Η χειμερινή σύναξη διευθυντών των φυλακών

Η χειμερινή σύναξη διευθυντών των φυλακών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και οι επικεφαλής όλων των φυλακών της χώρας βρέθηκαν χθες στην ίδια αίθουσα, στο πλαίσιο των εξαμηνιαίων συναντήσεων που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Σε μία από τις σπάνιες φορές που όλη η «ραχοκοκαλιά» του σωφρονιστικού συστήματος βρίσκεται συγκεντρωμένη στον ίδιο χώρο, οι 35 διευθυντές των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να κάνουν προτάσεις, αλλά και να λάβουν κατευθύνσεις για τα εν πολλοίς κοινά ζητήματα που αντιμετωπίζουν. Μεταξύ των συμμετασχόντων ήταν και οκτώ γυναίκες που προΐστανται σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, αλλά και η διευθύντρια των κυπριακών φυλακών στη Λευκωσία Αννα Αριστοτέλους, η οποία εκλήθη να καταθέσει τη δική της τεχνογνωσία.

Παρόντες στην 7η συνάντηση των διευθυντών των φυλακών ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης, αλλά και όλοι οι διευθυντές του υπουργείου. «Οι συναντήσεις αυτές είναι σημαντικές για τη δρομολόγηση πρωτοβουλιών και την επίλυση θεμάτων», είπε ο κ. Καλογήρου δίνοντας το «στίγμα» της συνάντησης. Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σωφρονιστική πολιτική που ασκείται. «Οι αριθμοί δείχνουν μείωση της εγκληματικότητας, μείωση στις καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Από το 2015 μέχρι σήμερα υπήρξε μία απόδραση που κράτησε για 100 μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Φυτράκης τόνισε την ανάγκη ύπαρξης «κοινής γραμμής για να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα. Θέλουμε να μιλήσουμε για την αποσυμφόρηση των φυλακών, με τη συνδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και για την αναδιαμόρφωση της διοίκησης των φυλακών», δεδομένου ότι «υπάρχουν νέες ανάγκες, είναι διαφορετικός ο πληθυσμός των φυλακών».

Στη συνάντηση πάντως, η οποία θα συνεχιστεί και σήμερα, δεν κυριάρχησαν μόνο τα πρακτικά αλλά και τα οικονομικά ζητήματα, στα οποία θα πρέπει να «εκπαιδευθούν» οι διευθυντές των φυλακών, δεδομένου ότι πλέον γίνεται έλεγχος στη διαχείριση των κονδυλίων από ειδικό επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στο πλαίσιο της χθεσινής πρώτης ημέρας της συνάντησης, οι 35 διευθυντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες εργασίας προκειμένου να συζητήσουν και να καταθέσουν σήμερα προτάσεις προς το υπουργείο για τρία «καυτά» θέματα: την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των φυλακών, την επιμόρφωση του προσωπικού και την «αναβίωση» της Σχολής Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, αλλά και τη διοικητική δομή των φυλακών.

Το επόμενο «ραντεβού» ορίστηκε σε έξι μήνες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή