Το Κονκλάβιο (19/10/18)

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μοντέλο ΓΑΠ και κάρμα

Κατά κάποιον τρόπο μοιάζει με ειρωνεία της Ιστορίας. Για να μην πω ότι έχει στοιχεία μεταφυσικού ή, μάλλον, καρμικής εκδίκησης. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μοντέλο Γιώργου Παπανδρέου για το υπουργείο Εξωτερικών. Για την ακρίβεια, σε μοντέλο Γιώργου Παπανδρέου – Δημήτρη Δρούτσα.

Η ώρα του Κατρούγκαλου

Θυμίζω ότι κατά τους πρώτους μήνες της κυβέρνησής του, ο Παπανδρέου είχε κρατήσει ως πρωθυπουργός και το ΥΠΕΞ με αναπληρωτή υπουργό τον Δρούτσα. Θυμίζω, επίσης, ότι η υπουργοποίηση Δρούτσα ήταν τότε η αιτία που προκάλεσε την οριστική ρήξη στις σχέσεις του Κοτζιά με τον Παπανδρέου (όχι, όμως, και με το σύστημά του…). Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι. Το ίδιο μοντέλο, πάντως, θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής ο Αλέξης Τσίπρας. Στον ρόλο του Δρούτσα ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που είναι ήδη αναπληρωτής. Αυτός θα είναι ο άνθρωπος που θα ταξιδεύει στα συμβούλια υπουργών Εξωτερικών και όχι μόνο. Κάποια ταξίδια υποψιάζομαι ότι θα κάνει και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ, πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος (ρόλο που είχε ήδη, πολλώ δε μάλλον σε επαφές ειδικού χειρισμού). Και φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, αναβαθμίζεται ο ρόλος του Βαγγέλη Καλπαδάκη, διπλωματικού συμβούλου του πρωθυπουργού.

Παρεξήγηση τέλος

Σας έλεγα τις προάλλες για το μικροεπεισόδιο ανάμεσα στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τον Κώστα Τασούλα στη Βουλή, όταν ο δεύτερος, σχολιάζοντας με χιούμορ αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στον πατέρα του που θύμιζε πολύ ρήση του Ουίνστον Τσώρτσιλ, του είπε: «Ο Τσώρτσιλ ήταν ο πατέρας σας;», με αποτέλεσμα ο Παπαγγελόπουλος να παρεξηγηθεί. Φαίνεται, πάντως, ότι το ξανασκέφτηκε και εκτίμησε το χιούμορ. Το λέω επειδή χθες, μπαίνοντας στη συζήτηση του ίδιου νομοσχεδίου, ο αναπληρωτής υπουργός απευθυνόμενος στον Τασούλα του ζήτησε συγγνώμη που δεν κατάλαβε το χιούμορ του, τον επαίνεσε για την ευρυμάθειά του και φυσικά τον συνεχάρη επειδή σε προηγούμενη συνεδρίαση είχε κάνει αναφορές στο πώς κατέληξε η υπόθεση του Βατοπεδίου.

Αθέμιτα όπλα

Δεν μπορώ, πάντως, να μην αναφερθώ σε έτερη σκηνή που κατέγραψε αυτόπτης μάρτυράς μου στην ίδια συνεδρίαση. Κι αυτή ήταν το «μαλλιοτράβηγμα» ανάμεσα σε υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ και χρυσαυγίτη βουλευτή. Ο δεύτερος μάλιστα επιστράτευσε όλα τα όπλα κατηγορώντας στο τέλος τον πρώτο ως «βαψομαλλιά».

Ολα είναι δρόμος

Σύσσωμη η οικογένεια Μητσοτάκη –συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Ν.Δ.–, φίλοι της οικογένειας και τοπικοί παράγοντες έδωσαν το «παρών» στη χθεσινή τιμητική διπλή τελετή που οργάνωσε ο Δήμος Χανίων και το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του εκλιπόντος. Παρόντες ακόμη οι βουλευτές Κρήτης της Ν.Δ. (Γ. Κεφαλογιάννης, Γ. Πλακιωτάκης, Λ. Αυγενάκης), ο Στέλιος Νικηφοράκης και, ναι, εμφανίστηκε και ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, παρά το «κόψιμο» από το νεοδημοκρατικό ψηφοδέλτιο. Μετά την ονοματοδοσία (Κ. Μητσοτάκης) του δρόμου έξω από το σπίτι όπου έζησε τα πρώτα του χρόνια ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κυριάκος είπε ότι στον επίτιμο θα άρεσε η χθεσινή εκδήλωση, καθώς, όπως σημείωσε, «ήταν δρόμος που έχει ανηφόρες, κατηφόρες, που δεν σταματούσε πουθενά».

Ολα είναι Κρήτη

Κατά τα λοιπά, τόσο ο Κυριάκος όσο και η Ντόρα Μπακογιάννη, που εκφώνησε την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση στο θέατρο «Μ. Θεοδωράκης», υπογράμμισαν ιδιαιτέρως την κρητική υπόσταση του εκλιπόντος. Οπως είπε η Ντόρα, ο Μητσοτάκης ήταν «πάνω απ’ όλα Κρητικός», αφού δεν έπαψε, ακόμη κι όταν δεν ήταν πλέον στη Βουλή, να είναι… πολιτευτής Χανίων. Δηλαδή, τηλεφωνούσε σε παράγοντες στη γενέτειρά του, ενώ φρόντιζε να προχωρούν τοπικά έργα και όχι μόνο.

Πονηρές παρανοήσεις

Οι μέρες είναι πονηρές. Ακόμη πιο πονηρά είναι όσα διέρρευσαν για τους «καυτούς» διαλόγους Καμμένου – Κοτζιά στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης και αφορούν τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ. Μεταξύ αυτών, για παράδειγμα, ο Κοτζιάς φέρεται να απαντά στον Καμμένο ότι το 50% των μυστικών κονδυλίων που έχει στη διάθεσή του το ΥΠΕΞ «πηγαίνουν στην Εκκλησία». Εξ ου και δεν θεωρώ τυχαίο ότι, προς αποφυγήν παρανοήσεων, βαθύ λαρύγγι μου από την Εκκλησία της Ελλάδος έκρινε σκόπιμο να μου διευκρινίσει ότι «ούτε ένα ευρώ δεν έχει πάει ποτέ από τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ στην Εκκλησία της Ελλάδος, σε ιερά μητρόπολη ή σε ιερό ίδρυμά της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή