών από το στρατηγείο της ελληνικής διπλωματίας, καθώς, βάσει νόμου που ισχύει από το 2017, αυτά τα ποσά γνωστοποιούνται στη Βουλή μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προβλέπει ενημέρωση για διάθεση ποσών άνω των 25.000 ευρώ ανά περίπτωση, ενώ για όλα εκείνα που είναι κάτω από το όριο αυτό ουδεμία ενημέρωση υπάρχει. Για τον κ. Βούτση, πάντως, ούτε επ’ αυτών τίθεται ζήτημα διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

«Απόρρητες δαπάνες άλλων υπουργείων; Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν. Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχουν. Δεν γνωρίζω να υπάρχει ζήτημα απορρήτων δαπανών σε άλλο τομέα της κυβερνητικής πολιτικής», είπε, ενώ, με αφορμή ερώτηση σχετική με τις φερόμενες καταγγελίες Καμμένου για τα κονδύλια του ΥΠΕΞ, σημείωσε: «Ας ερωτηθεί ο ίδιος ο υπουργός Αμύνης τι εννοεί επιπλέον ή τι εννοεί – δεν γνωρίζω ούτε θέλω να μπω σε αυτή τη συζήτηση, ούτε μιλάω με βάση διαρροές στο υπουργικό ή οτιδήποτε άλλο». Αντιστοίχως, για τις θέσεις που φέρεται να εξέφρασε ο τέως υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Βούτσης ανέφερε: «Να ρωτήσετε τι εννοεί ο κ. Κοτζιάς, τι εννοεί ο κ. Καμμένος, αν εννοούν κάτι παραπάνω ή αν ειπώθηκε μια κουβέντα παραπάνω. Σε ό,τι αφορά τη Βουλή, δεν γνωρίζω να υπάρχει σε κανένα άλλο υπουργείο καθεστώς απορρήτων δαπανών. Δεν υπάρχει καθεστώς απορρήτων δαπανών, οι οποίες δίδονται για εθνικούς λόγους ή οτιδήποτε άλλο σε κανένα άλλο υπουργείο, κατά νόμο. Για μένα ένα τέτοιο ζήτημα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Πιθανώς, όμως, οι υπουργοί να ξέρουν κάτι παραπάνω. Εγώ ως ΥΠΕΣ δεν είχα τέτοια πράγματα».

Ως προς τη διαδικασία που, βάσει του νόμου, ακολουθείται για την ενημέρωση της Βουλής επί των προαναφερομένων κονδυλίων του ΥΠΕΞ, ο κ. Βούτσης ήταν περιγραφικός: «Ενας απεσταλμένος διπλωματικός υπάλληλος φέρνει σε σφραγισμένο φάκελο την ανάλυση η οποία αφορά από το ποιες διευθύνσεις και για ποιους σκοπούς κατά περιγραφή δίνονται αυτές οι απόρρητες δαπάνες, εγκεκριμένες από την αρμόδια τριμελή, αν δεν κάνω λάθος, επιτροπή του ΥΠΕΞ. Ο πρόεδρος της Βουλής ανοίγει τον σφραγισμένο φάκελο ενώπιον των αντιπροέδρων, προβαίνει σε ανάγνωση της επιστολής και των στοιχείων που αυτή μνημονεύει και εν συνεχεία ο φάκελος επιστρέφει σφραγισμένος, διά χειρός του ιδίου ατόμου, στο ΥΠΕΞ, συνοδευόμενος πάντοτε από διαβιβαστική επιστολή από το γραφείο προέδρου της Βουλής. Δεν κρατούνται ούτε πρακτικά ούτε αντίγραφα. Το αναγιγνώσκω στους αντιπροέδρους, κρατούν σημειώσεις και επί των σκοπών και επί των κονδυλίων, γι’ αυτές τις σημειώσεις έχουν δικαίωμα ή, αν το αισθάνονται, και υποχρέωση να ενημερώσουν τον αρχηγό, τον επικεφαλής του κόμματός τους και εκεί τελειώνει αυτή η διαδικασία. Αφού όλοι πιστοποιούν ότι έχουν λάβει γνώση, ξανά το ίδιο έγγραφο κλείνεται σε φάκελο, το παίρνει ο υπάλληλος του υπουργείου που είναι απ’ έξω και το δίνει στο ΥΠΕΞ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή