Νέες διακοπές ρεύματος στα λυόμενα του «Καποτά»

Νέες διακοπές ρεύματος στα λυόμενα του «Καποτά»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απρόσκλητους επισκέπτες δέχθηκε χθες ο συνοικισμός «Καποτά» στο Μενίδι, που δημιουργήθηκε μετά τον σεισμό του 1999 και έκτοτε φιλοξενεί περί τους 3.500 ανθρώπους σε περίπου 800 κοντέινερ, σεισμόπληκτους, απόρους αλλά και άτομα με παραβατική συμπεριφορά. Κλιμάκιο της ΔΕΗ, συνοδεία ΜΑΤ, έφτασε χθες πριν από τις 8 το πρωί στην περιοχή, που θεωρείται από τις Αρχές «άβατο», με στόχο να διακόψουν τη σύνδεση ηλεκτροδότησης σε πολλά οικήματα. «Οι πρώτες διακοπές ρεύματος έγιναν το 2012 αλλά πέρυσι έγιναν μαζικά σε 40 σπίτια», εξηγεί στην «Κ» η κ. Μάχη Σιολή, πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων και Απόρων Συνοικισμού Καποτά και Ευρύτερης Περιοχής «Αξιον Εστί», «δεδομένου ότι όσοι μένουν χωρίς ρεύμα αναζητούν λύσεις εκ των ενόντων, πέρυσι θρηνήσαμε δύο θύματα από φωτιά που ξέσπασε μέσα στα λυόμενα».

Οπως ισχυρίζεται η 61χρονη γυναίκα, που ζει στο «Καποτά» από το 2010 και παλαιότερα σε άλλον συνοικισμό σεισμοπαθών, «οι περισσότεροι δεν μπορούν να πληρώσουν, για να επιβιώσουν αναζητούν τροφή ακόμα και μέσα στους κάδους σκουπιδιών». Ωστόσο, «κρατώ αυτή τη στιγμή στα χέρια μου λογαριασμούς γειτόνων που έχουν αποπληρωθεί, αλλά από σήμερα δεν θα έχουν ηλεκτρικό ρεύμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται: ψυγείο για φαγητό και φάρμακα, κλιματισμό και φως για τις βραδινές ώρες». Ορισμένοι, καθώς έλειπαν τις ώρες που έκανε τις εργασίες αποσύνδεσης η ΔΕΗ, βρέθηκαν προ εκπλήξεως το απόγευμα. «Ηταν στο σχολείο, το νοσοκομείο ή σε κάποια δουλειά», διηγείται η κ. Σιολή, ενώ ταυτόχρονα μαγειρεύει για τα παιδιά του γείτονα. «Με παρακάλεσε η μητέρα, καθώς χωρίς ρεύμα δεν μπορεί να ανάψει η κουζίνα της, τα παιδιά της όμως θέλουν να φάνε», διευκρινίζει. «Πολλοί επιθυμούν να αλλάξουν πάροχο, αλλά λόγω χρεών δεν δικαιούνται», προσθέτει η κ. Σιολή, που ισχυρίζεται ότι οι λογαριασμοί έρχονται συχνά φουσκωμένοι, επειδή σπανίως γίνεται πραγματική μέτρηση των ρολογιών. «Εγώ παίρνω το επίδομα του ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), που είναι 100 ευρώ σε τρόφιμα και άλλα τόσα σε χρήματα», επισημαίνει, «είμαι όμως από τους τυχερούς της γειτονιάς». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιζούν χάρη στην καλοσύνη των υπολοίπων, που αφήνουν στην πόρτα τους ένα σκεπασμένο πιάτο με φαγητό ή τη σακούλα με τα φάρμακα του μήνα.

Οι κάτοικοι του καταυλισμού πιστεύουν ότι οι παραπάνω κινήσεις προσβλέπουν στη σταδιακή εκκένωση του «Καποτά», που στο μεταξύ έχει γίνει θύλακας συμμοριών και ως εκ τούτου «πονοκέφαλος» για τις Αρχές, που αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση. «Υπάρχουν σεισμοπαθείς που ορθοπόδησαν και έφυγαν, αλλά τα σπίτια τους την επομένη κιόλας κατελήφθησαν από άλλους, που επιζητούν ένα απομονωμένο ορμητήριο», αναφέρουν πηγές της «Κ», «θα ήταν ιδανικό να γίνει απογραφή του πληθυσμού και να καταστεί υποχρεωτικό, όποιος φεύγει από εδώ να παραδίδει τα κλειδιά του σπιτιού του στους αρμοδίους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή