Αμεση ανάλυση: Σε θολό τοπίο η επικείμενη ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ

Αμεση ανάλυση: Σε θολό τοπίο η επικείμενη ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από  στιγμή σε στιγμή αναμένεται να συνέλθει το κοινοβούλιο στα Σκόπια για  να ολοκληρώσει την συζήτηση γύρω από την πρόταση της κυβέρνησης για την τροποποίηση του Συντάγματος στην βάση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η διεξαγωγή  της ψηφοφορίας σήμερα ή η μετάθεσή της για την ερχόμενη Τρίτη, οπότε λήγουν και τα χρονικά περιθώρια, θα δείξει εάν  έχει αποδώσει  το παρασκήνιο που εξελίσσεται εδώ και αρκετές μέρες για την εξεύρεση από τον Ζάεφ των οχτώ “γενναίων”  από την κοινοβουλευτική ομάδα του  VMRO DPMNE.

Εάν προχωρήσει σήμερα ο Ζάεφ στην ψηφοφορία  σημαίνει  ότι  ή θα έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους για να πιάσει τον αριθμό των ογδόντα βουλευτών, οπότε θα περάσει τις τροποποιήσεις, ή ότι δεν μπόρεσε, οριστικά πλέον, να τους βρει, οπότε δεν έχει νόημα να παραταθεί η συζήτηση και θα εξαγγείλει αμέσως πρόωρες εκλογές.

Στην περίπτωση, όμως, κατά την οποία θα δούμε την συζήτηση να παρατείνεται  και  την ψηφοφορία να πάει για την άλλη εβδομάδα, σημαίνει ότι ο  πρωθυπουργός ελπίζει ότι  η αυγή της Τρίτης  μπορεί  να «βγάλει  μητροπολίτη»  αντί για  «επίσκοπο»  που  «βγάζουν» οι έως τώρα μακρές νύχτες του παρασκηνίου στα Σκόπια.

Με άλλα λόγια ο Ζάεφ θα θεωρεί ότι έχει και άλλα περιθώρια να «αποσπάσει» τους οχτώ βουλευτές από το VMRO την ύστατη στιγμή, αν και κάτι τέτοιο μέχρι τώρα δεν διαφαίνεται.

Εάν  πάντως δεν κριθούν όλα σήμερα, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Πάλμερ που σπεύδει την Δευτέρα στα Σκόπια για να ενισχύσει το μπλοκ της συμφωνίας θα είναι το τελευταίο όπλο του Ζάεφ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή