Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Ο ΕΝΦΙΑ, οι δήμοι και άλλες εισπράξεις

Κύριε διευθυντά
Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας, κατά γενικήν ομολογίαν, απαράδεκτος και συνάμα παράλογος φόρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε προεκλογικά, μεταξύ και πολλών άλλων υποσχέσεων, την κατάργησή του. Βεβαίως, δεν τόλμησε να την πραγματοποιήσει, πιθανώς λόγω της πιέσεως των θεσμών, όπως τουλάχιστον δικαιολογείται. Ο κ. Μητσοτάκης επαγγέλλεται την αρχική του μείωση κατά 30% και την εν συνεχεία σταδιακή κατάργησή του. Το τελευταίο διάστημα κοινοποιήθηκε ότι στις σκέψεις της Ν.Δ. είναι η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ώστε αφενός μεν να ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά καθορίζοντας το ποσοστό συμμετοχής των ακινήτων της επικράτειάς τους αναλόγως των αναγκών, αλλά συγχρόνως να κρίνονται από τους δημότες αναλόγως της διαθέσεως των εισπραττομένων.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω και να επισημάνω στον εισηγητή του μέτρου ότι ήδη οι δήμοι καθορίζουν τα οικονομικά του οίκου τους μέσω των θεσμοθετημένων και εισπραττομένων ΔΕΗ, δημοτικών τελών (Δ.Τ.) και δημοτικού φόρου (Δ.Φ.), το ύψος των οποίων αποφασίζεται από τα κατά τόπους δημοτικά συμβούλια, οι δε δημότες έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν τον τρόπο διαθέσεως των εισπραττομένων. Πλέον του Δ.Φ. και των Δ.Τ. οι δήμοι εισπράττουν και το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ).

Επομένως, μετακύλιση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους θα ήταν κατανοητή και αποδεκτή μόνο στην περίπτωση παραλλήλου καταργήσεως του Δ.Φ., των Δ.Τ. και του ΤΑΠ.

Παναγιώτης Μουστάκας, Αθήνα

Ανάπλαση, λιμνάζοντα ύδατα και τα κουνούπια

Κύριε διευθυντά
Μέσα στην ορμητική ειδησεογραφία για την έκταση και τις θλιβερές επιπτώσεις του ιού του Δυτικού Νείλου διέφυγε την προσοχή όλων αυτό το ίδιο το γεγονός, ότι η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει προγραμματισμένα και μεγαλόφωνα (ενδεχομένως μέσα στη γενικότερη άγνοιά της) με τα ίδια κονδύλια της στη μελλοντική εξάπλωση του φαινομένου του ιού στους Δήμους Μοσχάτου και Τζιτζιφιών Καλλιθέας! Αναφέρομαι στην πολυδιαφημιζόμενη «ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου», η οποία ευρίσκεται σε εξέλιξη και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την Περιφέρεια Αττικής. Ενα τμήμα (υποέργο) της ανάπλασης περιλαμβάνει την εκβάθυνση (και διαπλάτυνση) του Ιλισού ποταμού, η οποία θα επιφέρει αυτόματα και τη δημιουργία εκτεταμένης επιφάνειας στάσιμων υδάτων 7.500-10.000 τετρ. μέτρων, από τη μόνιμη εισροή της θάλασσας στην κοίτη του ποταμού.

Τα νερά αυτά τυπικά θα είναι θαλασσινά (της τελευταίας, βέβαια, ποιοτικής στάθμης – όπως πλέον σε όλον τον κλειστό Φαληρικό Ορμο) αλλά μονίμως στάσιμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και τα οποία στην πράξη μετά μία βροχή θα γίνουν το ιδανικό γήπεδο για τα κουνούπια. Σημειώνεται ότι το έργο της εκβάθυνσης του Ιλισού –μήκους 370 μέτρων από παραλία– αλλού δικαιολογείται ως έργο αύξησης της παροχής του ποταμού, αλλού δε προβάλλεται ως αισθητικό έργο «επανένωσης/διείσδυσης της πόλης με τη θάλασσα».

Για ποια ποιότητα θάλασσας μιλάνε; Δεδομένου ότι η τεχνική αξία του έργου της εκβάθυνσης δεν φαίνεται να υφίσταται για πολλούς λόγους, παραμένει έτσι επικρατέστερη η παρανοϊκή ξενόφερτη ιδέα της «αισθητικής αναβάθμισης» – προς δοξα των κουνουπιών. Θα προσθέσω ότι στην 280 σελίδων Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου γίνεται πολλαπλή αναφορά στην εκβάθυνση του Ιλισού, αλλά ουδεμία λέξη για τη δημιουργία και τις αρνητικές επιπτώσεις των στάσιμων υδάτων Αντιθέτως, γίνεται αναφορά στην απομάκρυνση των (ανύπαρκτων) αναχωμάτων του ποταμού, απόδειξη ότι οι συντάκτες της μελέτης αυτής δεν έχουν πατήσει εκεί ποτέ το πόδι τους! Η αντίφαση και κωμωδία συμπληρώνεται με το γεγονός ότι για τον άλλο ποταμό, τον Κηφισό, η ανάπλαση προβλέπει κατασκευή μηχανισμού κινητοποίησης των προβληματικών στάσιμων νερών του! Πολλά συγχαρητήρια λοιπόν στην Περιφέρεια Αττικής, που χρηματοδοτεί άκριτα με δυσεύρετους πόρους τέτοιο τεράστιο και πανάκριβο έργο – για την άνοδο του επιπέδου υγείας των κατοίκων και της αισθητικής του τοπίου.

Ε. Μπαγανης, Διπλ. μηχ. ΕΜΠ

Γεωεπιστήμες, ΙΓΜΕ και το υπουργείο

Κύριε διευθυντά
Δημοσιεύθηκε (9/10/18) στην έγκριτη εφημερίδα σας άρθρο του κ. Γ. Λιάλιου σχετικά με το σχέδιο νόμου που έχει ήδη αναρτήσει το ΥΠΕΝ στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση και αφορά την κατάργηση του ΙΓΜΕ και την ίδρυση της «Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών».

Δυστυχώς σε αυτό το άρθρο αναπαράγεται η άποψη του ΥΠΕΝ μονομερώς, χωρίς να παρουσιάζεται η άποψη των εργαζομένων (υπάρχει μόνο σύντομη αναφορά για την αντίθεσή τους στην τελευταία παράγραφό του).

Ως πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ και εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. του ΙΓΜΕ, θα ήθελα να τονίσω ότι δυστυχώς ο υπουργός ΠΕΝ με αυτό το σχέδιο νόμου, αντί να ανοίγει νέο κεφάλαιο στη γεωολογική έρευνα της χώρας, καταργεί το ινστιτούτο που την έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα, το ΙΓΜΕ, και στη θέση του συστήνει μια «Αρχή» που δεν έχει καμιά σχέση με κρατικό φορέα έρευνας υποδομής και εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα των γεωεπιστημών, όπως το ΙΓΜΕ. Ιδρύεται μια τυπική υπηρεσία Δημοσίου με σαφή ρυθμιστικό, εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο και παντελή απουσία οποιασδήποτε ρύθμισης που να εξασφαλίζει τον ερευνητικό χαρακτήρα του σε ό,τι αφορά το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό.

Το ν/σ διογκώνει η γραφειοκρατική δομή και επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με πλήθος διορισμένων διευθυντικών στελεχών και συμβούλων, ενώ ελαχιστοποιεί τις οργανικές θέσεις σε 220, όταν οι συντηρητικότερες εκτιμήσεις για το αναγκαίο προσωπικό, από τις πιο πρόσφατες επιχειρησιακές μελέτες, ήταν 520 άτομα. Δεν εξασφαλίζει τη διατήρηση κανενός από τα δικαιώματα που έχουν μέχρι σήμερα κατοχυρώσει οι εργαζόμενοι μέσω των ΣΣΕ και του ΚΚΠ του ΙΓΜΕ. Σημειώνεται ακόμη ότι η αυτοπροσδιοριζόμενη ως «κυβέρνηση της Αριστεράς» καταργεί την παρουσία στο Δ.Σ. της «Αρχής» του εκλεγμένου εκπροσώπου των εργαζομένων. Τέλος, με τη διαδικασία της εκκαθάρισης που θέτει το ΙΓΜΕ, εξανεμίζεται ουσιαστικά το δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικήσουν ακόμα και δικαστικά οποιεσδήποτε άρσεις αδικιών και παρανομιών, δικαιωμάτων και απαιτήσεων που προκύπτουν μέχρι τη λύση του ΙΓΜΕ.

Ομόφωνα οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ έχουν αποφασίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούν την κατάργηση του ΙΓΜΕ και τις αλλαγές που μοναδικό στόχο έχουν τα δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματά τους.

Δρ Γιώργης Βουγιουκλάκης, Ηφαιστειολόγος ερευνητής του ΙΓΜΕ, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΙΓΜΕ

Τα σωστά αρχαία, τα... original

Κύριε διευθυντά
Τελευταίες έρευνες γύρω από την πανάρχαια ελληνική αποικία της Κύμης στην Ιταλία – με παράλληλες αναφορές στην Κυμαία Σίβυλλα του Μιχαήλ Αγγελου στην Καπέλα Σιστίνα, και ιδίως ο τρόπος που γράφεται (Cume) και προφέρεται (Κούμε) αυτή η πόλις λέει πολλά για τον εκβαρβαρισμό της ελληνικής (ως «κοινής») και την απλοποίηση, που συνεχίζει να υφίσταται στα χέρια βαρβάρων, με την εξαφάνιση της προσωδίας και την καταστροφή της ορθογραφίας και της ρίζας της ετυμολογίας. Ευτυχώς που εις τα «ξένα» μπορούμε ακόμη να αναγνωρίσουμε τα αρχαία ελληνικά. Τα original.

Τηλέμαχος Μαρατος

Εύγε στην «Κ» και με μαντινάδα

Κύριε διευθυντά
Για τη συμμετοχή της «Καθημερινής», στο The Trust Project, μπράβο και συγχαρητήρια σε όλο το δυναμικό της.

Αλήθεια και «Καθημερινή»
πάνε μαζί παρέα.
Για έγκυρη ενημέρωση,
με άποψη στα νέα.

Νίκος Μενεγάκης

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ