Δημοσκόπηση Pulse: Σαφές προβάδισμα της Ν.Δ.

Δημοσκόπηση Pulse: Σαφές προβάδισμα της Ν.Δ.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτιά για τη Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και υπεροχή του κ. Κυρ. Μητσοτάκη έναντι του σημερινού πρωθυπουργού, αναδεικνύει μεταξύ άλλων πανελλαδική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Pulse, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν από τον ΣΚΑΪ. Στα αξιοσημείωτα είναι πως η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το τριήμερο 16-18 Οκτωβρίου, δηλαδή πριν ξεσπάσει η κυβερνητική κρίση με την παραίτηση Κοτζιά, η οποία προφανώς έχει πολιτικό κόστος για τη σημερινή συγκυβέρνηση.

Ειδικότερα, η Ν.Δ. εμφανίζεται να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της πρόθεσης ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων) με ποσοστό 33% και έντεκα ποσοστιαίες μονάδες. Η διαφορά των δύο «εκτινάσσεται» όταν το ερώτημα αφορά την παράσταση νίκης: Το 59% απαντά ότι ανεξαρτήτως του τι κόμμα επιλέγει στην κάλπη, θεωρεί πως η Ν.Δ. θα βγει πρώτη. Μόνο το 22% δηλώνει ότι πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται με ποσοστό 35% ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ μόλις 22 στους 100 απαντούν θετικά για τον κ. Αλ. Τσίπρα. Εδώ, η διαφορά φαίνεται να διευρύνεται συγκριτικώς με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση (Σεπτεμβρίου 2018), όταν τα ποσοστά για τους δύο ήταν 34% και 24%, αντιστοίχως. Ανάλογα είναι τα ποσοστά –και οι διαφορές– μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, όταν το ερώτημα αφορά το ποιος εκ των δύο πολιτικών αρχηγών μπορεί ως πρωθυπουργός να βοηθήσει καλύτερα στη βελτίωση των οικονομικών του νοικοκυριού: 34% απαντά αναφέροντας τον αρχηγό της Ν.Δ. και 23% απαντά θετικά για τον σημερινό πρωθυπουργό. «Κανένας από τους δύο», απαντά το 29% των ερωτηθέντων.

Εξαιρετικά αρνητική είναι και η γνώμη που εμφανίζονται να έχουν οι πολίτες απέναντι στη σημερινή συγκυβέρνηση: Το 63% δηλώνει πως αξιολογεί αρνητικά (46% πολύ αρνητικά και 17% μάλλον αρνητικά) την επίδοση της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με μόνο το 25% να εκφράζει θετική γνώμη. Παράλληλα, στο ερώτημα αν τα πράγματα στην Ελλάδα τους τελευταίους έξι μήνες πηγαίνουν σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση, το 61% υποστηρίζει ότι πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, ενώ για «σωστή» κάνει λόγο το 28% των ερωτηθέντων.

Πέραν τούτων ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκτίμηση περί τη συσπείρωση των κομμάτων, με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι εξαιρετικά χαμηλή (51%) και της Ν.Δ. να φθάνει έως το 83%, αλλά και για την προέλευση των εμφανιζόμενων ως αναποφάσιστων ψηφοφόρων, εν σχέσει με το τι είχαν ψηφίσει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015: 29% φέρονται να ήταν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και 8% της Ν.Δ.

Τέλος, αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, φαίνεται ότι είναι μοιρασμένες οι απόψεις όσον αφορά την προοπτική ολοκλήρωσής της: το 44% των πολιτών εκτιμά πως δεν θα ολοκληρωθεί (31% απαντά «μάλλον όχι», 13% «σίγουρα όχι»), ενώ το 43% εκφράζει θετική πρόβλεψη (33% «μάλλον ναι», 10% «σίγουρα ναι»).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή