Κόντρα Χουλιαράκη – Κουτεντάκη για τον προϋπολογισμό

Κόντρα Χουλιαράκη – Κουτεντάκη για τον προϋπολογισμό

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήκωσε ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης χθες το γάντι που του είχε πετάξει προχθές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης λέγοντας ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, του οποίου προΐσταται ο κ. Κουτεντάκης, «κάνει λάθος» όταν μιλάει για δύο σενάρια του προϋπολογισμού.

«Ο ισχυρισμός ότι το Γραφείο κάνει λάθος απαιτεί μια ισχυρή τεκμηρίωση, την οποία δεν ακούσαμε χθες», είπε ο κ. Κουτεντάκης μιλώντας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής, εμφανώς ενοχλημένος από το σχόλιο του πρώην προϊσταμένου του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μάλιστα, το Γραφείο εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση.

Απλή διαπίστωση

Επικαλούμενος τους σχετικούς πίνακες του προσχεδίου προϋπολογισμού, με τα δύο διαφορετικά σενάρια, ο κ. Κουτεντάκης σχολίασε ότι δεν πρόκειται για άποψη του Γραφείου αλλά για απλή διαπίστωση. «Εχουμε δύο σενάρια που παράγουν και κάποιες διαφορές στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα», είπε. Προσέθεσε, μάλιστα, στη συνέχεια ότι, δεδομένου πως δεν υπάρχει τίποτα δωρεάν, από το κάθε σενάριο κάποιες κοινωνικές ομάδες κερδίζουν και κάποιες χάνουν.

Πάντως, διευκρίνισε, η διαπίστωση ότι υπάρχουν δύο σενάρια δεν αποτελεί κριτική, «δεν το θεωρούμε αρνητικό», αφού άλλωστε και τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα έχουν δύο σενάρια, αυτή είναι η προβλεπόμενη δομή. Το σημαντικό είναι πως και τα δύο είναι εντός στόχων. Ούτε ο κ. Χουλιαράκης, πάντως, που πήρε τον λόγο στη συνέχεια, αισθάνθηκε την ανάγκη να ανακαλέσει τη φράση του περί λάθους. Επανέλαβε, απλώς, ότι το σενάριο είναι ένα, ότι το σενάριο βάσης αποτυπώνει τα μεγέθη «εν απουσία κυβέρνησης» και σε αυτό προστίθενται στη συνέχεια οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις για να καταλήξουμε στο τελικό σχέδιο. «Δεν μιλάμε για δύο εναλλακτικά σχέδια που η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ποιο θα υιοθετήσει», είπε.

Παρέμβαση Τσακαλώτου

Στη συζήτηση παρενέβη αργότερα για να επιβεβαιώσει την εικόνα της κόντρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οπως είπε, δεν θεωρεί πως ο κ. Κουτεντάκης είναι «δικός μας», γιατί πρόκειται για μια ανεξάρτητη αρχή και μάλιστα χαίρεται «να μου κάνει κριτική».

Ο ίδιος τόνισε, εξάλλου, ότι δεν υπάρχει καμία αμφισημία στο τι θα κάνει η κυβέρνηση και ότι οι συντάξεις δεν θα μειωθούν.

Ο κ. Τσακαλώτος, όμως, ανέβασε το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης σε ένα άλλο μέτωπο χθες, με τη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την ότι μετέρχεται κάθε μέσο, προκειμένου να ρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα. «Ενα μήνα σπεκουλάρετε για τις τράπεζες και πρέπει να ντρέπεστε για αυτό», είπε. «Ποντάρετε στην καταστροφή».

Προχωρώντας, μάλιστα, σε ιστορικό παραλληλισμό με τους αντιβενιζελικούς του 1920, είπε ότι η Δεξιά είναι ίδια και, όπως ο Μεταξάς έλεγε τότε, να πάει στον διάβολο ο τόπος για να μην έρθει Βενιζέλος, έτσι λέει και τώρα η Νέα Δημοκρατία για να φύγει ο Τσίπρας. «Δεν σας νοιάζει τίποτα, οι τράπεζες, η οικονομία, οι επενδύσεις, αλλά να φύγει ο Τσίπρας».

Ο κ. Τσακαλώτος κάλεσε, επίσης, τη Νέα Δημοκρατία να μην ποντάρει στο ότι η Ελλάδα είναι εκτός αγορών. «Θα βγούμε στις αγορές», είπε και προσέθεσε ότι τα επιτόκια σήμερα είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά που ήταν το 2014.

Τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο κ. Χουλιαράκης, εξάλλου, επέκριναν τη Νέα Δημοκρατία για το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει τρόπος να χρηματοδοτηθεί, εκτός αν κοπούν μισθοί και συντάξεις ή αν γίνει επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, που όμως προϋποθέτει νέα διαπραγμάτευση για «κούρεμα» του χρέους.

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας θέλει να στείλει τη χώρα στον διάβολο, ο αντιπρόεδρός της Κωστής Χατζηδάκης θύμισε δύο πράγματα. Πρώτον, ότι η Νέα Δημοκρατία τον Αύγουστο του 2015 στήριξε την κυβέρνηση που είχε χάσει τότε 40 βουλευτές, για να ψηφιστεί το τρίτο μνημόνιο και να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη. Δεύτερον, ότι, τον Δεκέμβριο του 2014 και ενώ η χώρα ετοιμαζόταν να βγει από το μνημόνιο, ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσε πρόωρες εκλογές, με αποτέλεσμα τα όσα ζήσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2015, επί υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή