Και όμως, υπάρχουν

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποτίθεται ότι ο σκοπός της δήλωσης του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση ήταν να κρατήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ Κοτζιά και Καμμένου. Αφού λοιπόν εξήρε την εντιμότητα του παραιτηθέντος υπουργού Εξωτερικών, είπε και το εξής για να καλύψει τον υπουργό Αμυνας: «Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχουν απόρρητες δαπάνες σε άλλα υπουργεία. Ισως για τα εξοπλιστικά προγράμματα να γίνονται κάποιες συζητήσεις μερικές φορές από το υπουργείο Αμύνης, αλλά δεν αφορούν σε απόρρητα κονδύλια, αφορούν σε προαποφασισμένες ή σε υπό έγκριση αποφάσεις και γίνονται και κάποιες κλειστές συνεδριάσεις, πάντως είναι άλλου τύπου συζήτηση».

Δεν πιστεύω ότι δεν γνωρίζει την αλήθεια ο πρόεδρος της Βουλής, αλλά προτιμά να μην την πει και να παραστήσει τον αγαθιάρη, που δεν ξέρει, δεν άκουσε, δεν νομίζει. (Η στάση του είναι η απόδειξη, αν θέλετε, ότι αυτά τα μυστικά κονδύλια είναι όντως μυστικά…) Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι υπάρχουν μυστικά κονδύλια στο Αμυνας και μάλιστα, βάσει πληροφοριών, υπάρχουν τριών τύπων: Αυτά που χειρίζεται ο υπουργός, εκείνα που χειρίζεται ο ΑΓΕΕΘΑ και, τέλος, τα άλλα που τα χειρίζονται οι τρεις αρχηγοί των Οπλων. Αυτά ελέγχονται από τριμελή επιτροπή, την οποία διορίζει ο υπουργός. Το ερώτημα (το οποίο η αντιπολίτευση μαθαίνω ότι προωθεί στον κοινοβουλευτικό έλεγχο) είναι αν τα μέλη της σημερινής επιτροπής είναι υπηρεσιακοί παράγοντες ή διορισμένοι από το πολιτικό γραφείο του υπουργού.

Πάντως, ψευδόμενος ο Ν. Βούτσης δεν καλύπτει τον υπουργό Αμυνας, αλλά μάλλον τον εκθέτει και το κάνει μάλιστα πλαγίως και με πολλή πονηριά: Με ένα «αθώο» ψεματάκι (δεν γνώριζε ο άνθρωπος…) που εύκολα διαπιστώνεται και το οποίο λειτουργεί αυτοπροστατευτικά, αφού εκθέτει και τον ίδιο για την άγνοιά του. Στην πραγματικότητα, όμως, η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής ουσιαστικά στρέφεται εναντίον του υπουργού Αμυνας, διότι οι δαπάνες των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών έχουν ήδη ελεγχθεί. Αν λάβουμε υπ’ όψιν μάλιστα ότι το θέμα της διαχείρισης των μυστικών κονδυλίων το άνοιξε με δική του πρωτοβουλία ο τέως υπουργός Εξωτερικών, τότε μπορούμε να υποψιαζόμαστε ότι σε αυτή την ιστορία ο Βούτσης είναι με τον Κοτζιά.

Σε τέσσερις λέξεις

Μόλις πληροφορήθηκα την επίθεση των αναρχικών στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, ειλικρινά σας το λέω, ο νους μου πήγε αμέσως στην Κατερίνα Παπακώστα. Γιατί η ιδεολογία της λαϊκής Δεξιάς, στην οποία ανήκει η υφυπουργός, δεν είναι τίποτε περίπλοκο. Είναι το πασίγνωστο τρίπτυχο «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια», με μια γενναία προσθήκη κρατισμού. Για μια τόσο αυθεντική εκπρόσωπο της λαϊκής Δεξιάς, όπως η υφυπουργός κ. Παπακώστα, είναι λοιπόν εξευτελισμός να γελοιοποιείται η Αστυνομία από τους αναρχικούς και το προσωπικό της να εκτίθεται σε τόσο σοβαρό κίνδυνο. Πολύ περισσότερο, όταν η ίδια είναι υφυπουργός σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αλλωστε, η Αστυνομία, από την οποία προερχόταν ο πατέρας της, είναι η κατεξοχήν εκλογική πελατεία της. Θα πρέπει λοιπόν να το πήρε στραβά, υπέθεσα.

Επεσα έξω όμως· διότι στα Ολύμπια δώματα όπου έχει μετοικήσει τελευταίως, η κ. Παπακώστα δεν κατατρίβεται ιδιαιτέρως με τα καθημερινά και τετριμμένα. Το λέω επειδή αντέδρασε στη θρασεία επίθεση των αναρχικών στο Α.Τ. Ομονοίας με τη δημοσίευση των εξής βαθυστόχαστων σκέψεών της στα social media: «Η Δράση δηλώνει προτεραιότητες. Δρούμε με προτεραιότητα την Ασφάλεια ώστε να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς οι πολίτες. Αντιδρούν οι χρόνιες παθογένειες. Δημαγωγούν όσοι δεν έχουν γνώση, αλλά και επίγνωση. Ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση, σύνεση όλων, ιδίως όσοι είχαν και σφραγίδα και υπογραφή αλλά οι προτεραιότητές τους ήταν άλλες.

Οι Τιμητές έφυγαν με την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και οι τυχόν, σημερινοί μιμητές τους ανεπίγνωστοι». Να το συνοψίσω σε τέσσερις λέξεις; Φωνάξτε αμέσως τον γιατρό…

Τι ύφος εμβριθές και περισπούδαστο! Και τι επίδειξη κλασικής παιδείας! Ούτε η Μαντάμ ντε Μεντνόν στην αυλή του Λουδοβίκου να ήταν. Εχω την εντύπωση ότι μετά την υπουργοποίησή της από έναν πρωθυπουργό της ριζοσπαστικής Αριστεράς (τον οποίο μέχρι πρότινος αποκαλούσε «ο θλιβερός Τσίπρας»), η κ. Παπακώστα αισθάνεται πια υπερκομματική. Νιώθει υπεράνω της θλιβεράς τύρβης της τρέχουσας πολιτικής, συνομιλεί με την ιστορία του ανθρωπίνου γένους, συνομιλεί με την αιωνιότητα και το άπειρο. Ιδού τι μπορεί να πάθει ο άνθρωπος –ο «απλούς άνθρωπος», κατά την υπέροχη διατύπωση του Καβάφη– αν τον κάνουν υφυπουργό.

Λόγω του ύφους, δεν αποκλείω βέβαια την πιθανότητα η κ. Παπακώστα να γράφει στο Facebook το προσωπικό της ημερολόγιο, διότι το ύφος της δήλωσης θα μπορούσε να είναι ημερολογίου. Παλαιότερα, όταν τη διέγραψαν από τη Ν.Δ., εξαιτίας ανάρτησης την οποία είχε κάνει στο Facebook, η κ. Παπακώστα είχε εκφράσει την κατάπληξή της: «Μα στο Facebook το έγραψα!». Δεν ήξερε η καημένη ότι το Facebook είναι δημόσιος χώρος. Ισως να μην το έχει καταλάβει ακόμη και, γι’ αυτό, να γράφει το ημερολόγιό της στα social media. Δεν μπορείς να ξέρεις με βεβαιότητα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή